A kognitív számítástechnikai alkalmazásától jobb minőségű és olcsóbb ellátást várnak.

Az IBM a Watsont veti be az amerikai egészségügyi rendszer megreformálására. Az Amerikai Kongresszus költségvetési hivatala szerint az elkövetkezendő 10 évben mintegy 14 ezermilliárd dollárt költenek majd az egészségügyre. A nagyságrendből is látható, hogy minden olyan törekvés, amely a rendszer működését valamiféleképpen olcsóbbá teheti, az nagy érdeklődésre tarthat számot – és nem csak az Egyesült Államokban.

Az IBM szerint a kognitív számítástechnika, valamint a nagy tömegű adatok elemzése nagymértékben segítheti az ellátás színvonalának emelését, az ellátó rendszer hatékonyságának növelését – végső soron a takarékoskodást.

De miért a Watson?

A klinikai orvoslással kapcsolatos adatokra is igaz az adatrobbanás, egy gyakorló orvosnak egyre nehezebb naprakészen tartania a tudását, különösen akkor, ha a leterheltség miatt a továbbképzésre, szakcikkek olvasására havonta mindössze néhány órája marad. Így viszont ha még valamilyen formában fel is dolgozzák különböző szakcikkek a klinikai gyakorlatban összegyűjtött tapasztalatokat, az azokban megtestesülő tudás kiaknázatlan marad.

És itt jön a képbe a Watson, melynek üzleti hasznosítására az IBM januárban hozta létre a Watson Groupot. Ennek egyik lehetséges iránya az egészségügy, amely a Watson Group egyik fontos fejlesztési iránya lesz. A kognitív számítástechnikai „szupereszköze” amúgy már bekapcsolódott az orvoslásba. A közelmúltban jelentették be például, hogy a Watsont felhasználják a New York Genome Center daganatos megbetegedések genetikai hátterét vizsgáló kutatásaiba.

Itt azonban most többről van szó: a klinikai gyógyítás során keletkező információk átfogó elemzésével segítenék a hatékonyabb gyógyítást. Az egyes esetek elemzésével, illetve a a különböző, a gyógyítás során keletkezett dokumentumok egységes feldolgozásával és elemzésével olyan információkhoz juthatnak a klinikai gyógyászatban az orvosok, melyek gyorsabbá és pontosabbá tehetik a diagnózis felállítását, miáltal hatékonyabbá válhat a terápia.

A sokadik lépés

Az IBM egészségügyi informatikai fejlesztése a 60-as években kezdődtek. A cég már korábban is érdekelt volt az egészségügyben, az 50-es években építette meg első szív-tüdő gépét, ami műtétek alatt gondoskodott a beteg vér- és oxigénellátásáról. 1961-ben kezdte meg működését a Nagy Kék fejlesztette első elektronikus betegnyilvántartás rendszer. A 70-es években a WHO-nak készítettek a himlőjárványok kitörésére és terjedésére modellt. A 90-es években komoly szerepe volt az orvosi képalkotási módszerek fejlesztésében.

Az ezredforduló után fordult a cég érdeklődése az adatelemzés és a gyógyászat összekapcsolása felé. Ennek első nagy lépése a World Community Grid crowdsourcing projekt elindítása volt, amely többek között genetikai és AIDS-kutatásokhoz biztosít számítási teljesítményt. (Ebben a gridben egyébként magyarok is részt vesznek szép számmal.)

A Watson azonban minden korábbi projektet meghaladva valóban új távlatok nyíltak az "adatvezérelt gyógyászatban".

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.