Ahol elindultak a megfelelő programok, ott már fel tudnak mutatni apró eredményeket, de a méretgazdaságosság hiánya továbbra is nagyon sokfelé akadályozza, hogy a tehetségek elinduljanak a kiberbiztonsági karrier útján.

A munkaerőhiány és a távmunkamodellek terjedése egyre gyakrabban ösztönözzi arra a nagy technológiai cégeket is, hogy a nagyvárosokon túl próbáljanak meg tehetségeket felhajtani. A ZDNet szerdai riportja szerint azonban már arra is van példa, hogy a vidéki élet nem csak az oda vágyó szakemberek előtti lehetőségként jelenik meg, hanem megoldást kínál a informatikai (különösen pedig kiberbiztonsági) szakértelem iránti fokozódó keresletre is. A lap összeállítása egy alig 3 ezer lakosú amerikai kisvárost mutat be, amelyik az utóbbi időben szinte helyi szintű informatikai hotspottá nőtte ki magát, és esettanulmányként beszélnek róla, hogy az itteni modell hogyan orvosolhatná a technológiai készségek egyre növekvő hiányát.

A sztori lényege röviden annyi, hogy a Detrioittól 560 kilométerre fekvő Manistique városkába költöző IT-biztonsági szakember munkája nem csak felkeltette a helyiek érdeklődését, de az útmutatása alapján azóta már CSO-beosztásban dolgozó szakemberek is kikerültek a település fiatalabb lakói közül, akik korábban még élő informatikust sem igen láttak. A lehetőséget már a kibervédelmi kutatásokra szakosodott egyetemi intézmények is igyekeznek kihasználni, ahol különböző nagyvállalatok támogatásával gimnazista korú diákoknak nyújtanak képzéseket, első lépésként azok leendő kiberbiztonsági karrierjében.

Manistique egyébként Michigan Felső-félsziget (Upper Peninsula) nevű régiójában található, amelyik a szövetségi állam területének jó harmadát adja, de népességének alig 3 százaléka él rajta. Ahogy a ZDNet cikkéből is kiderül, az ilyen vidékeken a megfelelő internetkapcsolat és a lakosság földrajzi szétszórtsága is komolyan akadályozza, hogy hatékonyan bevonhassák a tehetségeket az iparágba. Itt a méretgazdaságosság előnyeit ugyanis szinte semmiben sem lehet kihasznáni, kezdve akár azzal, hogy a fizikai oktatási intézményekben egy bizonyos számú érdeklődő alatt még tanárt sem vesznek fel egy-egy tantárgy oktatására.

Új lehetőségek és újabb kihívások

A távoktatási modellek terjedése viszont lehetővé teszi, hogy sokkal több diák részt vegyen olyan kurzusokon, amelyeken egyébként nem tudna, 2017-ben pedig elindult a Northern Michigan University által biztosított internetes szolgáltatás is, amelyik szélessávú hozzáférést tesz lehetővé az oktatási forrásokhoz a Felső-félszigeten. A beszámoló szerint a hálózat eddig több mint 16 ezer háztartást szolgált ki 87 vidéki közösségben, a távoli populáció elérése pedig azt is lehetővé teheti a technológiai vállalatoknak, hogy kapcsolatba lépjenek a számukra máskülönben nem elérhető tehetségekkel.

Ide tartozik, hogy egyre több vállalat tekinti a továbbképzést is megfelelő eszköznek a szakértelemhiány pótlására, innentől pedig jobban elfogadják a kevéssé tradicionális technológiai háttérrel rendelkező jelölteket is, ha azok rendelkeznek a számukra értékes alapkészségekkel. Hogy a fenti programra mekkora szükség lehet, azt jól érzékelteti az Upper Peninsula Cybersecurity Institute (UPCI) vezetőjének becslése, aki szerint egyedül Michiganben 7-8 ezer betöltetlen kiberbiztonsági állás lehet. Egy másik nagy kihívás persze így is az érdeklődés (vagy legalábbis a tudatosság) nyilvánvaló hiánya azzal kapcsolatban, hogy miről is szólhat egy kiberbiztonsági szakmai karrier.

A ZDNet felidézi, hogy itt nem csak technológiai akadályokat kell legyőzni: az Egyesült Királyságban is egyre kevesebb diák választ informatikai tantárgyakat az iskolában, és pesszimisták vagy bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy képesek lennének-e megfelelni a munkaadók igényeinek a műszaki pályákon. Innentől a megfelelő üzenetek eljuttatása is alapvető feladat lenne mind a munkáltatók, mind az oktatók részéről (utóbbiakból természetesen ugyanúgy hiány van), a szemléletváltás mellett pedig lehetővé kellene tenni a vidéki diákok számára is, hogy már fiatalabb korukban találkozhassanak a technológiával.

Közösség & HR

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.