Vállalati környezetben sok alkalmazás kerül feketelistára. A letiltott iOS-en futó programok sokat "fecsegnek", míg az androidosaknál a malware a gond.
Hirdetés
 

A mobil vállalati biztonságra specializálódott Appthority negyedévente kiad egy jelentést, amely arra az információbázisra épül, amelyet a több millió általuk ellenőrzött készülék szolgáltat. A legfrissebb Security Pulse Report a cégeknél letiltott alkalmazásokra fókuszált. Kiderült, melyek a legkevésbé kívánatos appok a munkahelyen, és az is, hogy általában teljesen másért feketelistázzák az iPhone-okon, illetve androidos telefonokon futó programokat.

Nem csak a népszerűségi listát vezeti a WhatsApp

A felmérésben mind az otthonról hozott eszközök (BYOD), mind a céges tulajdonban lévő mobilok szerepeltek, így fordulhatott elő, hogy az Apple készülékein a legtöbbször megtalálható alkalmazás lett egyben a leginkább üldözött is. Ez nem más, mint az amúgy Androidon is kirobbanó népszerűségnek örvendő WhatsApp. A Facebook tulajdonában lévő csevegőalkamazással azonban vállalati oldalról nem csak az a baj, hogy a dolgozók ott töltik munkaidejük jó részét. Mint kiderült, a tiltást legtöbb esetben azért szabják ki az appra, mert az titkosítatlan formában küldözget szenzitív adatokat a céges falakon túlra. A WhatsApp feketelistázása leginkább a felhasználó címlistájának világgá kürtölése miatt történik.

Hasonló a probléma a Pokémon Go esetében. A tavaly elsöprő sikert hozó szörnyvadászós játék ugyan önmagában elég diszruptív lehet a munkafolyamatokra, ám a tetejébe még címlistát, kamerainformációkat és természetesen a felhasználó pontos helyadatait is megküldi a fejlesztők szervereinek.

A legtöbbször tiltott iOS-es alkalmazások élcsoportjában még ott találjuk a WinZip, a Plex, a WeChat és a Facebook Messenger appokat.

A rosszindulatú Android

A másik nagy operációs rendszernél viszont még érdekesebb a helyzet. Az androidos tiltólista toplistáját kivétel nélkül olyan szoftverek alkotják, ahol malware-veszély miatt kellett karanténozni. A leggyakrabban tiltott appok között egyaránt találunk hasznos(nak mondott) kisegítő alkalmazásokat (AndroidSystemTheme, Where's My Droid Pro) és játékokat (Wild Crocodile Simulator, Chicken Puzzle).

Ami a leggyakrabban telepített appokat illeti, a felmérés szerint iOS-en a más említett WhatsApp mögött a Facebook Messenger és az Uber végzett. Androidon pedig Uber, Facebook és The Yellow Pages volt a sorrend. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy a kutatáshoz szolgáltatott adatok zömmel az Egyesült Államokból származtak, így az ottani preferenciákat tükrözik. 

Biztonság

Itt a legolcsóbb hazai havidíjas mobilnet

Tegnap írta alá a Vodafone a Digitális Jólét Alapcsomag program védjegyhasználati szerződését, aminek alapján az eddigi legolcsóbb havidíjas ajánlatot teszi azoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem fizettek elő a világhálóra.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.