A tajvani kiállításon az Intel riválisa is magára tudta vonni a figyelmet. Utóbbi pedig most először mutatta be a nyilvánosságnak Optane SSD termékét.

Lisa Su, az AMD vezérigazgatója személyesen számolt be egy előadás keretei között a Tajpejben zajló elektronikai show-n cége újdonságairól. Az Intel X-Series processzorait kihívó ThreadRipper mellett szó esett a Vega grafikus vezérlőkről, az új, EPYC szerverprocesszorokról és egy Ryzenre épülő laptop is előkerült.

16 mag, 32 végrehajtási szál

Nem totojázott az Advanced Micro Devices, amikor az Intel által nemrég bejelentett Core i9 lapkákkal versengő processzorral kellett előrukkolni. A ThreadRipper sorozat csúcsát a mostani CPU-khoz képest rengeteg végrehajtó egység és 64 PCIe 3.0 sáv jellemezi (mindeközben az X-Series lapkák 44 sávval rendelkeznek). Az X399 platform révén akár négycsatornás DDR4 konfigurációk is építhetők az idei nyáron debütáló termékek köré.

A bemutató szerint gond nélkül kiszolgál négy grafikus vezérlőegységet, bizonyos tesztekben a Ryzen 7 1800X teljesítményének közel háromszorosát hozva. A szintén az idén nyáron megjelenő Vegával közös konfigurációval demonstrálta az AMD, hogy a közismert Prey játék 4K-s felbontáson, maximális részletezettség mellett is akadásmentes futásra képes. Apropó, Vega: a fejlesztő bejelentette, hogy a számítógépes grafika köré szervezett Siggraph 2017 eseményen, július végén fog a nagyközönség elé lépni. Egyik termék ára sem ismert jelenleg.

Ugyanígy ismeretlen a mobil szegmensbe szánt lapkák ára. Ezeket a gyártó kifejezetten a 2-az-1-ben, vékony és könnyű, valamint játékra tervezett laptopokba szánja – a Ryzen ezen változatai az idei év második felében kerülnek piacra. De nem hagyja figyelmen kívül az üzleti noteszgépek felhasználóit sem a vállalat: a következő év első felében debütálnak majd a szegmensbe szánt központi vezérlőegységek. A lapkák képességeit az Asus ROG Strix GL702ZC laptopja hivatott demonstrálni: a nyolcmagos, 16 végrehajtási szállal bíró Ryzen 1800  mellé egy Radeon RX 580 GPU társult. A FreeSync-et támogató, 17,3 inches kijelző full HD felbontásának kiszolgálása semmilyen problémába nem ütközött ebben a konfigurációban.

Nem szerénykedtek a névadásnál

A fentiekhez képest hamarabb debütál majd a vállalat új, adatközpontokba szánt processzora. Az EPYC június végén válik elérhetővé, 128 sávos PCIe 3.0 támogatást és nyolccsatornás memóriakonfiguráció kialakításának lehetőségét hozva. A robosztus memóriaképességek hatalmas potenciált rejtenek a memóriában végzett számítási feladatok gyorsítására, miközben a PCIe „sávgazdagsága” lehetővé teszi az olyan GPU-intenzív architektúrák hatékony kiszolgálását, melyeket például gépi tanulási célokból építenek. Az EPYC érdekessége, hogy nem igényel I/O hubot vagy déli hidat, így egyszerűbb alaplapot tervezni alá.

Tulajdonképpen négy darab Zeppelin lapka összetokozásából áll az EPYC. Kétprocesszoros kialakításban akár 4 TB-nyi memóriát is kezelni tud; ilyen konfiguráció mellett – az AMD állítása szerint – az Intel hasonló termékével szemben 45 százalékkal több magot, 122 százalékkal nagyobb memóriasávszélességet kínál és 60 százalékkal több I/O műveletet tud elvégezni.

Szintén a szerverpiacot érinti a Vega Frontier Edition GPU bejelentése, melyet kifejezetten a mesterséges intelligencia kutatásával, fejlesztésével kapcsolatos feladatok figyelembevételéve terveztek. A 4096 stream processzorra alapuló jószág nCU-i (next-generation compute unit) magasabb órajelekre optimalizáltattak, illetve elődjeihez képest kibővített utasításpufferrel rendelkeznek. A termék becsült teljesítménye 12,5 TFLOPS 32 bites lebegőpontos, egyszeres pontosságú számítások esetén, és ennek duplájára képes 16 bites számítások során.

A kártya egyébként 16 GB-nyi HBC (High Bandwidth Cache) gyorsítótárral rendelkezik – az AMD ezt a kifejezést használja a HBM helyett. Képes akár 8K-s kijelzőket is meghajtani és akár 256 TB-nyi virtuális memóriát tud saját célokra megcímezni.

Memóriában utaznak

Ennyi AMD után következzék a rivális: szintén a Computex adott helyet a már jó ideje ismert Intel Optane SSD-k bemutatkozásának. A 250 GB – 1,5 TB közötti kapacitású változatokat a vállalat a világ leggyorsabb, fogyasztói piacra szánt solid state diskekkén aposztrofálta. Sajnos a már ismert információkhoz képest új dolgokat nem árult el a chipgyártó, így pontos ára sem ismert, de abban biztosak lehetünk, hogy kategóriájában versenyben lesz a legdrágább SSD címéért.

Szintén a kiállításon mutatkozott be a Kingston HyperX Predator márkájú DDR4 memóriacsaládjának legújabb készlete, mely 4 GHz-es órajelen is üzemeltethető. A 8 és 16 GB-os modulokból akár 128 GB-os készlet is megvásárolható, sebességük pedig 2,4 és 4 GHz között skálázódik. Az 1,35 V-os tápfeszültségen üzemelő RAM-ok 12-19 CAS késleltetési paraméterrel bírnak; Intel és AMD chipkészletekhez egyaránt optimalizálták őket. A gyártó közlése szerint minden egyes modul „száz százalékig” gyárilag tesztelt, így nem meglepő, hogy élettartam garanciát kínál hozzá a Kingston.

Konzumer tech

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.