A szolgáltató kivezeti a VoIP alapú alkalmazásokra vonatkozó korlátozást.

A VoIP alapú alkalmazások, szolgáltatások használata egyre nagyobb arány a felhasználók körében. A Skype, Viber, WhatsApp, és hasonló applikációk képességei kellő fejfájást okoznak a mobilszolgáltatóknak, mivel az ezeken keresztül folyó szöveg, vagy hang alapú kommunikáció nem az operátor hálózatán jelenik meg, ami forgalomcsökkenést és ezzel együtt bevételkiesést okozhat.

A Voda lépte meg elsőként

A hazai szolgáltatók a tendenciára az említett VoIP alapú appok blokkolásával, korlátozásával reagált, de most a Vodafone úgy döntött, hogy teljes egészében kivezeti ezt a gyakorlatot a cég díjcsomagjaiból. A szigor egyébként eddig is az olcsóbb, kisebb adatforgalmat, SMS-t tartalmazó díjcsomagra előfizetőket érintette, azokat nem, akik a prémium, jellemzően korlátlan mobilnet forgalmat biztosító csomagokra fizettek elő.

Április 1-jétől a Vodafone Magyarország minden jelenleg forgalmazott, mobilinternet hozzáférést is tartalmazó lakossági előfizetéses csomagjában szabadon, korlátozás nélkül lehet használni VoIP, azaz internet protokoll alapú hang- és üzenetküldő alkalmazásokat, jelentette be Diego Massidda vezérigazgató. Mindez tehát a jelenlegi lakossági Go, Go+, valamint a Red csomagok előfizetőire, a MobilNet (Basic, M, L, XL) mobilinternetes adatcsomagok felhasználóira és az Üzleti Red, a Vállalkozói Fix és Osztható csomagok előfizetőire vonatkozik.

A cég közleményében felhívja a figyelmet, hogy hazánkban a Vodafone vezette be elsőként a korlátlan hívás és SMS küldés lehetőségét, és most szintén az elsők között vezeti ki a VoIP korlátozást és teszi szabadon használhatóvá az internet alapú hanghívást, illetve chat szolgáltatást kínáló alkalmazásokat. A három cég üzleti lépéseit ismerve ez valószínűleg hamarosan azt eredményezi, hogy a másik két szolgáltató is megteszi ezt a lépést, azaz a Telekom és Telenor ügyfelek is megszabadlhatnak a VoIP tiltásától.

Mobilra költözik a magyar

A Vodafone lépését értelmezhetjük a netsemlegesség elvéhez való igazodásként, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az operátor hálózatát használó UPC Mobil legutóbb bejelentése is kényszerítő erővel hatott. Az MVNO frissen bemutatott, korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagjai ugyanis alapból mentesek bármiféle, VoIP alapú korátiozástól.

Emellett a Voda természetesen a trendeket is ki szeretné kiszolgálni. Az eNET legfrissebb felmérése szerint a felnőtt magyar internetezők 62 százaléka használ okostelefont, és 51 százalékuknak mobilinternetes előfizetése is van hozzá - az elmúlt másfél évben 15 százalékkal nőtt az okostelefont használók tábora az internetezők körében.

A mobil tehát elsődleges net elérési eszközzé kezd válni, ami akkor is fontos mozzanat, ha tudjuk, hogy az okostelefon tulajdonosok 55 százaléka mobilinternetet és WiFi-t is használ, 36 százalék csak WiFi-n keresztül kapcsolódik a netre, és mindössze 3 százalék az, aki kizárólag a mobilinternetet veszi igénybe.

Konzumer tech

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.