A NIIF Intézet 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű videomegosztó szolgáltatását, amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. Azóta már csaknem 2500 videó, 1100 órás tartalom a kezdeményezés mérlege.
A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott speciális videó/audió megosztó portál, amely optimális helyet és megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben keletkező videó-tartalom számára. A szolgáltatás ingyenesen hozzáférhető a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) tagintézményeinek felhasználói számára, de bármely non-profit, ismeretterjesztéssel foglalkozó alkalmazást támogatnak.

...és uralkodj
A Videotorium a hivatalos közlemény szerint több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében már jelentősnek számító elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600 ezer oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre.

Külföldi példa természetesen létezik már, nem is kicsi: az iTunes U az Apple szolgáltatásának kifejezetten oktatási célokra szolgáló szekciója, ahol segédletek, leckék és oktatóvideók érhetők el. Itt már több százezres a letöltött és lejátszott anyagok száma.

A rendszerben a feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadásának diáit csatolni és a felvételhez szinkronizálni. Ezt az alábbi képre kattintva a Videotorium oldalán lejátszható videón is megnézhetjük: így, beillesztett formában a hagyományos videó indul el, de az egeret a kép fölé húzva láthatóvá válik, hogy diavetítéssel együtt is nézhető a film, ilyenkor kattintásra a teljes élményt kínáló oldalra kerülünk.


Érdekes és valóban fejlett funkció, hogy az így elkészült, diaképekkel felturbózott videóban egymás mellé rendezhetjük a mozgóképet és az aktuális diát, ezek egymáshoz viszonyított nagyságát csúszkával is állíthatjuk, teljes képernyősre válthatjuk bármelyik oldalt, vagy kép a képben funkciót is választhatunk.

A kutatások kutatása A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadat modell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

A portál a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadatcsere-interfészt kínál a hozzá hasonló tartalomaggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

A NIIF hivatalos összefoglalója szerint "az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja".

Modern hibrid hálózatot kaptak a hazai kutatók és egyetemek
Kutatás és oktatás: távolról, HD-ben
300 milliónál is több anyagot töltöttek le az iTunes U-ban

A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.