A magyarok több mint a 90 százalékát zavarja ha valaki szelfibottal készít magáról fotót, amúgy már vérbeli okostelefon függők vagyunk, a nyaralást sem tudjuk nélküle elképzelni.

Az okostelefonnal kapcsolatos nyaralási szokásoknak járt utána néhány hete a már a szupertelefonok korszakára készülő Huawei megbízásából az Ipsos. A vizsgálat 12, zömében közép-kelet-európai, illetve néhány észak-európai országra terjedt ki, előbbibe beleértve Magyarországot is. Ennek eredményeiről számoltak be ma Budapesten.

Nálunk inkább a férfiak szelfiznek

Mi magyarok néhány ponton másképpen viszonyulunk mind a vakációzáshoz, mind az okostelefonunkhoz, mint a régió többi részében. Az itthon megkérdezettek több mint az 50 százaléka a városnéző programokat tartja valódi kikapcsolódásnak, nem pedig a tengerparti pihenést. Utóbbira nálunk a válaszadók egyharmada voksolt csak. A térség más tájain egyértelműen a vízparti programok a menők.

Miközben egyre több okostelefonos funkciót használunk, a szelfibot valahogy nem nyerte meg a tetszésünket: a megkérdezettek 45 százalékát zavarja, további 43 százalékot pedig kimondottan idegesíti, ha valaki ezzel portréfotózik. A szelfizést önmagában kedveljük, a hazai okosmobilozók 70 százaléka rendszeresen ezt teszi, de ebben is eltérve a régiós átlagtól, nálunk inkább a férfiak hajlamosak ilyesmire. A kutatásba bevontak 75 százaléka állította ezt magáról, a nőknél ez az arány 70 százalék alatti.

Nálunk már a vakáció alatt is inkább az okostelefonjukat használják fotózásra az emberek, megspórolva a kisebb-nagyobb fényképezőgépek és kiegészítőik jelentette többletterhet. Ez azt is jelenti, hogy az okostelefonokkal készített fotókat nem tartják sokkal gyengébbnek a profi céleszközökkel készülteknél.

Miközben külön fotómasinát már nem nagyon szeretünk magunkkal vinni, az okostelefonhoz csatlakoztatható hangszórót a megkérdezettek több mint az egyharmada tartja elmaradhatatlan kiegészítő eszköznek.  

Navigációban már verhetetlen, a mobilfizetést még tanuljuk

És, hogy a szimpla telefonáláson, üzenetküldésen és fotózáson kívül a nyaraláskor még mire használjuk okos eszközünket? A válasz nem túl meglepő legfőképpen navigálunk vele. Az útvonalkereső alkalmazásokat a megkérdezettek több mint háromnegyede tartja elengedhetetlennek, a térképes applikációt még ennél is többen, a megkérdezettek 84 százaléka vesz igénybe. Közel 60 százalék viszont olyannyira előre gondolkodik, hogy még az utazás előtt letölti úticélja térképét, hogy offline is böngészhesse azt.

A magyarok 58 százaléka előszeretettel használja okos eszközét hotel és étterem értékelések keresésére és olvasására, 38 százalékuk pedig a foglalási adatait vagy elektronikus jegyét is az okostelefonján tartja. A QR-kódok viszont már mennek ki a divatból, a mobilfizetés pedig még csak mostanában kezd belendülni, a megkérdezetteknek 27-27 százaléka élt ezzel a két lehetőséggel útja során.

Külső akkumulátor és külső tárhely nélkül el se induljunk?

A teljes körben megkérdezettek mintegy fele állítja, hogy számára a két legjelentősebb okostelefonos kihívást a gyorsan lemerülő akkumulátor és a még gyorsabban elfogyó tárhely jelenti. Emiatt a fotókat és videókat másik eszközre – laptopra, vagy táblagépre kell mentenie. A telefon lemerülése ellen pedig, főleg a fiatalok gyorstöltőt, vagy külső akkumulátort visznek magukkal.

Konzumer tech

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.