Egyelőre béta állapotban, de már elérhető a passkey, amitől gyorsabbá és biztonsagosabbá válhat a felhasználi bejelentkezés.

Megérkezett a Google Worspace-be a passkey hitelesítési mód, egyelőre béta verzióban. Ezzel végre leváltható majd a felhasználónév-jelszó páros. Az azonosítási módot szűkebb hatókörrel már korábban is lehetett használni: a Chrome tavaly decembertől támogatja, a Google-fiókokhoz pedig május elején vezették be.

A passkey jellemzően biometrikus azonosítást (ujjlenyomat, arcfelismerés), esetleg egyedi mintát (pl. rajzolás ujjal) használ a felhasználók hitelesítésére – ezek mind olyan egyedi azonosítási módok, amiket nem lehet vagy fölösleges leírni, így ellopni is nehezebb. Bejelentkezéskor nem igényel gépelést, és kevesebb a hibázás: a Google azt állítja, hogy passkey-vel kétszer gyorsabb a bejelentkezés, miközben a hibázás gyakorisága a negyedére csökken.

A módszer nem csak a magasabb biztonsági szintje, hanem amiatt is egyre népszerűbb, mert kiváltja a kétfaktoros hitelesítés mindkét faktorát (pl. felhasználónév-jelszó páros + telefonra küldött push üzenet megerősítése), és azonnali, egy lépésben történő biztonságos bejelentkezést tesz lehetővé. Mivel a passkey-t nem lehet (vagy legalábbis nehéz) ellopni, feltörni, biztonságosabb azonosítási eljárásnak számít, mint a sokat és sokszor csepült jelszó, ami jó ideje az adathalász- és egyéb incidensek első számú célpontja. A módszer másik előnye, írja a SecurityWeek, hogy olyan iparági szabvány van mögötte, amit az Apple (iOS, macOS), a Microsoft (Windows) és a Google (Android) is használ.

Fokozatosan, de néhány hét alatt bevezetik

A Google blogbejegyzése szerint az azonosítási módot fokozatosan vezetik be, de néhány hét alatt globálisan elérhetővé teszik minden magán és vállalati felhasználónak.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy alapértelmezés a felhasználóknak továbbra is felhasználónév-jelszó párossal kell bejelentkezniük, de a kétfaktoros azonosításnál második azonosítónak megadhatnak majd egy passkey-t. Azt azonban, hogy a jövőben a felhasználó csak ez utóbbit használva is hozzáférjen a Workspace munkaterülethez, már az adminoknak kell engedélyezniük. Ehhez a Google részletes leírást is közzétett.

Biztonság

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.