A nemrégiben továbbfejlesztett képgenerátor tulajdonosa az extrém használat és a durva visszaélések miatt döntött úgy, mostantól csak fizetős ügyfelek dolgoztathatják az MI-t.

Az algoritmusos képgenerálás egyik legismertebb képviselője, a Midjourney két héttel ezelőtt jelentette be kereskedelmi képszintetizáló szolgáltatásának legújabb, ötödik verzióját, amely már olyan szinten ontja magából a fotorealisztikus képeket, hogy azt egyes MI-rajongók is hátborzongatónak, sőt túl tökéletesnek értékelik. A Midjourney v5 alfa tesztelői valósághű bőrtextúrákról és arcvonásokról, élet- vagy filmszerű megvilágításokról, jobb tükröződésekről és árnyékokról, kifejező beállításokról és valódinak tűnő szemekről beszélnek. Sőt, az eddig Achilles-saroknak számító feladatban: a kezek és az azokon elhelyezkedő ujjak megjelenítésében is sokat javult a modell.

Durva tréfák

A tökéletesség felé törekedő mesterséges intelligencia azonban ezúttal is komoly gondokat kavart a való világban. A 25 kép készítéséig ingyenes próbalehetőségre ráugró felhasználók közül ugyanis sokan "vicceskedtek". Az így készült alkotások pedig gyakran úgy kezdtek keringeni a neten, mintha valódi felvételek lennének.
 

A Midjourney 5. generációjával készített fiktív képek a pápáról


Így járt például a pápa is, akinek fehér pufidzsekis képével minden bizonnyan sokan találkoztak a napokban. De hasonlóan népszerű téma volt Donald Trump is, aki ellen egy korábbi ügy miatt tegnap emeltek vádat. Az éppen az újraválasztásáért küzdő amerikai exelnököt többen "rajzoltatták meg" az algoritmussal, amint például letartóztatása elől menekül, rendőrökkel dulakodik, vagy ahogy már a börtönben tölti napjait (lásd nyitóképünk). De készültek megtévesztő alkotások a tüntetők között parádézó francia elnökről, és még számtalan politikai, közéleti szereplőről is.

Nehéz ügy

A helyzetet egy ideig az algoritmusnak megadható bizonyos kifejezések (pl. letartóztatás) betiltásával próbálta kezelni a Midjourney, de ez egyrészt csak egyfajta utánlövésnek tekinthető egy aktuális problémára, másrészt a kreatív felhasználók az ilyen jellegű korlátokat is képesek voltak megkerülni.

A David Holz vezérigazgató által tegnap nyilvánosságra hozott döntés az ingyenesség beszüntetéséről ugyanakkor szintén nem jelent tökéletes megoldást. A modell átszámítva pár ezer forintért továbbra is fel- és kihasználható marad az eltökéltebbek számára. A Midjourney vezetője azt is elismerte, hogy gondjaik vannak a megfelelő moderálási szabályok kialakításával, amelyek biztosíthatnák azt, hogy a modellt ne lehessen ennyire könnyen káros dolgok megalkotására használni.

A cég számára ugyanakkor a döntés abból a szempontból mindenképpen könnyítést hoz, hogy a szolgáltatás terhelése ezzel borítékolhatóan mérséklődik. A generatív mesterséges intelligencia iránt az utóbbi időben megmutatkozó fokozott érdeklődés ugyanis a Midjourney üzemeltetésének költségét is jelentősen megnövelte.

Valamit tenni kéne valakinek

A generatív mesterséges intelligencia jelentette potenciális veszélyekre hívta fel a napokban a figyelmet egy seregnyi tudós és technológiai vezető is. A nyílt levelet aláírók az ilyen rendszerek fejlesztésének "azonnali, legalább hat hónapos szüneteltetését" szorgalmazzák azzal a kitétellel, hogy ennek a leállásnak nyilvánosnak és ellenőrizhetőnek kell lennie, és valamennyi érintett szereplőre ki kell terjednie. A szünet célja az lenne, hogy az így nyert idő alatt megnyugtató mechanizmusokat állítsanak fel "a társadalomra és az emberiségre nézve mélyreható kockázatokat jelentő" MI kezelésével kapcsolatban.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.