Rendes kétszámjegyű növekedéssel számolhatnak a robotiparban érdekelt vállalkozások a következő években. A piac mérete a mintegy 18 százalékos bővülésnek köszönhetően az idén már erőteljesen közelít a 100 milliárd dollárhoz.

Az amerikai piackutató 2021-ig szóló előrejelzése szerint a robotizációhoz kapcsolódó hardverek (beleértve a drónokat), szoftverek és szolgáltatások iránti kereslet évi 22,8 százalékkal növekszik. Az értékesítésükből származó bevétel pedig eléri a 230,7 milliárd dollárt.

Fő hajtóerő a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás

Az intelligens robotok következő generációjának a fejlődését, benne az ipari, kereskedelmi vagy fogyasztói célú eszközöket a robotika és a mesterséges intelligencia, továbbá a gépi tanulás együttese hajtja. Az évek előrehaladtával egyre jobban terjednek majd az innovatív tulajdonságokkal felvértezett robotok, amelyeket könnyű kezelni, öndiagnosztikára képesek, lényegében soha nem állnak le, tanulni, alkalmazkodni tudnak. Mindezek révén a robotok jelenleginél szélesebb körű elfogadottsága várható a gépiparban, a nyersanyagkitermelésben és új felhasználási területek jelenhetnek meg az egészségügyben, a biztosításban, az oktatásban és a kereskedelemben.

Az összeszerelő- és feldolgozóipari ágazatok maradnak idén is a legnagyobb felhasználói a robotoknak és a ráépülő szolgáltatásoknak, az előbbi ilyen irányú költése a várakozások szerint 30,5 milliárd, utóbbié 24,1 milliárd dollárt ér el. A kettő együttvéve hosszú évekre előre több mint a felét teszi ki a teljes piacnak. Az elemző cég által erőforrás-iparágnak nevezett nyersanyagkitermelő ipar és az agrárium áll felhasználás szempontjából a harmadik helyen a közel 9 milliárd dolláros költéssel. A vizsgált időszakban a gyorsan digitalizálódó ágazatok közé sorolható még az oktatás, amelynek a robotizációra fordított költése 2016-2021 között évi nagyjából 72 százalékkal növekszik, a kiskereskedelemé 51, az építőiparé 38, a nagykereskedelemé 37, a biztosítási ágazaté pedig 36 százalékkal gyarapodhat.

Az összeszerelő iparban a robotok főként a szerelősori munkát, a hegesztést és a festést veszik át, ezekre a célberendezésekre megy el a robotokra fordított összegek közel negyede. A leggyorsabban növekvő felhasználási területek közé tartozik az ömlesztett és darabáru továbbítás, ahol az éves bővülési ráta megközelíti a 72 százalékot, de több mint 68 százalékkal költenek majd többet oktatási célú feladatokra, illetve több mint 60 százalékkal gyarapszik a házhozszállításnál használható robottechnológiára fordított összegek nagysága.

A fejlesztések felét hardverekre költik

Az idei költés több mint a felét, közel 51 milliárd dollárt a robotikai rendszerek hardverelemeire fordítják, a szolgáltatáscélú költések, beleértve az alkalmazás menedzsmentet, az oktatást, a rendszerintegrációt, tanácsadást, együttvéve 24 milliárd dollárra rúgnak majd ebben az évben. A vezérlésre, ellenőrzésre, speciális robotapplikációkra és a hálózati szoftverekre várhatóan 15 milliárd dollárt is meghaladó összeget költenek majd. Tisztességes üzletet csinálhatnak a dróngyártók, amelyek az idén közel 7 milliárd dolláros bevételre számíthatnak, a drónok hosszabb távon is a leggyorsabban növekvő piaci szegmensbe sorolhatók majd, megelőzve az oktatást és a tréninget.

Ami a robotizáció földrajzi megoszlását illeti, jelenleg a legnagyobb felvevőpiacnak az ázsiai térség (Japánt leszámítva) számít, amely a teljes bevétel több mint a felével számolhat. A távol-keleti szigetország, amely a munkaerőhiányára keesett megoldást, a második legnagyobb értékesítő, a maga 14,3 milliárd dollárjával. Az ország közepes méretű vállalatai egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. A betöltetlen állásokat igyekeznek automatizálással pótolni.

A triumvirátusba sorolható még az USA is 13,6 milliárd dollárral, amelyet a piackutató a vizsgált időszak végére már a második helyre képzel el. Épp csak lemarad a dobogóról Nyugat-Európa, ahol a robotizációra fordított idei költés meghaladja majd a 10 milliárd dollárt. Öt éven belül a leggyorsabban növekvő régiók közé tartozik majd Latin-Amerika 26,5 százalékos éves növekedéssel, a Japán nélküli ázsiai csendes-óceáni térség 25,2, valamint az USA 24,1 százalékkal.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.