Magyar idő szerint tegnap éjszaka hozták nyilvánosságra a Facebook legutóbbi negyedévének számait. Az optimista várakozásokat is messze leköröző eredmények miatt történelmi csúcsot döntött az árfolyam.

A világ legnagyobb közösségi hálózata alig néhány nap múlva fogja ünnepelni 10. születésnapját. Mark Zuckerberg 2004. február 4-én "lőtte fel" egyetemi szobájából a kezdetben Thefacebook néven futó oldalt. Az amúgy kellően ambíciózus alapító valószínűleg legvadabb álmaiban sem gondolta akkoriban, hogy tíz év múlva egy közel 8 milliárdos éves forgalmat elérő, 150 milliárd dollárra értékelt tőzsdei vállalat élén kell beszámolnia a legfrissebb üzleti eredményekről.

Elsöprő lendület 

Szebb születésnapi ajándékot nem is nagyon remélhetett a cég annál, mint amit a tavalyi utolsó negyedév és amúgy az egész 2013-as esztendő számai mutatnak. Röviden fogalmazva: elsöprő siker minden fronton.

A táblázatra rápillantva egyből látszik, miért is lehet remek hangulat most a Facebooknál. A negyedéves és a teljes évre vonatkozó eredmények nemhogy két számjegyű, de kivétel nélkül 50 százaléknál magasabb éves növekedést mutatnak. Ami ennél is fontosabb, hogy a tavalyi utolsó negyedév immár zsinórban a harmadik olyan periódus volt, amikor a cégnek sikerült meghaladnia az előzetes szakértői konszenzust. Most a 2013/Q4-re várt 2,34 milliárd helyett 2,59 jött össze. Üzemi eredmény szintjén az 1,15 milliárdra sikerült 1,46-tal válaszolni, míg az előre megálmodott 684 milliós nettó profit végül 780-ra kerekedett ki. 

2013: a mobilizálás éve

A rettentő jó számoknál is fontosabb a Facebooknak, hogy a mobil platformon egyre erőteljesebben legyen jelen mind használat, mind bevételek szempontjából. Mindkét téma kedvezően alakult, hiszen a most zárt negyedév volt a cég történetében az első, amikor a mobilról származó pénzek meghaladták a hagyományos desktopos reklámok forgalmát. A Facebook összbevételének 53 százaléka származott a mobil szegmensből.

Ami a felhasználói aktivitást illeti, a decemberi adatok szerint napi szinten 757 millióan használják az oldalt, ráadásul közöttük már nagyon magas a mobil felületről (is) aktívak köre. Utóbbiakból 556 milliót számolt össze a Facebook, ami éves szinten közel 50 százalékos emelkedést jelent.

Nem véletlen, hogy Zuckerberg a következőkkel foglalta össze a hálózat elmúlt éveit: "2012-ben mobil termékké alakítottuk az oldalt, 2013-ban pedig az üzletmenetünket változtattuk mobil üzletté". Ami a közeljövőt illeti, a társaság feje új és használatra csábító mobil megoldásokat ígért.

Hol van már a 18 dollár?

A rendkívüli eredmények rendkívül heves reakciót váltottak ki a részvényárfolyam alakulásában. Míg tegnap a rendes kereskedés során (az eredmények közlése előtt) erős lejtőn haladva 3 százalékot vesztett értékéből a papír, addig a zárás után valósággal felrobbant az árfolyam. Előbb jó 12 százalékot erősödve 60 dollár közelébe került amerikai idő szerint tegnap este, majd ma reggel áttörve a kerek árszintet, további emelkedésbe kezdett. Jelenleg 63,5 dollár felett jár a papír, ami a tegnapi záráshoz képest már 19 százalékos növekedést jelent.

A fenti grafikonon, amely a részvény egyéves eredményeit mutatja, jól látszik, milyen lendületbe jött a Facebook az elmúlt hat hónap alatt. Különösen annak fényében, hogy a tőzsdén 2012 tavaszán 38 dolláros áron megjelenő papír alig három hónap múlva a felét se érte, és a 18 dolláros szinten vegetált. Aki akkoriban vásárolta be magát, az viszont nagyon jól döntött.

Közösség & HR

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.