Néhány év és már 6 milliárd közelébe ér a SIM-kártyák száma a világon, pedig hol vagyunk még a gép-gép közötti(m2m) kommunikáció, vagy a dolgok internetének(IoT) a fénykorától?
Hirdetés
 

A világon jelenleg az 5,4 milliárdot is meghaladja a SIM-kártyák száma, ami az utóbbi időben évi 3,9 százalékkal nőtt. Ha ez így megy tovább, a mobil előfizetői azonosító számossága az évtized végén már megközelítheti az 5,9 milliárdot is.  

Nyugat-Európa túlérett

A kereslet élénkülése elsősorban a 4G/LTE hálózatok egyre szélesebb körű elterjedésének köszönhető, főleg az olyan nagy népességű ázsiai piacokon, mint Kína, Indonézia, vagy India. Utóbbinak mostanra sikerült magához térnie a 2013-ban ott bevezetett kötelező SIM-kártya regisztráció okozta sokkból – olvasható az AbiResearch nemzetközi piackutató egyik friss elemzésében.  

Kell is az ázsiai konjunktúra, mert egyébként Amerikában és Nyugat-Európában a piac érettsége miatt jó esetben stagnál a mobil előfizetések száma. Amerikát a 2015-ös Softcard-bukta vetette vissza.  Az Isis Mobile Wallet néven az AT&T, a T-Mobile és a Verizon által nem sokkal korábban bevezetett mobiltárca megoldás végül elég rövid életű lett, miután a technológiát megvette a Google és beolvasztotta saját mobil fizetési platformjába, a Google Walletbe.

Ennek nyomán jelentősen visszaesett az úgynevezett single wire protokoll (SWP) alapú SIM-ek forgalma. (Az SWP biztosítja a kapcsolatot a telefon SIM-kártyája és a készülékbe épített érintés nélküli NFC-chip között.) Nyugat-Európában pedig azért nincs növekedés, mert egész egyszerűen érett szakaszába jutott a mobilpiac.  

Sokkhatású regisztráció

Az elmúlt másfél évben újabb előre nem látott események zavarták meg a SIM-piacot. A menekültválság, az egyes térségekben megnövekedett biztonsági kockázatok felgyorsították a feltöltőkártyák kötelező regisztrációjára vonatkozó kormányzati döntéseket.

Jó néhány ország még előtte áll a dolognak, ami vélhetően újabb negatív hatással lesz a piacra. Lengyelország, Magyarország már többé-kevésbé túl van a procedúrán, nálunk az előírt június végi határidőre a nagyjából 4,0-4,5 millió feltöltőkártyának a közel kétharmadát regisztrálták, a többi vagy végleg elveszik, vagy egy a szolgáltatók által kiterjesztett határidőig reaktiválható. A regisztráció előtt a mobil SIM-ek teljes hazai piaca elérte a 11,8 millió darabot.  

A prepaidek kötelező regisztrációjánál India példája lehet tanulságos. Az országban 2013-ban döntöttek arról, hogy csak beazonosítható SIM-ek lehetnek az ottani mobil rendszerben. Ennek nyomán több éven át évi 10 százalékkal esett vissza a SIM-kibocsátás, a folyamatot nehezen lehetett megfordítani.

Jöhetnek az eSIM-ek

A szakértők azonban alapvetően optimisták, szerintük a hagyományos mobiltelefonos SIM-kártyák iránti kereslet stagnálását, vagy csökkenését kellően ellensúlyozni tudják majd az m2m és az IoT terjedésével megjelenő beépített, vagy eSIM-kártyák.  Olyannyira, hogy a SIM-piacon hosszú távon is mintegy évi 2-4 százalékos növekedés valószínűsíthető.

Az IoT és az m2m új szoftvercentrikus over-the-air (OTA) platformokat és szolgáltatásokat hoz magával, amire már lázasan készülnek a vezető SIM-kártya vendorok, a Gemalto, az OT-Morpho, a G&D és a Valid. A piac további növekedését már sokkal inkább ezek a platformok hajtják majd, mint a jelenlegi hardvercentrikus megközelítés – mutatnak rá a piackutatók.

Mobilitás

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.