Hogyan értékeli 2023-at, és mit vár 2024-től a magyarországi IT-piac? Az IVSZ és az MVISZ elnökének válaszai.

Megkértük a magyar IT-piac kulcsszereplőit – iparági szervezetek, multinacionális cégek, magyar nagyvállalatok és kkv-k, tanácsadók, gyártó-fejlesztő cégek és integrátorok vezetőit –, hogy technológiai és üzleti szempontból is értékeljék az elmúlt évet, illetve meséljenek 2024-gyel kapcsolatos várakozásaikról.

A kérdések mindenkihez ugyanazok voltak. Milyen gazdasági folyamatok és technológiai változások alakították 2023-ban a magyar IT-piacot, és milyen üzleti kihívásokra számítanak 2024-ben? Illetve: melyek voltak azok az új technológiák, melyek jelentős hatást gyakoroltak a piac alakulására 2023-ban, és számol-e a piac 2024-ben ilyen fejlesztések megjelenésével?

Először két fontos iparági szervezet, a megoldásszállítókat tömörítő IVSZ és a nagyvállalati felhasználók szakmai szervezete, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) értékelését olvashatják. A kérdésekre a két elnök, Fritsch Róbert (MVISZ) és Vinnai Balázs (IVSZ) válaszolt.

A digitalizáció továbbra is proiritás, de kivel?

Az MVISZ vezetője szerint 2023-ban az informatikai piacra is a magas infláció és a gazdaság stagnálása nyomta rá leginkább a bélyegét. Az európai uniós források hiánya miatt megtorpantak az állami szektorban az informatikai beruházások, de épp ez a megtorpanás biztosított időt a stratégiák és a pandémia alatti gyors fejlesztések finomítására, összegezte a szervezet tapasztalatait Fritsch Róbert.

Vinnai Balázs szintén kiemelte az uniós források hiányát: nem érkeztek meg 2023-ban, ami visszafogta a vállalkozások beruházási kedvét. Ezt az egész IT-piac megérezte. Vinnai szerint ezt ellensúlyozhatná ("ne legyen látható a hosszú távú hatása a gazdasági teljesítményre"), ha a döntéshozók elfogadnák a DigitalEurope IVSZ által is támogatott azon javaslatát, hogy az elérhető uniós és NATO források 25 százalékát fordítsák digitalizációra, mert a digitalizáció hatékonyságnövelő potenciálját ki nem használó vállalatok már a közeli jövőben sem maradnak versenyképesek.

Az MVISZ-tagvállalatok közös tapasztalata, hogy az informatikai budgetek átalakultak – a felhőbe való költözködéssel párhuzamosan. A korábbi nagyon erős CAPEX-orientáció az OPEX irányába tolódott el. Abban azonban nincs változás, hogy "a vállalatok üzleti céljai között a digitalizáció továbbra is kiemelt prioritás" – mondta Fritsch Róbert. Ugyanakkor jelentős eltérést lát a nagyvállalati és a kkv szektor között. Utóbbiak komoly lemaradásban vannak a digitalizáció terén, ami részben a források, részben a szaktudás hiányára vezethető vissza – ezen részben segíthet a felhőalapú megoldások előretörése.

Ami konkrétan az informatikai munkaerő hiányát illeti, az MVISZ-tagvállalatok tapasztalatai szerint az némileg enyhült, épp a negatív gazdasági körülmények hatására.
 



Vinnai Balázs (balra), az IVSZ, és Fritsch Róbert, az MVISZ elnöke


Vinnai Balázs utóbbi helyzetet másként látja: "bár az elmúlt hónapokban több sajtóhírt is olvashattunk meghatározó nemzetközi technológiai vállalatoknál történt leépítésekről, Magyarországon továbbra is probléma a munkaerőhiány, és a digitális szakemberek iránti kereslet 2024-ben várhatóan még tovább fog nőni".

Az IVSZ szerint továbbra is tízezres nagyságrendben hiányoznak a gazdaságból a jól képzett, fejlett digitális készségekkel rendelkező munkavállalók. "Az elmúlt évben a figyelem középpontjába került MI-forradalom ellenére továbbra is nagy szükség van a többévnyi munkatapasztalattal bíró fejlesztőkre és a digitális megoldásokat készségszinten használó munkatársakra is." Vinnai szerint az ő hiányuk gátat szab az egyes vállalatok és a magyar gazdaság bővülésének.

Az elmaradt munkákat is el kell végezni

Az IVSZ arra számít, hogy a probléma 2024-ben is korlátozza a vállalkozások digitalizációs törekvéseit. Ugyanakkor látnak pozitív fejleményt is, például hogy 2022-höz képest jelentősen nőtt a hazai informatikai szakokra felvettek száma. Nő a felnőttképzés szerepe, "mert az eltérő szintű digitális ismeretekkel rendelkező munkavállalók digitális készségekkel való felvértezése jelentős, még kiaknázatlan potenciált rejt mind a munkáltatók számára, mind pedig a munkavállalók részéről" – véli Vinnai.

Fritsch Róbert úgy látja, hogy 2024 fő feladatai 2023 hiányaiból következnek: sok vállalat halasztott el fontos projekteket, amiket idén mindenképpen be kell fejezni. Ebben fontos szerepe lesz bizonyos állami projekteknek is. "A kormányzat célul tűzte ki a DÁP (Digitális Állampolgársági Program) megvalósítását, ami például nagymértékben hozzájárulhat az ország digitális fejlettségének növeléséhez. A DÁP-hoz kapcsolódó szolgáltató szektor pedig kifejezetten sokat profitálhat a rendszerből."

