A nemzetközi pályán is sikeres menedzser 26 éven át irányította az egyik legjelentősebb magyar szoftverfejlesztő műhelyt, a Recognitát.

Távozik a Nuance-Recognita Zrt. éléről dr. Reszler Ákos. A magyar informatikai ipar alapító atyái közé tartozó 76 éves szakember a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) oldalán megjelent életrajza szerint 1967-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Vilamosmérnöki Karán. Mikrohullámú híradástechnikai mérnök diplomával a zsebében egy barátja hívására ment az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárának (EMG) digitális laborjába, ahol részt vett többek között az első magyar számítógép, az EMG 830 kifejlesztésében.

Amikor az EMG-ben leállították a fejlesztéseket, az SZKI-ban (Számítástechnikai Koordinációs Intézet) talált munkát, ahol többek között az ún. Egységes Számítógép Rendszer fejlesztésén dolgozott. Az 1980-as évek elején váltott, feladva a mérnöki pályát elvállalta az SZKI legnagyobb leányvállalatának, az M08X nevű számítógépet gyártó SCIL-nek a főmérnöki pozícióját, majd hamarosan kinevezték a vállalat igazgatójának. 1992-ben visszatért az SZKI-hoz, ahonnan az angol-magyar vegyesvállalatként, de szintén SZKI-leányként működő Recognitához ment. Vezetésével vált az cég az optikai karakterfelismerők egyik vezető gyártójává. Ez a vezető szerep azonban csak a technológiában érvényesült, amit a vállalat Reszler vezetésével sem tudott piacilag kamatoztatni.

Ez vezetett az első felvásárláshoz: 1997-ben a Recognita a Caere Corporation tulajdonába került. A budapesti részleg lett az amerikai cég európai leányvállalata, de nagy önállósággal, amivel a Recognita élni is tudott. Az ezredfordulón azonban a Caere és vele a Recognita a ScanSoft tulajdonába került, amit viszont 2005-ben az elsősorban hangfelismeréssel foglalkozó Nuance szerzett meg.

Reszler Ákos vezetői kvalitásait mutatja, hogy a felvásárlások ellenére megőrizte pozícióját: 26 éven keresztül irányította a vállalatot, amely vezetésével az egyik legjelentősebb hazai, több száz fejlesztőt foglalkoztató szofverműhellyé nőtt. A szakember 1998-ban az Év IT-menedzsere lett, 1999-ben Gábor Dénes-díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével tüntették ki. Részt vett az IVSZ alapításában, majd a szervezet elnöki pozícióját is betöltötte.

Az NJSZT Informatikatörténeti Fórum 2016-ban készített videointerjút Reszler Ákossal.

Közösség & HR

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.