Ezzel az egyik legrégebbi klasszikus internetes fórumfelület tűnik el az online térből.

December közepén teljesen leállítják a Yahoo Groupsot, jelentette be a Verizon tulajdonában lévő vállalat. Ezzel megszűnik az online világ egyik legnagyobb hagyományú fórumfelülete. Felszámolására már tavaly megtették az első lépéseket, de akkor csak a funkciókat kurtították meg radikálisan. December 15-ével azonban a teljes szolgáltatást leállítják. Onnantól a csoportok tagjai már emailt küldeni és fogadni sem tudnak a Groupson keresztül.

A vállalat azt javasolja, hogy ha a csoporttagok továbbra is kapcsolatban akarnak maradni egymással, tegyék át a tevékenységüket a Facebookra, a Nextdoorra, a Google Csoportokba vagy például használhatják Groups.io-t is, amelynek fizetős változatába akár teljes csoportokat is át lehet vinni a Yahoo Groupsból. Ehhez azonban a Verizon/Yahoo nem ad semmiféle hivatalos támogatást.

A lényeget már tavaly kinyírták

Tavaly megszűnt az új topikok indításának lehetősége, majd bejelentették, hogy decemberben törlik az összes tartalmat a fórumokból. A csoporttagoknak csupán annyi lehetőségük maradt, hogy levelezőlisták segítségével tartsák egymással a kapcsolatot, és így folytassák az eszmecserét. A mostani döntés lényegében ezt az utolsó kapcsolattartási lehetőséget számolja fel.

A lépést a vállalat azzal indokolta, hogy a platform üzemeltetése nem illeszkedik a hosszú távú stratégiájába, és különben is: olyan mértékben visszaesett a szolgáltatás iránt az érdeklődés, hogy nincs értelme fenntartani. Ez egybeesik azzal a tervvel, hogy a Yahoo a jövőben nem akar foglalkozni felhasználói tartalmak hosztolásával. A döntés logikus, hiszen az ilyen jellegű fórumok a közösségi oldalak megjelenésével okafogyottá váltak. A Facebook vagy a Twitter sokkal rugalmasabb, felhasználóbarátabb (és manipulatívabb) felületet nyújt a felhasználói tartalmak, vélemények megosztására, közösségek létrehozására.

A fórumtagok legnagyobb fájdalma egyébként nem is a szolgáltatás felszámolása volt, hanem hogy a Yahoo a tiltakozások ellenére nem volt hajlandó közreműködni a tartalmak szervezett archiválásában. A fórumok lementésére ugyan adtak lehetőséget, sőt magának a törlésnek a határidejét is kitolták másfél hónappal, 2020 január 31-éig (a tartalmakat eközben nyilvánosan elérhetetlenné tették), de minden tartalmat csak az tölthetett le, aki felrakta.

Az önkéntesekkel működő Archive Team tett egy kísérletet a teljes tartalom archiválására, de azt az anyavállalat, a Verizon letiltotta az általános szerződési feltételeire hivatkozva. Ez azért volt probléma az önkéntesek szerint, mert a fórumszolgáltatás húsz éve alatt számtalan olyan topik indult, amit aztán magára hagytak, és a tulajdonosát már nem lehet megtalálni, ezért értékes adatok is elveszhetnek.

Húsz év dióhéjban

A Yahoo! Groups szolgáltatás 2001 elején indult el, de már volt előzménye, a három évvel korábban indított Yahoo! Clubs, amit egy akkor új fórumtechnológiával párosítottak, amihez egy eGroups.com nevű weboldal felvásárlásával jutott a Yahoo.

Tíz éve még komoly tervei voltak a Yahoo-nak arra, hogy a fórumot átalakítják modern, közösségi oldallá. 2010 végén például olyan felületet vezettek be, ami erősen emlékeztetett a Facebook akkori arculatára. Ez az irány azonban 2013-ra okafogyottá vált, felvásárolták 1,1 milliárd dollárért a Tumblrt, amit azóta a Verizon lényegében fillérekért ki is árusított.

A fórumoldal egyébként 2010 körül volt a csúcsán, akkoriban 115 millió egyedi felhasználó osztotta egymásnak az észt 22 nyelven 10 millió csoportban. Az oldalt naponta közel 950 ezren látogatták. Az Archive Team statisztikái szerint tavaly októberben még 5,6 millió csoportot tartott nyilván a Yahoo! Groups, melyek összesen 2,1 milliárd üzenetet tartalmaztak.

Közösség & HR

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.