A vállalat újabb erős negyedévet zárt, bár a befektetőket ezzel sem sikerült lenyűgöznie.

A Microsoft a szeptember 30-án leárt, első 2021-es pénzügyi negyedévében 12 százalékos éves növekedéssel 37,2 milliárd dolláros bevételt termelt, amihez a korábbinál 25 százalékkal magasabb, 15,9 milliárdos működési eredmény és a 2020-as első negyedévet 30 százalékkal meghaladó, 13,9 milliárd dolláros nettó profit társult.

A társaság összes forgalmából ezúttal már 15,2 milliárdot hozott a "commercial cloud" néven hivatkozott portfólió, amelyhez az Azure, az Office 365 és más, üzleti fókuszó felhős szolgáltatásokat sorolják. Ezek az üzletek az előző negyedévben nőtték túl a klienstermékek vagy az üzleti szoftverek teljesítményét, most pedig még nagyobb arányban járultak hozzá a vállalat eredményeihez.

A világjárvány a legtöbb esetben hozzájárult a cloud üzletek fejlődéséhez, így a Microsoft mellett az Amazon, az Alphabet (Google) és más cégek felhős részlegeinek is komoly lökést adott. A Microsoft esetében ugyancsak a járvány nyomán kialakult körülmények hatására ugyancsak meglódultak a személyi számítógépekre szánt Windows renszerek értékesítése, ez pedig az Xbox konzolokkal és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt az optimista elemzői várakozásoknál is 30 százalékkal több eladást generált a More Personal Computing (Windows, Surface, Xbox, kereső) szegmensben.

A nemrég lezárt negyedév egy másik látványos eredménye, hogy a Teams üzenetküldő és kollaborációs szoftvernek már 115 millió napi szinten aktív felhasználója volt, szemben például az áprilisban jegyzett 75 millióval. A Microsoft pénzügyi vezetője összességében egészségesnek értékelte a július és szeptember közötti három hónapot, amelyet továbbra is meghatározott a távoli szolgáltatásokra épülő növekedés.

Unalmasan nagyszerű kilátások

A vállalat zászlóshajója, az Azure cloud computing platform 48 százalékos éves növekedésével nem csak az előző negyedévet fejelte meg egy százalékponttal, de 4-5 százalékponttal a piaci előrejelzéseket is túlteljesítette. Ez a Microsoft szerint az időközben megkötött, nagy értékű és hosszú távra szóló üzleteknek volt köszönhető, amelyeket egyre gyakrabban sikerül nyélbe ütniük.

Ez azért különösen fontos, mert a commercial cloud alá sorolt termékek profitrátája már 71 százalék körül jár, szemben a tavaly ilyenkor jegyzett 66 százalékkal, vagyis ezen a területen a gyors növekedés érdemben is felfelé tolja a teljes vállalat nyereségességét. A Microsoft ezen belül is a Dynamics 365-öt, a Salesforce.com közvetlen versenytársát emelte ki, amelynek 38 százalékos első negyedéves bővülése állítólag a MS saját várakozásait is felülmúlta.

A commercial cloud értékesítések továbbra is 93 százalékban az előfizetéses modellre épülnek, az ezekből fakadó kötelezettségek – a már előre lekötött szolgáltatások ls kapacitások – pedig 107 milliárd dolláron állnak, szemben az egy évvel korábbi 86 milliárddal.

A befektetőket a stabil negyedév ezúttal sem hatotta meg: a Microsoft papírjai a tőzsdezárás utáni kereskedésben 1,8 százalékot gyengültek, hogy aztán nap közben ismét 1,5 százalékot erősödjenek. Sok elemző viszpnt éppen arról értekezik, hogy a MS-részvények egyértelműen alulértékeltek, figyelembe véve a vállalat minimum évtizedes távlatra előremutató állóképességét, kivételesen stabil mérlegeredményeit és azt a tényt, hogy a cég nyereségessége a lassuló bevételnövekedés mellett is látványosan alakul.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.