Ez az igazi retro cucc. Rejtélyes a gyártója, példányait általában másodlagos piacokon (értsd: használtcikk-hirdetési oldalakon) lehet beszerezni.
Hirdetés
 

Érdekes fogása volt egy szoftvermérnöknek a neten. Nagyjából 10 dollárért vett egy olyan, csak az alapműveleteket ismerő számológépet (semmi köbgyök, sin/cos és tsa), amiben a négymagos Arm Cortex-A7 csipen Android 9 operációs rendszer futott csak azért, hogy az egyszerű, szabványos számológép-funkciókat biztosítsa. Az ágyuval verébre tipikus esete...

A GHLBD márkájú készülék a The Register kíváncsiságát is felkeltette. Még egy kis nyomozásra is hajlandó volt a brit lap munkatársa, de már a gyártó azonosításánál elakadt. Csak bangladesi futár- és hajóépítő céget talált ilyen névvel.

A készülék műszaki adatait egyik első felfedezője, Li Zexi alaposan kivesézte. Az Arm Cortex-A7 processzor voltaképpen egy Allwinner gyártmányú A50-es SoC-ba (system-on-chip) van beépítve, ahol van mellette egy Mali-400 GPU is két maggal. A számológépben sajnos csak 8 gigabájt RAM és 8 gigabájt Flash memória van, ellenben érintőképernyőt szereltek rá. (Akit érdekelnek a pontos műszaki adatok, lapozzon ide, ahol Li Zexi a készülék belsejét is megmutatja.)
 

Hamisítatlan kalkulátor bolti eladóknak...

És hogy miért kell mindehhez még egy 9-es Android is? Végül is, miért ne lehetne használni? – válaszol egy kérdéssel a The Register újságírója. Az Adroid Open Source Project rendszermagja ingyenes...

Jó geek játék

Mint arról Li Zexi beszámolt, az érintőképernyőről a számológép mellett elérhetők egyéb funkciók is: van például naptár, jegyzettömb, számítási előzmények, wifi-kapcsolat beállítása, hangerő-szabályzás. További alkalmazásokat azonban alapból nem lehet rá telepíteni. De egy vérbeli geek számára nincs lehetetlen: kihasználva az érintőképernyőt, sikerült rootolni a készüléket. A legtöbben játékokat, valamint Playstation- és Playstation Portable-emulátorokat töltöttek rá. A szoftvermérnök összegzése szerint kis ügyeskedéssel a számológép egyszerű tabletként is funkcionálhat.

A beszámolóhoz a fejlesztő egy a Bilibili videomegosztón közzétett kis videót linkelt, amin jól látszik, hogy még bőven az élvezhetőség határán belül lehet például Minecraftot játszani a számológépen. Mindezzel együtt Li Zexi nem javasolja a beszerzését: az Allwinner A50 teljesítménye 2023-ban már eléggé sovány.

Ez azonban ne riassza vissza a kütyüimádókat. És ha szeretnének egy ilyen játékszert, igyekezzenek. Néhány poszt hatására ugyanis már 23 dollárra emelkedett az eredetileg 10 dollárért beszerzett androidos számológép ára.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.