Bármennyire sokszor emlegetik az egyik legfontosabb trendként a BYOD, azaz a vállalatnál használt saját eszközök elterjedését, egy friss kutatás szerint hosszú és rögös út vezet a széles körű bevezetésig.
A Cisco megbízásából készített kutatás során 1500 informatikai vezetőt (CIO) és döntéstámogató menedzsert kérdeztek meg az USA-ban, Kanadában és négy nyugat-európai országban. A 2011 végén lefolytatott felmérés egyik legérdekesebb megállapítása, hogy ugyan tisztában vannak az IT részleg munkatársai az okostelefonok és a táblagépek elkerülhetetlen beszivárgásával a munkahelyekre, mégis közel felük semmilyen körülmények között nem engedné meg a kollégáknak privát eszköz használatát a céges ügyekben.Keleten a helyzet...  Ez egyébként rezonál az IDC múlt évben közzétett jelentésével. A kutatócég szakértője egy őszi konferencián kitért a magyarországi állapotokra is: egyes szervezetek már itthon is rendelkeznek vállalati mobilitási stratégiával, míg mások (egyelőre) inkább teljesen tiltják az ilyen lehetőségeket – "abból baj nem lehet" alapon.

Németországban
az átlagnál (21%) másfélszer nagyobb arányban kérik a kereskedők, hogy tableten végezhessék munkájukat.
A mobileszközök céges invázióját egyértelműen az okostelefonok vezetik, a munkavállalóktól érkező minden négy beszerzési, használati igényből három mobilhoz köthető, míg egy táblagépet szeretne. Ez utóbbiakat elsősorban magas beosztású menedzserek és a kereskedelmi részleg dolgozói igénylik. Előbbieknél ez vélhetően inkább státuszszimbólumként jönne jól, míg a saleses kollégák valóban olyan munkát végeznek, amely folyamatos mozgást és friss információk elérését követeli meg, miközben jól jön, ha egy-egy prezentációt látványosan lehet előadni az ügyfélnek.

Falnak szaladnak? Ennek ellenére nehéz mindezt a vállalati rendszeren átverni, hiszen még ebből a kifejezetten a fejlett régiókban végzett felmérésből is az derült ki, hogy az informatikai részlegek fele foggal-körömmel próbál keresztbe tenni az új jövevényeknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy a tiltást hangoztató válaszadók is tisztában vannak vele, hogy a kollégák ennek ellenére megtalálják a kiskapukat, és nem feltétlenül zavarja őket, hogy ez a vállalati szabályzatba ütközik.

Az IT részlegek ellenállása sokrétű, de természetesen a biztonsági aggályok jelentik a leggyakrabban említett témát. Például a "tabletfertőzöttség" szempontjából legjobban álló egyesült államokbeli válaszadóknál ez négyből háromszor előkerült. A teljes felmérés adataiból az látszik, hogy a megkérdzett vállalatok legalább felénél nagyon alaposan megvizsgálnák, ki és milyen feltételekkel férhetne hozzá a céges alkalmazásokhoz. Ugyanakkor a többség meg van győződve róla, hogy a vállalat igényeire szabott saját applikáció implementálása üzleti haszonnal járna a cégnek.

A válaszokból kiderül, hogy egy táblagéptől a céges informatikusok túlnyomó többsége a gördülékeny emailezést és a dokumentumok megosztásának lehetőségét várja el, de hasznos, ha videokonferencia lebonyolítására, azonnali üzenetküldésre is be lehet vetni. A cég más eszközeivel és adatbázisával történő szinkronizáció szintén olyasmi, amit jó, ha könnyedén meg lehet oldani egy tablettel. Már amennyiben gyártója azt szeretné látni, hogy terméke megjelenjen a vállalatok mindennapi életében is.

Tiltás helyett támogatni kell a privát eszközök céges használatát
Céges telefont kaptál? Az semmi, én bevihetem a sajátom!
A tabletek jövőre a cégekhez is betörnek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.