A McAfee vett magának egy felhős biztonsági céget, a Barracuda Networks pedig egy befektetőtársasághoz került.
Hirdetés
 

Lassanként a 17 milliárd dollár tőkét forgató Thoma Bravo magántőke-befektetési társaság lesz a globális piac egyik legjelentősebb  szereplője. Az elmúlt időszakban több jelentős kivásárlásnál is felmerült a neve. Ismert befektetései között ott van az üzletiintelligencia-platformot fejlesztő Qlik Technologies, az alkalmazásteljesítmény menedzselésére alkalmas eszközökkel foglalkozó Dynatrace, valamint annak korábbi tulajdonosa, a főleg IBM nagygépes környezetre megoldásokat szállító Compuware is. Épp e két utóbbi cég miatt sokáig a Thoma Bravót tartották befutónak a HP szoftveres divíziójáért folyt versenyben is.

Az elmúlt napokban két olyan bevásárlás is történt, amelyben érintett volt, igaz, egyikben csak közvetve.

A Skyhigh és a McAfee

A McAfee, amely az év első felében vált ki az Intelből – és részben a Thoma Bravo tulajdonában van – lényegében felhős kompetenciákat vásárolt egy startup, a Skyhigh Networks megszerzésével.

A 2011-ben alapított Skyhigh eddigi története során 106 millió dollár befektetést szerzett három körben. Olyan nevek vannak a befektetői között, mint a Greylock Partners, a Sequoia Capital vagy a Salesforce kockázati tőketársasága. A cég a felhős házirendkezelésre ad megoldást (szoftver-, platform- és infrastruktúra-szolgáltatáshoz is), és teljes ellenőrzést Security Cloud termékével teljes ellenőrzést ígér a felhőben tárolt adatok fölött lényegében bármely felhős szolgáltatónál (AWS, Google, Microsoft, Salesforce, Slack, Cisco stb.). Olyan – jellemzően a felhő megjelenésével felerősödő – problémákra is kínál megoldást, mint például az árnyékinformatika.

Bár a vételár nem nyilvános, az eddigi befektetések a egyéb információk alapján 400 millió dollár körül kelhetett el a startup. Ügyfelei – köztünk a Fortune 100 listáján szereplő vállalatok mintegy harmada – számára nem változik semmi: a cég struktúrája nem változik, csupán a vezérigazgatója, Rajiv Gupta tagozódik be a McAfee újonnan létrehozott felhős üzletágának vezetőségébe.

És a Barracuda Networks

Lényegesen nagyobb volumenű kivásárlás a Barracuda Networks megszerzése. A hálózati és biztonsági appliance-eket fejlesztő céget ugyanis 1,6 milliárd dollárért vette meg a Thoma Bravo, ami 16 százalékos felár a Barracuda bejelentés előtti árfolyamához képest. Az ügylet várhatóan gyorsan lezárul, a tervek szerint jövő év február végéig mindent lezongoráznak; persze előbb még meg kell szerezni a részvényesek és a szabályzó hatóságok jóváhagyását is.

Az ügylettel a Thoma Bravo meglehetősen nagy súlyra tesz szert az IT-biztonsági piacon. Amellett, hogy részesedése van a McAfee-ben, a 2014-ben 4,6 milliárd dollárért megszerzett Riverbednek is jelentős biztonsági portfóliója van. Emellett ide sorolható a Riskonnect is, amely integrált kockázatkezelési megoldásokat kínál. A mostani bevásárlást egyébként pont azután jelentették be, hogy a Barracuda felvásárolt egy felhős archiválással foglalkozó startupot, a Soniant.

A 2003-ban alapított Barracuda ígéretes felvásárlási célpont. Több mint 150 ezer ügyfele van, és folyamatosan javul a teljesítménye. Ha a nyereségesség eddig el is maradt, a veszteségek kezelhető szinten tartásával folyamatosan növelte a bevételeit. A cég üzleti modelljének egy fontos jellemzője, hogy termékeit tűzfaltól a webszűrőn és biztonsági mentési megoldásokon át a VPN-ig kapacitásalapon értékesíti.

2013-ban ment tőzsdére, kifejezetten sikerrel. Most viszont magántársaságként újra lehetősége lesz arra, hogy ne a tőzsdei széljárás, hanem saját tempója szerint koncentráljon a fejlesztéseire. A Thomka Bravo ehhez minden segítséget (azaz pénzt is) beígért.

Biztonság

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.