Egyre több hazai felhasználó zsebében figyel valamilyen okostelefon, amelyekkel kapcsolatban jóval több mindenre kell figyelni egy külföldi utazáson. A hanghívásnál még veszélyesebb lehet, ha nyaralás közben óvatlanul netezünk.
Amikor megvesszük legújabb okostelefonunkat, a legtöbben valamilyen mobil internetes csomagban tesszük mindezt, vagy kiegészítő szolgáltatásként választunk hozzá nethozzáférési megoldást. Ezzel - a csomagtól és mobilnetezési szokásainktól függően - Magyarországra már "rendben is vagyunk", hiszen havi pár ezer forintért levelezhetünk, netezhetünk, Facebookozhatunk a mobilunkkal. Ha pedig túllépjük a csomagban foglalt adatmennyiséget, az általános gyakorlat szerint legfeljebb lelassul az elérésünk a következő hónap elejéig. Külföldön azonban súlyos pénzekbe is kerülhet a mobilnet használata, ráadásul nem is biztos, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a telefonunk a háttérben adatokat küld és fogad.


Adat aranyáron Az adatkapcsolat használatára külföldön ugyanúgy érvényes roaming gyakorlata, mint a hanghívások esetében. A forgalmazott adatmennyiség után tehát akkor is fizetnünk kell, ha az itthoni előfizetés valamilyen mennyiségű adatforgalmat engedélyez. Indulás előtt épp ezért kifejezetten ajánlatos saját mobilszolgáltatónknál tájékozódni arról, hogy a célországban milyen feltételekkel, és főleg milyen áron használhatjuk a mobilnetet.

Az uniós országokba készülők esetében már kevesebb a rizikó, mint pár éve volt: egyrészt folyamatos EU-s irányelv, hogy egyre csökkennek a roamingdíjak. Másrészt egy biztonsági opciót is beépítettek, mégpedig a felső limit fogalmát. Ilyenkor a speciális roaming csomagok kivételével minden uniós országban 50 euró a maximálisan kiszámlázható adatforgalmi díj. Ráadásul, ha ennek 80 százalékát átlépjük, automatikus figyelmeztető üzenetet kapunk, az értékhatárt elérve pedig megszűnik a mobilnet-kapcsolatunk - az tehát már nem fordulhat elő, hogy százezres számla vár otthon.

Ha azonban ennél megengedőbb konstrukcióra vágynánk, a szolgáltatóknál elérhetők különféle "roaming-könnyítő" extra opciók, amelyek a díjcsomagunkhoz adva, külön aktiválás után tesznek lehetővé bizonyos adatforgalmat. Napi és heti konstrukciók is léteznek különféle adatmennyiségekre, ezért nézzük át tüzetesen, milyen módon és mennyi adatot kínál az általunk kiválasztott opció. Arra is figyeljünk, melyik hogyan aktiválódik, kell-e nekünk tennünk valamit a bekapcsoláshoz, és a használat végén ki kell-e kapcsolnunk a szolgáltatást (például egy SMS küldésével).

Az Unión kívül már jóval trükkösebb a helyzet. Itt a roamingdíjak ára is a csillagok felé közelít, ráadásul speciális hazai csomagok vagy opciók sem léteznek az itteni adatforgalom megkönnyítésére. Épp ezért, ha történetesen például az Egyesült Államokban lenne dolgunk, csak a "legvégső esetben" engedélyezzük az adatforgalmat, és csak azt töltsük le, ami valóban létfontosságú. Az igazán élelmes kilátogatók gyakran valamilyen helyi feltöltőkártyát vesznek inkább, amellyel a kinti tarifa mellett mobilnetezhetnek - vagy persze kiderítik, melyik hotel, repülőtér vagy épp szórakozóhely rendelkezik ingyenes WiFi hozzáféréssel, és itt intézik mobilos netezésüket.

Aludj el szépen, kis Droid A legkönnyebb dolga talán az androidos telefonok tulajdonosainak van, ők ugyanis több szinten is letilthatják vagy épp szabályozhatják az adatforgalmat. Alapesetben a beállítások között külön menüpontot találunk a teljes adatforgalom letiltására, alatta pedig az adatroamingot is "lelőhetjük". Külföldre indulás előtt ez utóbbi sort mindenképpen ajánlatos kijelölni, így még akkor sem érhet kellemetlen meglepetés senkit, ha valamilyen alkalmazás a háttérben próbálna szinkronizálni.


Ha valaki mégsem tud élni mobil internet nélkül, külön-külön is megadhatja, milyen alkalmazások frissülhetnek automatikusan, ezzel megakadályozva a következő számla megérkezésekor érzett sokkélményt. Az Accounts & Sync (Fiókok és szinkronizálás) menüben egyrészt letilthatjuk az alkalmazásokat arról, hogy a háttérben akarjanak adatokat küldeni vagy fogadni, majd pedig a fontosabb appok esetében egyenként is megadhatjuk, milyen időközönként szinkronizáljanak - itt érdemes a manuális opciót választani.


Az Androidra ráhúzott felületeknek köszönhetően több gyártó telefonjain is elérhetőek olyan kisalkalmazások (widgetek), amelyekkel akár a főképernyőről is vezérelhetjük az adatforgalmat. A HTC Sense, a Samsung TouchWiz vagy az LG extra felülete egyaránt tartalmaz ilyeneket: ezek tulajdonképpen kis nyomógombok, amelyekkel egyetlen kattintás az adatforgalom engedélyezése vagy letiltása. Ugyanilyen gombok léteznek a WiFi-kapcsolat irányítására is, ezért ha a szállodában vagy a repülőtéren van ingyenes hálózat, érdemes inkább ezzel kísérletezni.

Tipp: hogyan védjük meg adatainkat utazás közben?
Így foghatjuk munkára az iPadet
Nagy Okostelefon Körkép - 2011. nyár

A varázslatos Off gomb iPhone-okon is letiltható az adatroaming, méghozzá az általános beállítások Hálózatok (Networks) almenüjében. Ilyenkor bármilyen internetes vagy email-alkalmazást indítanánk el, figyelmeztető üzenet fogad, melyből megtudjuk, hogy az adott helyen csak roaming keretében használhatnánk az appot. Az Apple telefonjain azonban az alkalmazásoknál nem tudjuk egyenként szabályozni a szinkronizálást, tehát készüljünk fel arra, hogy a roaming-kiskapu egy perces megnyitásakor frissíteni kezd a Facebooktól a levelezőig egy tucatnyi app.


A Windows Phone 7 a beállítások Cellular menüpontjában helyezte el az adatroaming letiltását, itt szintén csak a teljes gát vagy a teljes engedélyezés között választhatunk.


BlackBerryken az alkalmazások listájában az Options alatt a Mobile networks menüpontot kell megkeresnünk, ahol a Data services while roaming mellől kell kivennünk a pipát.


Az újabb Nokia telefonokon szintén egy kapcsolóval iktathatjuk ki az adatroamingot, ám a harmadik generációsnál régebbi Symbian alapú telefonokon még trükkösebb a helyzet, ugyanis itt nem tudjuk automatikusan letiltani a roaming adatforgalmat. Épp ezért az APN (adathozzáférési pont) beállítását kell megkeresnünk, ahol annyit szabályozhatunk, hogy minden csatlakozási kísérlet előtt kérjen engedélyt a készülék.

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.