A konferencia nyitónapjának délutáni szekciója a cloud computing gyakorlati megvalósításai, a vállalatokhoz bevitt saját eszközök kezelése és a kapcsolódó biztonsági kérdések körül forgott.
A Bitport hagyományos éves konferenciája Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettesének előadásával kezdődött, a délelőtti szekciókat pedig a trendek és hype-jelenségek viszonyáról szóló szakmai kerekasztal-beszélgetés zárta. A konferencia nyitónapjának délutáni szekciója a cloud computing gyakorlati megvalósításai, a vállalatokhoz bevitt saját eszközök kezelése és a kapcsolódó biztonsági kérdések körül forgott.

A távközlési megoldások mellett már cloud szolgáltatásokat is nyújtó Invitel részéről Béres András a hazai cégek körében végzett friss felmérésről számolt be. Eszerint a magyar kisvállalatok töredéke használ cloud megoldást, ezzel szemben nemzetközi szinten a vállalkozások elsöprő többsége már most is él a cloud computing lehetőségeivel. A különbséget az is okozhatta, hogy a hazai cégek nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy egy-egy szolgáltatás valójában cloud alapú. Ezzel együtt a cloudba történő váltást leginkább három tényező mozgatja: a nemzetközi anyavállalati döntés, a költségcsökkentési kényszer, illetve az esetileg igénybe vett cloud szolgáltatások "megtelepedése".

Irány a felhő  A Lenovo államigazgatási üzletágát vezető Stark Gáspár a dolgozók saját mobil eszközeinek vállalati felhasználásáról (Bring Your Own Device - BYOD) beszélt, kitérve a valódi áttörést hozó cloud megoldások elterjedésére és a BYOD jelenséget követő Bring Your Own Application trendre, illetve azokra a válaszokra, amelyeket a világ legnagyobb PC-gyártójává avanzsált vállalat kínál ügyfeleinek.

Bolla Szilárd, a HP CEE cloud üzletfejlesztési vezetője a hibrid cloud témakörében tartott előadást. A nagyvállalati IT-ra nehezedő nyomást napjainkban az is jellemzi, hogy üzleti oldalról profitközpontként tekintenek rá és folyamatos költségcsökkentést várnak tőle, nem feltétlenül mérlegelve az esetleges kockázatokat. A hibrid informatikai megoldások működtetés- és használatalapú megközelítésének előnye éppen a megtakarítások szempontjából válik nyilvánvalóvá, mivel a szükséges átalakítások közepette a meglévő eszközök integrációját is lehetővé teszi, és gyors eredményekkel kecsegtet.

Az első délutáni szekciót záró kerekasztal a Vigyünk mindent felhőbe, érjünk el mindent saját eszközről? A mobilitás korlátai címen zajlott, az előadók mellett informatikai vezetők, Józsa Erika (Chinoin) és Kerper Gábor (Ringier), illetve a hallgatóság aktív részvételével. A BYOD és a cloud megoldások biztonsági kérdései mellett a délelőtti, technológiai trendekről szóló beszélgetés után itt is terítékre került a marketingköd és a belőle fakadó, megalapozatlan belső elvárások problémája, ugyanakkor a megoldásszállítók képviselői egyértelművé tették a CIO - Chief Innovation Officer átalakulás támogatását.

Elrajtolt a CIO Hungary 2013 - délelőtti szekció
A CIO Hungary 2013 oldala

Biztonság és compliance Györkő Zoltán, a BalaBit IT Security ügyvezetője az IT-biztonság trendjeiről tartott előadásában arról beszélt, hogy a ma fontos általános trendek – mobil eszközök, közösségi, média, felhő és a big data – egyaránt új biztonsági problémákat generál. Az IT-infrasturktúra közműszerűvé válása a hálózati határok eltűnése a biztonságnak is másféle megközelítést kíván meg. Bonyolultabbá válik az üzemeltetés, szigorodnak az adatvédelmi törvények.

Az IT-beruházások 50 százalékát a megfelelőségi követelmények generálják – sok esetben el is különül az IT-biztonsági stratégiától. De meg kell változtatni ezt a szemléletet. Györkő szerint jó példa erre a naplózás, amely ma már fontos szerepet képes betölteni a biztonság fenntartásában, és az üzleti élet egyes területeinek támogatásában is. Györkő szerint "az IT biztonsági beruházások célja nem az audit teljesítése, hanem a biztonság és a haszonszerzés támogatása".

Pók Bálint, a Sicontact rendszermérnöke a cég által forgalmazott Cyberoam tűzfalakon keresztül mutatta be a határvédelem egy sajátos megközleítését. A Sicontact a konferencián jelentette be, hogy Magyarországon is elérhető a Cyberoam tűzfalak NG szériája. A Cyberoam tűzfalainál bevezette az úgynevezett Layer8 biztonsági koncepciót, aminek az a lényege, hogy az OSI modell hét rétegét kiegészítették egy nyolcadikkal, a felhasználóval. Ezt elsősorban az indokolja, hogy minden rendszerben a felhasználó a leggyengébb lácszem.

A napot lezáró biztonsági kerekasztal részvevői – Györkő Zoltán, Jakab Péter, az MKB adatbiztonsági vezetője, Sallai György, a KPMG szakértője, Hári Krisztián, a Magyar Telekom IT-biztonsági vezetője és  Radnóti Tibor, a Generali CIO-ja – a hatékonyságjavítás és a biztonség össezfüggéseit beszélte meg. Általános biztonségi szint emelésével nehéz érvelni a biztonsági beruházások mellett. Ugyanakkor a beruházásoknak startégia mentén kellene történnie. Jakab Péter hívta fel a figyelmet arra, hogy ugyanakkor az egyedi esetekre felhívva a figyelemet lehet igazán érvelni.

Hári Krisztián azt tapasztalja, hogy a nemzetközi szabványok bevezetése és módszertana jót tehet egy szervezet biztonségi szintjének. Radnóti Tibor viszont a CIO szempontjáról beszélt: neki arról kell döntenie, hogy az IT-büdzsét hogyan tudja optimálisan elkölteni. És ebben a biztonság csak egy elem.

A későbbiekben a konferencia második napjáról is beszámolunk.

Feliratos filmet csinál a nemzetközi meetengekből a Webex

A Cisco videokonferencia-rendszere valós időben fordítja és feliratozza idegen nyelven az angol eredetit. Ez egy fontos fejlesztési irány lesz.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.