Mindeközben a Goldman Sachsnál azt számolták ki, hogy idővel 300 millió munkahelyet lehet képes kiváltani a ChatGPT és társai.

Komolynak tekinthető közösségi ellenállás látszik kibontakozni a generatív mesterséges intelligencia jelentette potenciális veszélyek hatására. Tegnap szó szerint egy seregnyi MI-szakértő és technológiai vezető szólított fel minden ilyen kutatást végző szervezetet, hogy vegyenek egy mély levegőt, és ideiglenesen függesszék fel a GPT-4-nél fejlettebb rendszerek fejlesztését.

Mindez a Future of Life Institute nonprofit szervezet által kiadott nyílt levélben olvasható, amelynek immár több mint 1000 aláírója van. A támogatók között olyan személyek bukkannak fel, mint például Steve Wozniak, az Apple társalapítója; Emad Mostaque, a Stability AI vezérigazgatója; Evan Sharp, a Pinterest társalapítója; vagy éppen a Twitter miatt mostanság naponta címlapokra kerülő Elon Musk. A technológiai cégek vezetőinek, alapítóinak hosszú sorát professzorok és egyetemi kutatók még terjedelmesebb névsora egészíti ki.

A felhívás szerint a fejlett képességekkel rendelkező mesterségesintelligencia-rendszerek "mélyreható kockázatokat jelenthetnek a társadalomra és az emberiségre nézve, ahogy azt kiterjedt kutatások kimutatták és a vezető MI-laboratóriumok is elismerték". Az aláírók ezért kezdeményezik az ilyen rendszerek fejlesztésének "azonnali, legalább hat hónapos szüneteltetését" azzal a kitétellel, hogy ennek a leállásnak nyilvánosnak és ellenőrizhetőnek kell lennie, és valamennyi érintett szereplőre ki kell terjednie.

A levél alig néhány héttel az után jelent meg, hogy az OpenAI bemutatta nyelvi modelljének legújabb változatát. A GPT-4 kapcsán azonnal felerősödtek a kritikák, mivel a rendszer egészen félelmetes trükkök bevetésének lehetőségével ruházza fel az algoritmust. Egy kísérletben például megtörtént, hogy az MI rávett egy élő embert arra, hogy küldje el neki szöveges üzenetben egy CAPTCHA kód megfejtését. Más szóval, a mesterséges intelligencia becsapott valakit, hogy segítségével átmenjen a "nem vagyok robot" szűrésen.

A több száz szakértő és technológiai vezető által támogatott felhívás éppen ezért helyezi a hangsúlyt a gyorsaság helyett a megfelelő gondosságra, illetve a potenciális kockázatok megfelelő beazonosítására és kezelésére. Ahogy a levél fogalmaz: "az elmúlt hónapokban az MI-laboratóriumok kontrollálatlan versenyfutásba keveredtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki - még a létrehozóik sem - nem tud megérteni, megjósolni vagy megbízhatóan irányítani".

És még a munkát is elveszik

A témához kapcsolódóan érdemes megemlíteni a Goldman Sachs műhelyében készült friss jelentést [PDF], amely a generatív algoritmusok munkaerőpiacra gyakorolt hatásával foglalkozik. A tanulmány arra jut, hogy akár 300 millió munkahelyet is érinthet az MI töretlennek látszó fejlődése.

Mindez komoly munkaerőpiaci zavarokat okozhat a Goldman Sachs szakértői szerint. Csak az USA-ban a munkahelyek mintegy kétharmada lehet érintett kisebb vagy nagyobb formában a mesterséges intelligencia általi automatizálásnak. A jelentés becslése alapján az amerikai munkahelyek mintegy 7 százalékát válthatja ki teljesen az MI, 63 százalékát kiegészítheti, a maradék 30 százalékot pedig egyáltalán nem érinti.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.