Meglepő átrendeződések várhatók a mobilipar piaci szereplői között. Elemzők szerint az Apple például könnyen a követők között találhatja magát.

Fejlődésének egy meglehetősen fontos szakaszához érkezett a mobiltelefonos szegmens. A fejlett technológiák, az innovatív felhasználói felületek és az ezek révén szerzett másfajta tapasztalatok új életet lehelhetnek az egyébként már inkább stagnáló piacba.

Nyugdíjazás előtt az okostelefonok

A fejlődést diktáló cégek egyre intenzívebben készülhetnek az okostelefonok utáni korszakra, amikor a piac folyamatosan készteti őket, hogy az ügyfeleket minél lebilincselőbb érintés nélküli élményekkel lássák el. Új felhasználói felületekre lesz szükség, ahol egy helyen található majd meg a hang, a mesterséges intelligencia, a vegyes és a kiterjesztett valóság, valamint a kézmozdulatokra építő irányítás.

Ennek kapcsán egy igen érdekes elemzést készített a mobil ökoszisztéma várható átalakulásáról a piac jelenlegi 10 meghatározó szereplőjének - Amazon, Apple, Facebook, Google, Huawei, Lenovo, LG, Microsoft, Nokia and Samsung - szemszögéből az ABI Research. A piackutató-tanácsadó cég úgy hiszi, hogy a mobilipari innováció következő hullámából a Google és az Amazon a piac vezető szereplőiként emelkedhetnek ki az előttünk álló 5-6 évben. 

A szakértői elemzés szerint az okos eszközök ökoszisztémájának a megújulását egyértelműen a két online óriás vezeti majd, köszönhetően annak, hogy mindketten komoly erőt tudnak felmutatni a legnagyobb növekedést produkáló piaci szegmensekben.  Ilyen például a computer science, amely sokkal rugalmasabb megközelítést tesz lehetővé az új generációs felhasználiói élmények témájában és teljesen új utakra viszi az ember és gép kapcsolatát. Jó pozíciójukat főként annak köszönhetik, hogy nem nyomják őket a hagyományos hardver- és szoftverrendszerek terhei.

Az elkényelmesedés ára

Nem így az Apple, amely az elemzők szerint az innovációs önelégültsége miatt kerül a követők táborába, ahová a tanulmány még a Samsungot, a Microsoftot és a Huawei-t is sorolja, azzal az indokkal, hogy nincsenek igazán felkészülve arra, hogy az élére álljanak és hajtsák az innovációt.

Ezeket a játékosokat ugyancsak nyomja az okostelefon-bizniszben betöltött, már hagyományosnak tekinthető szerepük, amely igen kevés rugalmasságot nyújt a számukra a különleges, "outside the box" típusú innovációra.

Mindemellett a felsorolt követő kategória szereplőit sem lehet olyan egyszerűen kizárni a vezető kategóriából, mivel piaci befolyásuk továbbra is meghatározó már csak az erős márkapozíciójuk és a piaci részesedésük miatt is.

Elemzők szerint a követő kategória cégei gyakran evoluciós megközelítést alkalmaznak az innovációban. Részben azért, hogy védjék a meglévő befektetéseiket, attól való félelmükben, hogy bármi is veszélyezteti eddigi vezető szerepüket, részben pedig azért, mert nehéznek találják, hogy újfajta és felrázóbb módon közeledjenek a technológiához.

Mobilitás

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.