Bármennyire sokszor emlegetik az egyik legfontosabb trendként a BYOD, azaz a vállalatnál használt saját eszközök elterjedését, egy friss kutatás szerint hosszú és rögös út vezet a széles körű bevezetésig.
A Cisco megbízásából készített kutatás során 1500 informatikai vezetőt (CIO) és döntéstámogató menedzsert kérdeztek meg az USA-ban, Kanadában és négy nyugat-európai országban. A 2011 végén lefolytatott felmérés egyik legérdekesebb megállapítása, hogy ugyan tisztában vannak az IT részleg munkatársai az okostelefonok és a táblagépek elkerülhetetlen beszivárgásával a munkahelyekre, mégis közel felük semmilyen körülmények között nem engedné meg a kollégáknak privát eszköz használatát a céges ügyekben.Keleten a helyzet...  Ez egyébként rezonál az IDC múlt évben közzétett jelentésével. A kutatócég szakértője egy őszi konferencián kitért a magyarországi állapotokra is: egyes szervezetek már itthon is rendelkeznek vállalati mobilitási stratégiával, míg mások (egyelőre) inkább teljesen tiltják az ilyen lehetőségeket – "abból baj nem lehet" alapon.

Németországban
az átlagnál (21%) másfélszer nagyobb arányban kérik a kereskedők, hogy tableten végezhessék munkájukat.
A mobileszközök céges invázióját egyértelműen az okostelefonok vezetik, a munkavállalóktól érkező minden négy beszerzési, használati igényből három mobilhoz köthető, míg egy táblagépet szeretne. Ez utóbbiakat elsősorban magas beosztású menedzserek és a kereskedelmi részleg dolgozói igénylik. Előbbieknél ez vélhetően inkább státuszszimbólumként jönne jól, míg a saleses kollégák valóban olyan munkát végeznek, amely folyamatos mozgást és friss információk elérését követeli meg, miközben jól jön, ha egy-egy prezentációt látványosan lehet előadni az ügyfélnek.

Falnak szaladnak? Ennek ellenére nehéz mindezt a vállalati rendszeren átverni, hiszen még ebből a kifejezetten a fejlett régiókban végzett felmérésből is az derült ki, hogy az informatikai részlegek fele foggal-körömmel próbál keresztbe tenni az új jövevényeknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy a tiltást hangoztató válaszadók is tisztában vannak vele, hogy a kollégák ennek ellenére megtalálják a kiskapukat, és nem feltétlenül zavarja őket, hogy ez a vállalati szabályzatba ütközik.

Az IT részlegek ellenállása sokrétű, de természetesen a biztonsági aggályok jelentik a leggyakrabban említett témát. Például a "tabletfertőzöttség" szempontjából legjobban álló egyesült államokbeli válaszadóknál ez négyből háromszor előkerült. A teljes felmérés adataiból az látszik, hogy a megkérdzett vállalatok legalább felénél nagyon alaposan megvizsgálnák, ki és milyen feltételekkel férhetne hozzá a céges alkalmazásokhoz. Ugyanakkor a többség meg van győződve róla, hogy a vállalat igényeire szabott saját applikáció implementálása üzleti haszonnal járna a cégnek.

A válaszokból kiderül, hogy egy táblagéptől a céges informatikusok túlnyomó többsége a gördülékeny emailezést és a dokumentumok megosztásának lehetőségét várja el, de hasznos, ha videokonferencia lebonyolítására, azonnali üzenetküldésre is be lehet vetni. A cég más eszközeivel és adatbázisával történő szinkronizáció szintén olyasmi, amit jó, ha könnyedén meg lehet oldani egy tablettel. Már amennyiben gyártója azt szeretné látni, hogy terméke megjelenjen a vállalatok mindennapi életében is.

Tiltás helyett támogatni kell a privát eszközök céges használatát
Céges telefont kaptál? Az semmi, én bevihetem a sajátom!
A tabletek jövőre a cégekhez is betörnek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.