Politikusok és a technológiai cégek is oltási útlevél létrehozásán gondolkodnak.

Rövid időn belül akár EU-s szinten is bevezethetik a koronavírus elleni védőoltást igazoló oltási igazolványt. Legalábbis az Európai Bizottság nagyon szorgalmazná, hogy uniós szinten ezzel lehetne felváltani a gazdaság működését nehezítő karantént, valamint a meglehetősen drága tesztelést. Ez egyszerűsítené az utazást, mivel a nemzetközi légitársaságok például megkövetelhetnék az utasaiktól az oltást igazoló "útlevelet".

A 24.hu úgy értesült, hogy a magyar kormánynak egyelőre nincs elvi ellenvetése a javaslattal szemben. Olyannyira nincs, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy már február közepétől bevezetnek egy a védettséget igazoló plasztikkártyát, amely igazolja, ha valaki már átesett a betegségen, és felgyógyult, vagy már megkapta a vakcinát. A kártya birtokosaira akár a kijárási tilalmat is feloldhatják. A részletekről azonban nem beszélt a miniszter, így nem tudni, hogy a kártya alkalmas lesz-e valamiféle igazoló digitális adat tárolására, vagy csak egy kis műanyag lapocska lesz a beoltott azonosítására alkalmas adatokkal.

Vannak ennél korszerűbb elképzelések is

Technológiai cégek és egészségügyi szolgáltatók, alapítványok közösen dolgoznak egy átfogó és megbízható rendszer kialakításán: azaz egy digitális globális oltási útlevelet akarnak létrehozni. Mint a Financial Times a közelmúltban beszámolt róla, a Common Projects, a Microsoft és az Oracle több szervezettel és egészségügyi szolgáltatóval közösen létrehozta a Vaccination Credential Initiative-ot (oltáshitelesítési kezdeményezés). A cél az, hogy egységes technológiai keretet adjanak az olyan kezdeményezéseknek, mint amit az Unió, illetve Magyarország vonatkozásában Gulyás miniszter is belengetett. Egy ilyen rendszerrel ugyanis könnyebben kezelhető lenne, hogy légitársaságok, rendezvényszervezők, de munkáltatók és felsőoktatási intézmények stb. is kérhetnek koronavírus elleni oltást igazoló dokumentumokat.

Az oltási útlevél (a házi kedvenceikkel külföldre utazóknak ez nem lesz ismeretlen, az állatútleveleknek ugyanis része az adott országban kötelező védőoltások igazolása) egy nemzetközi szabványokon alapuló, globálisan elfogadott digitális okirat lenne. A cél olyan forma megtalálása, ami minimálisra csökkenti a csalások lehetőségét.

A kezdeményezés nem partizánakció. Az összefogás tagjai már több kormánnyal is tárgyaltak. Rövid távú cél az lehet, hogy a jelenlegi általános és meglehetősen szigorú beléptetési eljárásokat (vagy igazolt, vagy helyben elvégzett negatív teszt) legalább a beoltottak számára egyszerűsítsék.

Az átfogó megoldáshoz az alapot a The Common Project biztosítja. A szervezet CommonHealth rendszere úgy teszi hordozhatóvá az androidos készülékekkel gyűjtött egészségügyi adatokat, hogy közben biztosítja a személyes adatok védelmét.

Ennek mintájára épülne fel a CommonPass is. Ez egy olyan keretrendszert biztosítana, amelyben bárki hozzáférne azokhoz a laboradatokhoz, egészségügyi adatokhoz, oltási nyilvántartásokhoz, melyek hiteles képet adnak a koronavírussal kapcsolatos állapotáról (negatív teszt, átesett a betegségen, védőoltást kapott stb.), és ezt úgy tudnák megosztani az oltási útlevélben, hogy közben nem fednek fel érzékeny egészségügyi információt magukról. A CommonPass akár egy okostelefonon is tárolható lenne.

A keretrendszer garantálná a hatóságoknak, hogy az oltási útlevélben az adatok megbízható forrásból származnak, és megfelelnek a meglátogatni kívánt ország egészségügyi követelményeinek, például olyan vakcinával oltották be az utazót, amit az adott országban elfogadnak stb. A hatóság nem látja az adatokat, csupán egy igen/nem jellegű választ. Magukat az adatokat egy QR-kódban tárolja a rendszer, amit akár kinyomtatva is be lehet mutatni az útlevél-ellenőrzésnél.

Csak ha hatásos a vakcina...

Mindennek persze csak akkor van értelme, ha a vakcina hatásos. Az Egyesült Királyságban éppen ezért csak akkor hoznak döntést az oltási útlevélről, ha meggyőzően bebizonyosodott, hogy a védőoltás hatásos, és számottevően csökkenti a fertőzés terjedésének kockázatát. A brit kormány egyébként szintén készül valamiféle oltási útlevél bevezetésére. Ezt egy biometrikus azonosítással foglalkozó és egy kiberbiztonsági cég fejleszti.

Mint minden globálisan elérhető és érzékeny adatokat tartalmazó rendszer esetében, itt is kiemelt kérdés a személyes adatok biztonsága. És nem csak a hekkerek távoltartása a fontos, hanem a hatóságok hozzáférése is. Nem tenne jót az ilyen rendszerek elfogadottságának, ha olyasmi derülne ki róluk utólag, mint a szingapúri TraceTogetherről, ahol a hatóságok bármikor lekérhetik az adatokat, csak egy nyomozás érdekeire kell hivatkozniuk.

Piaci hírek

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.