Állítólag más részlegektől irányítanak át csoportokat az MI-termékek fejlesztésére, annyira valós veszélynek tartják, hogy az új technológia belekarmol a vállalat keresőüzletébe.

A Google vezetése "vörös riasztást" adott ki a ChatGPT december eleji megjelenését követően – számolt be róla a The New York Times. A lap belső feljegyzésekre és hangfelvételekre hivatkozva arról ír, hogy a Google anyavállalatát, az Alphabetet irányító Sundar Pichai más részlegeknél működő csoportokat utasított rá, hogy összpontosítsák erőfeszítéseiket azoknak a fenyegetéseknek a kezelésére, amelyeket az OpenAI által létrehozott, rövid idő alatt elképesztően népszerűvé vált MI-chatbot jelent a vállalat keresőüzletére. A NYT szerint az alkalmazottat olyan termékek fejlesztésére is ráállították, amelyek az OpenAI hasonlóan népszerű DALL-E mesterséges intelligenciájához hasonló művészeti alkotásokat és képeket generálnak.

A cikk alapján a Google-nél komolyan mérlegelik, hogy a ChatGPT-alapú alkalmazások képesek lehetnek-e kiváltani a társaság bevételi központjaként működő keresőmotort, ezen keresztül pedig károsíthatják-e a Google hirdetésekre épülő üzleti modelljét. Az MI-chatprogramok újabb generációja ugyanis megakadályozhatja, hogy a felhasználók rákattintsanak a Google-hirdetéseket tartalmazó linkekre, amelyek az előző évben 208 milliárd dollárt – az Alphabet teljes bevételének 81 százalékát – termelték. A ChatGPT, ami öt nappal a december eleji nyilvános bevezetése után már milliónyi felhasználóval rendelkezett, sok millió webhely információit szintetizálva egyedi, az emberi társalgásra hajazó válaszokat generál a kérdésekre.

Nem hibátlan, de ettől még sikeres

A Business insider riportja ezzel kapcsolatban kitér rá, hogy a robot akármilyen lenyűgöző teljesítményt nyújt, egyelőre közel sem hibátlan. Nem tudja tényszerűen ellenőrizni például mindazt, amit közöl, ezért különbséget sem igazán képes tenni az ellenőrzött információ és a félretájékoztatás között – sőt kitalált válaszokat is adhat, amit a mesterséges intelligencia kutatói "MI-hallucinációnak" neveznek. A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a ChatGPT a műfajban már megszokott módon időnként sértő, rasszista és szexista válaszokat generál; a robotok működésének magas hibaaránya és az online toxicitással szembeni sebezhetősége éppen a fő oka annak, hogy a Google vonakodik a nyilvánosan bevezetni saját LaMDA AI chatbotját.

A BI szerint a Google vezetői éppen a vállalat hírnevét érintő kockázatok miatt nem hajlandók jelenlegi állapotukban széles körben megnyitni ezeket a modelleket, amelyeket még nem tartanak olyan szintű technológiának, hogy az emberek napi szinten megbízhatóan használhatnák azokat. A társaság így eredetileg a keresőmotorja fejlesztésére összpontosított volna, nem pedig annak leépítésére, de a fentiek értelmében már gőzerővel dolgozik az olyan új mesterségesintelligencia-alapú termékeken, amelyeket a Google éves fejlesztői konferenciáján, a várhatóan májusban rendezett I/O-n mutathat majd be. A beszámolókból persze az is kiderül, hogy a Google szóvivője hivatalosan még nem reagált a lapok értesüléseire.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.