A vártnál kicsit alacsonyabbra helyezte a lécet a tinédzserek lelkesedésén óriássá nőtt csevegőalkalmazás, ám a közelgő amerikai tőzsdére lépés így is a harmadik legnagyobb lehet a techszektorból.

Tavaly a szakértői becslések még a 40 milliárd dolláros cégértékelést sem tartották elképzelhetetlennek a Snapchatről nevét Snapre rövidítő, alig több mint öt éve létező cég tőzsdére lépésénél. Idén azonban ezekből a becslésekből alaposan vissza kellett venni: a legfrissebb információk szerint maga a parkettre készülő vállalat nagyjából 22 milliárdos értékelésre számít.

Kevesebb, de így is sok

A felügyelethez néhány héttel ezelőtt eljuttatott dokumentumban maga a Snap is még 25 milliárdra lőtte be a saját értékét, ám a Financial Times forrásai szerint végül 14-16 dollár közötti részvényárfolyammal kalkulálnak az elsődleges részvénykibocsátási körben (IPO). Ennek a sávnak a felső széle jelentene 22,2 milliárdos cégértéket.

Ami a konkrét árfolyamnál lényegesebb, hogy ha a Snap által begyűjteni kívánt 3 milliárd dollárnyi tőke összejön, a vállalkozás produkálhatja az Egyesült Államok történetének harmadik legnagyobb IPO-ját a technológiai szektor képviselői között. Annak idején ennél kevesebbet szedett össze például a Twitter és a Google is, többet pedig csak két nagyágyú, a Facebook (16 milliárd) és a kínai Alibaba (22 milliárd) tudott bevonzani.

Érdekes egybeesés, hogy az említett 3 milliárd dolláros összeg pontosan annyi, amennyiért annak idején Mark Zuckerberg megpróbálta a Facebook-birodalomhoz csatolni az akkoriban még tényleg csak szárnyait bontogató kezdő vállalkozást.

Vannak gondok

Zökkenőmentesnek azonban már most sem nevezhető a nyílt tőkebevonás folyamata. A Snap ugyanis néhány hete közölte, hogy csak szavazójogot nem biztosító részvényeket fog piacra dobni. Ezzel a két alapító, a vezérigazgatói posztot betöltő Evan Spiegel és a technológiai igazgatói feladatokat ellátó Bobby Murphy akkor is magánál tartaná a stratégiai döntések meghozatalának jogát, ha esetleg leköszönnének a posztjukról.

A különböző jogokat biztosító értékpapírok forgalmazása nem ritka a technológiai vállalatok esetében, hiszen a Facebook és a Google alapítói is hasonló módszerrel biztosították be magukat. Utóbbiak és a Snap megoldása között viszont lényegese különbség, hogy míg a többieknél a "másodosztályú" részvények kevesebb szavazati joggal bírnak, a Spiegelék egyáltalán nem adnának beleszólást ennek a részvényesi körnek. Azaz például az igazgatótanács kiválasztásának joga csak az alapítókat, illetve a korai befektetőket illetné.

Ez a drasztikus megoldás több nagy befektetési alapnál, szervezetnél kiverte a biztosítékot. Az ellenzők nyílt leveleket megfogalmazva igyekeznek nyomást helyezni a cégre, hogy álljon el a terveitől, és engedjen beleszólást a vállalati ügyekbe, ha már egy kamionnyi pénzt szándékozik bezsebelni ezektől a szereplőktől.

Ki tudja, hol áll meg...

Érdekes lesz megnézni, hogy alakul az IPO, amennyiben Spiegelék ragaszkodnak az elképzelésükhöz, és nem adnak szavazatot a részvények mellé. A fogadtatást és az új papírok teljesítményét azonban az is befolyásolhatja, milyen türelemmel lesznek a befektetők a cég pénzügyi eredményeivel kapcsolatban. A Snap ugyanis folyamatosan veszteséget termel (tavaly például már több mint félmilliárd volt a nettó mínusz), és bár nagyon komoly felhasználói tábort gyűjtött össze, a gyors növekedés mostanra kezd kifulladni. A hab a tortán a néhány éve kikosarazott Facebook, amelyik egyre kíméletlenebb konkurenciát testesít meg, elsősorban a tulajdonában lévő Instagramon keresztül.

Piaci hírek

Venne Windows 10-es okosórát?

A Microsoft újra bepróbálkozik a viselhető elektronikai piacon, ezúttal kicsit másképp, mint ahol azt tavaly ősszel abbahagyta.
 
Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.