A NIIF Intézet 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű videomegosztó szolgáltatását, amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. Azóta már csaknem 2500 videó, 1100 órás tartalom a kezdeményezés mérlege.
A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott speciális videó/audió megosztó portál, amely optimális helyet és megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben keletkező videó-tartalom számára. A szolgáltatás ingyenesen hozzáférhető a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) tagintézményeinek felhasználói számára, de bármely non-profit, ismeretterjesztéssel foglalkozó alkalmazást támogatnak.

...és uralkodj
A Videotorium a hivatalos közlemény szerint több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében már jelentősnek számító elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600 ezer oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre.

Külföldi példa természetesen létezik már, nem is kicsi: az iTunes U az Apple szolgáltatásának kifejezetten oktatási célokra szolgáló szekciója, ahol segédletek, leckék és oktatóvideók érhetők el. Itt már több százezres a letöltött és lejátszott anyagok száma.

A rendszerben a feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadásának diáit csatolni és a felvételhez szinkronizálni. Ezt az alábbi képre kattintva a Videotorium oldalán lejátszható videón is megnézhetjük: így, beillesztett formában a hagyományos videó indul el, de az egeret a kép fölé húzva láthatóvá válik, hogy diavetítéssel együtt is nézhető a film, ilyenkor kattintásra a teljes élményt kínáló oldalra kerülünk.


Érdekes és valóban fejlett funkció, hogy az így elkészült, diaképekkel felturbózott videóban egymás mellé rendezhetjük a mozgóképet és az aktuális diát, ezek egymáshoz viszonyított nagyságát csúszkával is állíthatjuk, teljes képernyősre válthatjuk bármelyik oldalt, vagy kép a képben funkciót is választhatunk.

A kutatások kutatása A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadat modell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

A portál a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadatcsere-interfészt kínál a hozzá hasonló tartalomaggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

A NIIF hivatalos összefoglalója szerint "az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja".

Modern hibrid hálózatot kaptak a hazai kutatók és egyetemek
Kutatás és oktatás: távolról, HD-ben
300 milliónál is több anyagot töltöttek le az iTunes U-ban

A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.