Közösen fejlesztik és üzemeltetik a 800 MHz-es 4G-s hálózatukat az egész országban, kivéve Budapestet.

Megállapodott a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország, hogy Budapest kivételével az ország egész területén közösen fejleszti és üzemelteti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát. Ezzel mindkét szolgáltatónak javul a 4G-s lefedettsége, és az ügyfeleik kétszer nagyobb kínált sebességű mobilinternet szolgáltatást vehetnek igénybe. Ez azonban nem érinti a szolgáltatók versenyét a kiskereskedelmi piacon – áll a megállapodásról kiadott közleményben.

A sebességnövekedést az teszi lehetővé, hogy az ügyfelek a két cég ügyfelei egyaránt az összevont, 20 MHz-es frekvenciablokkot használhatják.

A Telenor a Dunántúlon, a Telekom pedig az ország fennmaradó részén építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G-s hálózatot. A két cég összesen 800-800 bázisállomást épít ki 2015 végéig. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltatónak bérbe adják.

A megállapodásra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is rábólintott.

Európában már ezt nyomják egy ideje

A távközlési hálózatok konszolidációja évek óta visszatérő téma az Európai Unióban. A legnagyobb európai szolgáltatók, közük Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telecom Italia és a Telefónica, már 2012-ben tárgyalásokat folytattak az EU távközlési illetékesivel arról, hogy egységesíteni kellene az európai távközlési hálózatokat, elsősorban költségcsökkentési megfontolásokból. Az egységesítés ugyanis lehetővéá teszi a hálózatmegosztást, amivel épp az operátorok legnagyobb kiadásit jelentő hálózatfejlesztés költségei faraghatók le.

Érdekes ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban ezt a lehetőséget a szolgáltatók elvetették, mivel megkülönböztető minőségi tényezőként tekintenek a saját hálózatra. Igaz ugyanakkor, hogy az USA távközlési piacán lezajlott egy konszolidációs folyamat, amelynek az operátorok és ügyfeleik is élvezhetik az előnyeit: a szolgáltatók gazdaságosabban működő hálózatokat üzemeltethetnek magas nyereségrátával, miközben az ügyfelek olcsóbban juthatnak a szolgáltatáshoz.

A konszolidációs folyamat egyébként Európában is elindult néhány éve (Egyesült Királyságban T-Mobile-Orange fúzió, vagy Németországban az O2 és az E-Plus összeolvadása). Ugyanakkor a piac még mindig rendkívül szegmentált. A konszolidáció egyik lehetséges – átmeneti – formája is lehet a hálózatmegosztás.

Már van jó példa

Az ilyen jellegű együttműködésekre egyébként már vannak gyakorlati példák. Romániában például az Orange és a Vodafone kötött erre szerződést másfél éve. Az ötlet egyébként Magyarországon sem új. 2012 végén egy háttérbeszélgetésen a Telenor szakértői arról beszéltek, hogy bár a már kiépített hálózatok esetében kicsi az esély a hálózatmegosztásra, mert az eltérő berendezésszállítók miatt költséges lenne az összehangolás, az újonnan kiépülő hálózatok esetében van erre esély Magyarországon is.

A most bejelentett együttműködésnek köszönhetően a Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93 helyett várhatóan 97 százalékra, a Telenor pedig 95 százalékra növeli az országos kültéri lakossági 4G lefedettségét.

Mobilitás

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.