Lesznek kifejezetten technológiai alapú üzleti kihívások is: a nagyvállalatoknak fel kell készülniük a vállalatirányítási rendszerüknél egy jelentős verzióváltása, illetve a virtualizáció terén is jelentős és rapid változások várhatók – amikkel az MVISZ elnöke valószínűsíthetően a S/4HANA-átállásra, valamint a VMware licencelésének és támogatásának átalakítására utalhatott.

Az IVSZ-elnök is lát ilyen kihívásokat. Egyre komolyabb üzleti kockázatot jelent a kibertámadások növekvő száma. Emiatt elengedhetetlen, hogy a cégek megerősítsék kibervédelmüket, ami különösen a kkv-k számára kihívás, de "a multik sem dőlhetnek hátra".

2024-ben is folytatódik a trend, hogy a vállalkozásoknak egyre több technológiával kapcsolatos szabályozási követelménynek (pl. DORA, NIS2) kell megfelelniük. A DigitalEurope ki is dolgozott egy az IVSZ által szintén támogatott javaslatcsomagot, amely a vállalkozások jelentési, adminisztrációs kötelezettségeit felére csökkentené, hivta fel a figyelmet Vinnai. Az IVSZ-elnök szintén katalizátor szerepet vár a DÁP-tól, illetve a január elsején életbe lépett ESG-törvénynek való megfeleléstől, amely szintén jelentős digitalizációs kapacitásokat köthet le a vállalatoknál.

Generatív MI-ről szólt és szól minden

Ami a technológiai változásokat érinti, 2023-ból az IVSZ és az MVISZ elnöke is a generatív mesterséges intelligenciát emelte ki: berobbanása megbolygatta az egész társadalmat és a gazdaságot, mert hatékonyan képesek megoldani olyan összetettebb feladatokat, amelyek gépi kivitelezése még egy-két éve szóba sem jöhetett. Vinnai szerint itthon is egyre többen próbálják felmérni, hogyan tudnak hatékonyabban működni például az MI-megoldások integrálásával. Hangsúlyozta: a cégek világszerte kísérleteznek ezzel, ezért a következő években a hazai vállalkozásoknak is el kell sajátítaniuk a generatív MI profi alkalmazását.

"A terület olyan szerteágazó, hogy rutin nélkül lehetetlen hatékonyan dolgozni vele. Többek között ezért is fokozni kell a digitális készségek oktatását korosztálytól függetlenül", mondta Vinnai, aki szerint 2024 is az MI térnyeréséről szól majd. A területen elképesztő sebességgel, szinte hétről hétre fejlődik, és a legtöbb cég már az MI-je jövedelmezővé tételén dolgozik. Az IVSZ-elnök ebből a szempontból mérföldkőnek tekinti az OpenAI GPT Store-jának elindulását.

"Bár Európában már tavaly lefektették az alapjait, 2024 fontos év lehet a mesterséges intelligenciák szabályozása terén, várhatóan a világ többi részén is elkészülnek azok a konkrét jogszabályok, amelyek az alkalmazások lehetőségeit és feltételeit meghatározzák – reményeink szerint nem az európai vállalkozások számára versenyhátrányt okozó módon. Igen komplex területről beszélünk, ahol a szerzői jogok mellett az emberi jogok tiszteletben tartása is szóba kerül. A generatív AI-t használó chatbotok, digitális asszisztensek alkalmazása biztonsági kockázatokat is rejt, ami a jelenlegi, igen aktív kiberháborús helyzetben ugyancsak nem másodlagos tényező" – mondta Vinnai.

Ennek kapcsán felidézte a Digital Decade azon megállapítását, hogy a vállalkozások alapvető digitális készségei tekintetében 52 százalékon állunk az európai szinten elérni kívánt 90 százalékhoz képest. Ez a mesterséges intelligencia használatában is megmutatkozik: a vállalkozásoknak mindössze a 3 százaléka használ mesterséges intelligenciát, "pedig a magyar gazdaság elemi érdeke lenne, hogy helyi cégek előremutató alapmodelleket, generatív vagy általános felhasználású MI-megoldásokat készítsenek, amelyekre építkezve magyar vállalkozások fejleszthetik saját tevékenységüket".

Fritsch Róbert ellenben úgy látja, hogy – részben a ChatGPT körüli hájpnak köszönhetően – már az üzleti döntéshozók ingerküszöbét is átlépte az MI, legalábbis a nagyvállalatok többségénél, és legalább stratégiai szinten elkezdtek vele foglalkozni. Bár gyakorlati alkalmazása még kezdeti stádiumban van, de sokat várnak tőle, így borítékolható a technológia további térhódítása. Az MVISZ elnöke szerint emellett folytatódik a vállalatok felhőbe költözése is.

Piaci hírek

Kitessékelnék a gyerekeket a közösségi médiából a francia elnök szakértői

Az Emmanuel Macron által felkért szakértői bizottság egyáltalán nem adna okostelefont a 13 éven aluliak kezébe, a közösségi médiát pedig 18 pluszos szolgáltatásként kezelné.
 
Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.