Az iPhone, iPad és Mac eszközökön is bevezetett Apple Intelligence a gyártó szerint a személyes összefüggések feltárásával aknázná ki a generatív modellek erejét, miközben nem engedne a megszokott biztonsági elvárásokból sem.

Az Apple a hétfői WWDC fejlesztői konferencián mutatta be generatív mesterséges intelligenciájának régóta várt, teljes ökoszisztémáját átfogó bevezetését, amelyre a vállalat az Apple Intelligence (röviden AI) néven hivatkozik, és amit integrál az iOS, a macOS vagy az új visionOS rendszerekbe is. Ennek fejlesztése során a biztonság is prioritást kap a személyre szabott élmények mellett, Tim Cook vezérigazgató pedig külön kihangsúlyozta azt a személyes kontextust, ami szerinte túlmutat a mesterséges intelligencián, és a következő nagy lépést jelenti majd az Apple számára.

Cook meghatározása alapján az MI-szolgáltatásoknak intuitívnak és könnyen használhatónak kell lenniük, ezért mélyen be kell épülniük a termékek használati élményébe. A legfontosabbnak a felhasználók személyes összefüggéseinek megértését nevezte azok rutinján, kapcsolatain vagy kommunikációján keresztül, vagyis az Apple Intelligence (röviden AI) nagyban építene a naptárba, a térképszolgáltatásba és más alkalmazásokba bevitt személyes adatokra. A feldolgozás nagy része azonban a vállalat szerint helyben történik majd, az Apple legújabb kiadású saját processzorain.

Ebben jól jönnek az együttműködések

A feladatok egy részét természetesen így is a felhőben kell elvégezni az ugyancsak Apple-csipeken működő Private Cloud Compute szolgáltatásban, ami a társaság szerint hozzájárul a személyes adatok védelméhez. Az Apple Intelligence tartalmazza a Siri eddigi legnagyobb frissítését is, ami a belső alkalmazásokkal kezdődik, de az Apple hozzáférést nyit a harmadik feleknek, javítva a Siri közvetlen hatékonyságát és a több szálon futó munkavégzéshez szükséges kompatibilitást. Ennek keretei között bejelentették az OpenAI-val való együttműködést is a GPT 4.0 alapú funkciókat illetően.

Az Apple terveiben másik nagy nyelvi modellek (LLM-ek) integrációja is szerepel, és részleteket ugyan nem árult el ezzel kapcsolatban, de a beszámolók a Google Geminit helyezték a lista elejére. Érdekesség, hogy az OpenAI ellen keresztes hadjáratot viselő Elon Musk már el is kezdett fenyegetőzni az X (Twitter) oldalán, hogy minden vállalatától kitiltja az iPhone készülékeket, ha az Apple "integrálja az OpenAI-t az operációs rendszer szintjén”. Erről elvileg nem lesz szó, legalábbis nem az első körben, de a jelek szerint Musk így is biztonsági kockázatnak tekinti az Apple lépéseit.

a kép forrása: apple.com

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.