Vezetékmentes egértöltő, darabokra szedhető billentyűzet és az Intel mindent letarolni vágyó tervei.

Míg a Computex első napját az Nvidia vékony, de nagy teljesítményű laptopokról tett bejelentése uralta, addig a második napon az Intelé volt a főszerep. Nem csak az AMD Ryzen processzoraira adott válaszát mutatta be a vállalat, hanem felvázolta grandiózus, egész életünket behálózó tervének összetevőit is.

X-Sorozat

Tajpejben rántotta le a leplet az Intel legújabb, Core i9 nevű központi vezérlőegységeiről, melyek kifejezetten a számítási teljesítmény iránt rajongóknak készülnek. A legalább 4, de akár 10 magos lapkákat a jövőben 12, 14, 16 és 18 magos változatok is követhetik. A párhuzamos feladatvégzést emelik új szintre (extreme megatasking) a chipek az Intel állítása szerint; az elhangzottak szerint akár hat darab, 4K-s felbontású, 360 fokos videó megjelenítése sem okoz problémát ezeknek a processzoroknak. Ennek persze ára van: a 10 magos Core i9-7900X egy híján 1000 dollárba kerül, a 18 magos szörny viszont megjelenésekor ennek pontosan a duplájáért kelleti majd magát.

Sokkal inkább szólt a szélesebb közönségnek az egyszerűen csak a számítástechnika következő korszakának titulált közeljövőre vonatkozó tervek ismertetése. Gregory Bryant, az Intel Client Computing Group vezetője szerint vállalata az eszközökre, a csatlakozásra, a kialakításra és a teljesítményre koncentrál. Ezt alátámasztandó, élő demót tartott a HTC Vive révén a WiGig technológia lehetőségeiről. Vezetékmentes virtuális valóságban lehet része a kereskedelmi forgalomban 2018 elejétől elérhetővé váló megoldással az érdeklődőknek.
 


Bemutatták a CES-en már bejelentett, bankkártya méretű ComputeCard fejlesztésüket is, mely gyakorlatilag egy komplett számítógép, processzorral, tárterülettel és csatlakozási képességekkel. Egyfajta cartridge-ként használható, tabletekbe helyezve azonnal működésre bírható, így például iskolai prezentációknál jöhet jól. Emellett CityBeacon néven debütált az Intel okosváros koncepciójába illeszkedő kioszk. A kétembernyi méretű kijelzőn térképek, vészhelyzeti információk jeleníthetők meg és nyilvános Wi-Fi hotspotként is működik.

Szokatlan billentyűzetek, egerek

Flaretech Prism Switch névre hallgat az a billentyűzet, aminek billentyűi nem csak a kapcsolókkal együtt, teljes mértékben leszedhetők az infravörös optikai érzékelőknek köszönhetően, hanem analóg kapcsolást is nyújtanak. A vízálló eszköz ezáltal kvázi nyomáserősség-érzékennyé válik, vagyis képes különbséget tenni egy finom, lassú nyomás és egy gyors leütés között. Ez a tulajdonsága például játékok közben jöhet jól, amikor egy kövér gázfröccs és egy lassabb gyorsítás között kell különbséget tenni, vagy platformokon ugrálni kisebb vagy nagyobb távolságokra.
 


A Corsair a Computexet választotta, hogy előrukkoljon Concept Zeus fantázianevű egérpadjával. A folyton lemerülő vezetékmentes egerek nagy rákfenéjét iktatta ki a vállalat indukciós töltésre képes eszközével. Az egérpad jobb felső sarka felel a Qi töltési szabvány szerinti energiaellátásáért, ennek köszönhetően egyébként bármilyen, Qi-képes eszköz – így az új Samsung Galaxy S8 is – felpumpálható elektronokkal. A hozzá tartozó, hétgombos, RGB világításra képes egérrel együtt a készlet várhatóan még az idei év második felében, de legkésőbb 2018 januárjában megjelenik a Corsair ígérete szerint.

Konzumer tech

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.