Az USA kormánya szerint veszélyeztetheti a biztonságát, ha a Lenovóé lesz az IBM x86-os üzletága. A CFIUS vizsgálódik, de a két cég bízik abban, hogy sikerül eloszlatniuk a félelmeket.
Hirdetés
 

Tavaly év elején röppent fel a hír, kora tavasszal azonban már tényként kezelték, hogy a Lenovo megveszi az IBM x86-os üzletágát 2,3 milliárd dollárért.

Az ügylet az elemzők várakozásainál kisebb értékű lett. A Lenovo ugyanis megvásárolta az IBM összes x86 megoldását (System X, Blade Center, Flex System, NeXtScale, iDataPlex, valamint az összes ehhez tartozó szoftver, hálózati eszköz, valamint karbantartási szolgáltatás), ám a Kék Óriás a szerverekkel kapcsolatos szoftverfejlesztést megtartotta magának. A megállapodás bejelentésekor hangsúlyozták is, hogy az x86 platformmal összefüggő Windows-, illetve Linux-alapú megoldásokat az IBM nem adja ki a kezéből.

Azokat az ügyleteket, amelyek nemzetbiztonsági aggályokat is felvetnek, a CFIUS-nek (Committee on Foreign Investment in the U.S) is jóvá kell hagynia. És itt a bökkenő. A Wall Street Journal cikke szerint a szervezet most alaposabban megvizsgálná az ügyletet.

Az ok, hogy a kormányzati szervek, köztük a Pentagon is, nagy számban használnak IBM x86-os szervereket. Ha ezek karbantartása a kínai cég kezébe kerülne, az komoly biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államoknak. Egy távoli frissítéssel például kémprogramokat juttathatnának kritikus rendszerekbe.

A két cégnek is vannak érvei

Az IBM és a Lenovo több érvet is felhozott amellett, hogy miért nem veszélyezteti a megállapodásuk az USA biztonságát. Egyik nyomós érv, hogy az x86-os szerverek technológiai szempontból a low-end kategóriát képviselik. Ezek a szervereket szinte minden gyártó, beleértve az IBM-et is, amúgy is Kínai üzemekben gyártat, ahogy egyébként a PC-ket és notebookokat is

A két cég szerint a karbantartás sem probléma, mivel azt a már telepített gépekre az Egyesült Államokban továbbra is az IBM végzi, még ha a jövőben a Lenovo megbízásából is. A Lenovo szerint ebben ugyanúgy kell eljárni, mint a PC-részleg 2005-ös eladásakor: akkor ugyanis az IBM öt évre vállalta a már leszállított gépek karbantartását, ráadásul ezt a szerződést azóta többször meg is hosszabbították.

Legfeljebb nem vásárolnak x86-ost a Lenovótól

Az amerikai lap megjegyzi, hogy a PC-s üzletág 2005-ös eladásakor is hosszasan vizsgálódott a CFIUS. És bár az üzletet végül jóváhagyták, de később több minisztérium és kormányzati szerv kitiltotta a Lenovo gépeket a saját rendszereiből. Felidéznek egy 2005. után történt bevásárlást is, amikor az amerikai légierőtől már leszállított gépeket küldtek vissza, mert azok állítólag illegális kommunikációt folytattak Kína irányába.

Összességében a lap által megkérdezett szakértők úgy vélik, a CFIUS végül jóváhagyja a Lenovo vásárlását. A két cég is abban reménykedik, hogy ez év végére a teljes ügylet lezárulhat. Ugyanakkor lehet egy olyan folyománya is az IBM-részleg eladásának, hogy a kormányzati szervek a jövőben nem vásárolnak IBM x86-os szervereket.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.