Árulkodó részletek derültek ki az Apple beszállítókkal kötött gyártási megállapodásokból.
Hirdetés
 

Hamarosan itt az okostelefonok tizedik születésnapja: az Apple egy évtizede mutatta be első iPhone-ját, ami – túlzás nélkül – forradalmasította a mobilkommunikációt. Várakozások szerint az ezt ünneplő modell (képünk csupán illusztráció) egészen különleges lesz. Pontosabban lesznek.

Egyszerre három iPhone?

Természetesen semmit sem erősített meg az Apple, így az értesülések nem vehetők készpénznek, ám a kiszivárgott információk szerint három modellel is piacra fog lépni a vállalat az őszi bemutatón. Az eddig ismert (és a nagyközönség által csak iPhone 8-nak nevezett) verzió mellett két másik (iPhone 7S és 7S Plus munkaneveken futó) készülék is megjelenhet.

Ezt a Wistron vezetője árulta el nemrég; a tajvani vállalat felel az iPhone-ok összeszereléséért. Robert Hwang elmondta, hogy egy 5,5 inches kijelzőjű, vízálló és vezetéknélküli töltésre képes második példányra is kaptak megrendelést az Apple-től. Az összeszerelési eljárás nem változott jelentősen, csupán a megbízható vízállóság előállítása miatt kellett módisítani a szerelési módszert, illetve az új funkciókhoz új tesztelési eljárást kellett kidolgozni.

A Nikkei Asian Review értesülései szerint egy harmadik, kisebb modellel is számolni kell majd, de azt nem a Wistron gyártja, a tajvaniak csak az 5,5 inches modellt szerelik össze. A 4,7 inches iPhone (várhatóan iPhone 7S) valószínűleg megegyezik nagyobb testvérével. Ugyanakkor a prémium változat külsejében jelentősen el fog térni a másik kettőtől: csak ez fog lekerekített szélű kijelzőt kapni.

Amit az iPhone 8-ról tudni vélünk

Egy rakat új funkcióval gazdagodik a csúcskategória különböző iparági értesülések alapján. OLED kijelzője lesz a legnagyobb okostelefonnak, ami nem csak a színgazdagságra, hanem az akkumulátoridőre is jótékony hatást gyakorol majd. Továbbra is lesz ujjlenyomat-olvasó, de az bekerül a display alá, azaz láthatatlan lesz. Emellett komoly támogatást kap az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság is, a részletekről azonban még semmi sem szivárgott ki.

A már említett vezetéknélküli töltés létét több dolog is alátámasztja. Egyrészt az Apple nemrég csatlakozott a Wireless Power Consortium nevű szervezethez, amely a vezetékmentes akkumulátortöltési fejlesztéseket igyekszik összefogni. Másrészt pedig egyre gyakrabban bukkan fel az az előrejelzés, hogy üvegházas kialakítást kap a telefon (ez az anyag jobban használható drótmentes töltési célokra). Ugyanakkor némileg ellentmondásosak az értesülések, mert bizonyos források állítják, hogy ez a töltési eljárás – legalábbis ennél a generációnál – egyelőre a csúcskategóriára korlátozódik.

Várhatóan a vízálóssága is jobb lesz az iPhone 8-nak a korábbi mkodellekénél: az iPhone 7 még IP67-es minősítésű, ám a kiszivárgott adatok alapján az ősszel debütáló csúcsmodell már eggyel jobb, IP68-as besorolást kap. És, hogy mi a különbség? Az IP67-es minősítést azok a készülékek kaphatják meg, amik 30 percig bírják maximum egy méteres mélységben a nedves közeget, addig az eggyel nagyobb számú tanúsítvánnyal rendelkező készülékeknek viszont akár 1,5 méteres mélységben is ki kell bírniuk fél órányi búvárkodást.

Nem lesz olcsó

Mindennek azonban komoly ára is lesz. Várhatóan több mint ezer dollárt fognak elkérni a legerősebb, legnagyobb modellért. Nem kizárt, hogy a megjelenési sorrend is változik emiatt: elsőként az olcsóbb iPhone 7S és 7S Plus lép piacra, hogy azokat is rávegye a vásárlásra a vállalat, akik új almás okostelefont szeretnének, de nem tudnak másfél-két havi kelet-európai átlagfizetést elkölteni egyetlen telefonra.

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.