Bármennyire sokszor emlegetik az egyik legfontosabb trendként a BYOD, azaz a vállalatnál használt saját eszközök elterjedését, egy friss kutatás szerint hosszú és rögös út vezet a széles körű bevezetésig.
A Cisco megbízásából készített kutatás során 1500 informatikai vezetőt (CIO) és döntéstámogató menedzsert kérdeztek meg az USA-ban, Kanadában és négy nyugat-európai országban. A 2011 végén lefolytatott felmérés egyik legérdekesebb megállapítása, hogy ugyan tisztában vannak az IT részleg munkatársai az okostelefonok és a táblagépek elkerülhetetlen beszivárgásával a munkahelyekre, mégis közel felük semmilyen körülmények között nem engedné meg a kollégáknak privát eszköz használatát a céges ügyekben.Keleten a helyzet...  Ez egyébként rezonál az IDC múlt évben közzétett jelentésével. A kutatócég szakértője egy őszi konferencián kitért a magyarországi állapotokra is: egyes szervezetek már itthon is rendelkeznek vállalati mobilitási stratégiával, míg mások (egyelőre) inkább teljesen tiltják az ilyen lehetőségeket – "abból baj nem lehet" alapon.

Németországban
az átlagnál (21%) másfélszer nagyobb arányban kérik a kereskedők, hogy tableten végezhessék munkájukat.
A mobileszközök céges invázióját egyértelműen az okostelefonok vezetik, a munkavállalóktól érkező minden négy beszerzési, használati igényből három mobilhoz köthető, míg egy táblagépet szeretne. Ez utóbbiakat elsősorban magas beosztású menedzserek és a kereskedelmi részleg dolgozói igénylik. Előbbieknél ez vélhetően inkább státuszszimbólumként jönne jól, míg a saleses kollégák valóban olyan munkát végeznek, amely folyamatos mozgást és friss információk elérését követeli meg, miközben jól jön, ha egy-egy prezentációt látványosan lehet előadni az ügyfélnek.

Falnak szaladnak? Ennek ellenére nehéz mindezt a vállalati rendszeren átverni, hiszen még ebből a kifejezetten a fejlett régiókban végzett felmérésből is az derült ki, hogy az informatikai részlegek fele foggal-körömmel próbál keresztbe tenni az új jövevényeknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy a tiltást hangoztató válaszadók is tisztában vannak vele, hogy a kollégák ennek ellenére megtalálják a kiskapukat, és nem feltétlenül zavarja őket, hogy ez a vállalati szabályzatba ütközik.

Az IT részlegek ellenállása sokrétű, de természetesen a biztonsági aggályok jelentik a leggyakrabban említett témát. Például a "tabletfertőzöttség" szempontjából legjobban álló egyesült államokbeli válaszadóknál ez négyből háromszor előkerült. A teljes felmérés adataiból az látszik, hogy a megkérdzett vállalatok legalább felénél nagyon alaposan megvizsgálnák, ki és milyen feltételekkel férhetne hozzá a céges alkalmazásokhoz. Ugyanakkor a többség meg van győződve róla, hogy a vállalat igényeire szabott saját applikáció implementálása üzleti haszonnal járna a cégnek.

A válaszokból kiderül, hogy egy táblagéptől a céges informatikusok túlnyomó többsége a gördülékeny emailezést és a dokumentumok megosztásának lehetőségét várja el, de hasznos, ha videokonferencia lebonyolítására, azonnali üzenetküldésre is be lehet vetni. A cég más eszközeivel és adatbázisával történő szinkronizáció szintén olyasmi, amit jó, ha könnyedén meg lehet oldani egy tablettel. Már amennyiben gyártója azt szeretné látni, hogy terméke megjelenjen a vállalatok mindennapi életében is.

Tiltás helyett támogatni kell a privát eszközök céges használatát
Céges telefont kaptál? Az semmi, én bevihetem a sajátom!
A tabletek jövőre a cégekhez is betörnek

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.