A Vodafone egy néhány héttel ezelőtti jogszabály-változásnak köszönhetően Magyarországon elsőként ajánl vállalati ügyfeleinek olyan mini bázisállomást, amellyel a gyenge lefedettségű helyeken - így például alagsori helyiségekben vagy mélygarázsokban - is jó minőségű 3G mobilelérést kínálhatnak.
Mini bázisállomást kínál vállalati ügyfeleinek a Vodafone
A Vodafone egy néhány héttel ezelőtti jogszabály-változásnak köszönhetően Magyarországon elsőként kínál vállalati ügyfeleinek olyan mini bázisállomást, amellyel a gyenge lefedettségű helyeken - így például alagsori helyiségekben vagy mélygarázsokban - is jó minőségű 3G mobilelérést kínálhatnak.
Két új, úgynevezett  femtocella-technológiával működő eszközt kínál péntektől a Vodafone:  a Mini Bázis márkanéven bemutatkozó egységek gyakorlatilag olyan magán bázisállomások, amelyek nehezen elérhető, például földalatti helyiségekben is képesek 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így az eddig lefedettség nélküli helyeken is lehetőség nyílik mobiltelefonálásra és -internetezésre.
Az Alcatel-Lucent által szállított eszközök hang- vagy adathívásra, internetésre egyaránt használhatók. Egy vállalati minibázis egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud egyszerre kezelni, ami a tapasztalatok alapján körülbelül 20-30 fő kommunikációs igényeit elégítheti ki. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz nettó 29900 forintért vásárolható meg - jelentette be Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a szolgáltató Budavári Labirintusban tartott tájékoztatóján, ahol működés közben mutatták be az eszközöket.
Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a technikai részletekkel kapcsolatban elmondta: az eszközök használata földrajzi területhez kötött,amely az országhatáron belül később, így például költözés esetén módosítható. Az eszközt egy vezetékes internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre.  A vállalati minibázis hatósugara 80-100 méter, míg a kisüzleti állomás hatósugara 30-40 méter.
A mobilszolgáltatás minősége a magánhálózatok esetében függ az internetkapcsolattól, a minimális követelmény 1 Mbit/s letöltés, illetve 256 kbit/s míg feltöltés esetén. Amennyiben az eszközt szigetszerűen használják, úgy nincs szükség külön beállításra az eszköz üzembe helyezéséhez, amennyiben azonban a közelben működnek bázisállomások, úgy a hívások folyamatossága érdekében szükség van arra, hogy a Vodafone szakemberei állítsák be a magán bázisállomást.
Megfelelő internetkapcsolattal egyébként az eszközzel maximum 7,2 Mbit/s sebességű mobilinternet kapcsolatot lehet elérni, ami a következő esztendőkben várható szoftverfrissítéseknek köszönhetően 21 Mbit/s sebességre növelhető majd, míg az egyszerre kiszolgálható felhasználók száma is növekedni fog. Szintén az ősszel várható szoftver upgrade-t követően lesz lehetőség arra is, hogy egyes számokat, vagy számtartományokat engedélyezzenek a vállalatok, azaz ezt követően nem foglalhatják le feleslegesen a sávszélességet külső felhasználók.
A Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie, más szolgáltatók előfizetőinek is lehetőségük van azonban segélyhívást kezdeményezni. A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.
Döbrőssy Gábor hangsúlyozta: az új termékek bevezetését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság frekvencia díjrendeletének április elsejei módosítása tette lehetővé, amelyet követően a szolgáltatók már nem bázisállomásonként fizetnek díjat, hanem a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni.
A hatóság reményei szerint ez a szolgáltatók körében ösztönzi majd a több bázisállomás létesítését. A magáncélú bázisállomások esetében eddig havonta körülbelül 20 ezer forintot kellett volna fizetni a használatért, most azonban ez már nem kerül külön költségbe.
Két új, úgynevezett femtocella-technológiával működő eszközt kínál péntektől a Vodafone: a Mini Bázis márkanéven bemutatkozó egységek gyakorlatilag olyan magán bázisállomások, amelyek nehezen elérhető, például földalatti helyiségekben is képesek 3G/HSDPA hálózat létrehozására. Az Alcatel-Lucent által szállított eszközök hang- vagy adathívásra, internetésre egyaránt használhatók.

Egy vállalati minibázis egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud egyszerre kezelni, ami a tapasztalatok alapján körülbelül 20-30 fő kommunikációs igényeit elégítheti ki. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz nettó 29900 forintért vásárolható meg - jelentette be Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a szolgáltató Budavári Labirintusban tartott tájékoztatóján, ahol működés közben mutatták be az eszközöket.

Piller Gábor vezérigazgató-helyettes bemutatja a mini bázisállomásokat

Jönnek a frissítések Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a technikai részletekkel kapcsolatban elmondta: az eszközt egy vezetékes internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre.  A vállalati minibázis hatósugara 80-100 méter, míg a kisüzleti állomás hatósugara 30-40 méter. 

A mobilszolgáltatás minősége a magánhálózatok esetében függ az internetkapcsolattól: a minimális követelmény 1 Mbit/s letöltés, illetve 256 kbit/s feltöltés esetén. Amennyiben az eszközt szigetszerűen használják, úgy nincs szükség külön beállításra az üzembe helyezéshez, amennyiben azonban a közelben működnek más bázisállomások, úgy a hívások folyamatossága érdekében szükség van arra, hogy a Vodafone szakemberei állítsák be a magánállomást.

Megfelelő internetkapcsolattal maximum 7,2 Mbit/s sebességű mobilkapcsolatot lehet elérni, ami a következő esztendőkben várható szoftverfrissítéseknek köszönhetően 21 Mbit/s sebességre növelhető majd, és az egyszerre kiszolgálható felhasználók száma is növekedni fog. Szintén az ősszel várható upgrade-t követően lesz lehetőség arra is, hogy egyes számokat vagy számtartományokat engedélyezzenek a vállalatok, így ezt követően nem foglalhatják le feleslegesen a sávszélességet külső felhasználók.

Ösztönzött beruházások A Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie, más szolgáltatók előfizetőinek is lehetőségük van azonban segélyhívást kezdeményezni. A femtocellával bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.

Vodafone-Huawei: együtt gyorsulnak Magyarországon
Száműzik a készpénzt a Sziget fesztiválról
Vodafone: "Csak versenyezni szeretnénk"

Döbrőssy Gábor hangsúlyozta: az új termékek bevezetését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság frekvencia díjrendeletének április elsejei módosítása tette lehetővé, amelyet követően a szolgáltatók már nem bázisállomásonként fizetnek díjat, hanem a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni. 

A hatóság reményei szerint ez a szolgáltatók körében ösztönzi majd a több bázisállomás létesítését. A magáncélú bázisállomások esetében eddig havonta körülbelül 20 ezer forintot kellett volna fizetni a használatért, most azonban ez már nem kerül külön költségbe.

Magánfelhasználóknak még nem A Vodafone már több európai országban kínálja a berendezéseket: a legnagyobb sikere eddig Nagy-Britanniában volt, ahol eddig mintegy 100 ezer fogyott a Suresignal néven forgalmazott dobozból. A magyar leányvállalat vezetői hangsúlyozták: a szigetországban kevésbé jó a mobilhálózatok minősége, mint Magyarországon, ahol lakossági ügyfeleknek is kínálják a dobozt.

Hasonló felfutásra tehát itthon egyelőre nem számítanak, mindenesetre ősztől az addigi tapasztalatok alapján várhatóan magánfelhasználók is hozzájuthatnak majd a minibázisokhoz.


A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.