A pontosan húsz éve indított, a világ egyik legjelentősebb technológiai seregszemléjének számító Intel Developer Forumot idén már nem tartja az Intel. Kisebb, fókuszált eseményeket ígérnek.
Hirdetés
 

Egy változó cég változó rendezvényportfóliót kíván. Legalábbis ezzel magyarázta az Intel azt a most nyilvánosságra hozott döntést, miszerint többé nem tartják meg a két évtizedes múltra visszatekintő Intel Developer Forumot, azaz az ikonikus IDF-et.

Hol vár állott...

A nevéből adódóan elsősorban fejlesztőket célzó szállítói rendezvényt először 1997-ben tartották meg. Azt azt követő években mind a közönség, mind a témák bővültek, és természetesen a méret is egyre tekintélyesebb lett. Az IDF-nek hagyományosan San José, majd San Fransico adott otthont jellemzően szeptemberben, illetve a későbbi időszakban augusztus folyamán. A cég általában erre a találkozóra időzítette nagy bejelentéseit is.

A "fő" IDF mellett az évek többségében egy vagy két másik IDF is helyett kapott a naptárban. Az Intel a kínai piac fontosságát hangsúlyozandó például 2007 óta a távol-keleti országban rendezi, pontosabban rendezte a tavaszi seregszemléjét. De volt kihelyezett IDF többek között Mumbaiban, Moszkvánan, Münchenben és Tokióban is.

A rendezvény fénykorában több mint 5000 ezer érdeklődőt, több száz kiállító- és partneri céget vonzott, miközben a világ technológiai iparának teljes figyelme rá irányult azokban a napokban. Ennek vetett most véget az Intel, amely a hírek szerint inkább a kisebb (és olcsóbb), egy-egy témára, vagy megszólítandó közönségre fókuszáló rendezvényekben látja a jövőt.

A változás áldozata

De miért is kell mennie az IDF-nek? A sajtónak adott első hivatalos kommentárokból egylőre csak annyi szűrhető le, hogy a lépés összhangban van azokkal a tervekkel, miszerint az Intel az utóbbi évek piaci változásaira reagálva egyre kevésbé akarja magát PC-centrikus cégként láttatni, helyette az adatfókuszú vállalat képét igyekszik sugározni.

Az Intelnél zajló átalakulás természetesen nem csak a szép szlogenek mentén zajlik. Tavaly tavasszal jelentettek be egy erőteljes, 12 ezres leépítést, a további optimalizálás jegyében pedig megpróbálnak lefaragni a cégről minden olyan elemet, ami nem illik az új irányokba. Így például felmerült az Intel Security eladása, ami végül is csak részleges kiszállásig jutott: kivitték külön cégbe – ami ismét McAfee lett –, és csak a többségi tulajdontól szabadultak meg 4,2 milliárd dollárért. A másik oldalon viszont bevásároltak olyan cégekből, melyek az új stratégiát erősítik. Tavalyról említhető például egy kisebb, gépi látáshoz SoC chipeket fejlesztő ír cég megvétele, és persze az Intelhez köthető az idei év egyik legnagyobb akvizíciója, a Mobileye több mint 15 milliárdot kóstáló bekebelezése.

Az biztos, hogy az ilyen bevásárlási kedv mellett minden centnek meg kell nézni a helyét. Valószínű, hogy az IDF túlságosan drága volt ahhoz képest, amennyit hozzá tudott adni az Intel üzleti terveinek eléréséhez. Ugyan helyette kisebb, egy-egy konkrét területre fókuszáló eseményeket ígér a cég, ezekről egyelőre nem sokat lehet tudni a konkrétumok szintjén.

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.