Cupertino tegnap tartotta szokásos tavaszi termékbemutató show-ját. A sok újdonság között jó pár olyan dolgot találunk, ami már létezik a piacon.

A kedd este online közvetítés keretében megtartott Spring Loaded rendezvényen a cég képviselői egy órán keresztül sorolták a vállalat közeljövőben, vagy éppen máris elérhető új termékeit, szolgáltatásait. A hivatalosan debütált megoldások listáján akad többek között új iMac, iPad Pro, Apple TV, bemutatkozott a feledékeny gazdák életét megkönnyítő kütyü, az AirTag, illetve kiderült, milyen korábban nem választható színben lehet majd kapni az iPhone 12-t (lilában).

Ismerős holmik

Kezdjük a sort rögtön az aprósággal. A sokak által már régóta várt AirTag tulajdonképpen egy kicsiny, korong formájú Bluetooth-szenzor, amely vagy hangjelzéssel, vagy a vállalat dedikált alkalmazásával lelhető fel. Mindennek természetesen úgy van értelme, ha az AirTag egy kulcscsomóra van fűzve, esetleg a pénztárcánk egyik fakkjában lapul. A biléta ára az Apple árszintjéhez szokott vásárlók számára szinte láthatatlan. Itthon potom 13 ezer forintért péntektől már elő is rendelhető. 

A dolog érdekessége, hogy az innovációira mindig is felettébb büszke gyártó ezúttal maximum követő üzemmódban funkcionál. Ezt a réspiacot például hosszú évek óta szolgálja ki a 2012-ben alapított Tile. Utóbbi vállalat egyébként egy éve jogi lépéseket is tett az EU-ban, mivel szerinte Cupertino jogosulatlanul akadályozza megoldása használatát az Apple ökoszisztémájában. Mindez természetesen könnyedén összeköthető az AirTag mostani megjelenésével, és összességében nem sok jót ígér a Tile számára. Hiába érkezett az Apple később a buliba, az éjszaka királya címet ettől még nem fogja másnak átengedni. 

Hasonló történet látszik kibontakozni egy másik frissen bejelentett szolgáltatással kapcsolatban. Az Apple Podcast Subscriptions segítségével mostantól a cég dedikált podcastos alkalmazásában is lehet közvetlen támogatást biztosító előfizetéseket vásárolni kedvenc tartalomgyártóinknál. Az Apple pedig természetesen minden ilyen tranzakcióból megtart 15-30 százaléknyi "kezelési költséget".

Mindennek egyáltalán nem örülhetnek a Patreon üzemeltetői, akiknek egyértelműen óriási szerepe volt abban, hogy elterjedt a kreatív alkotók közvetlen támogatásának modellje. A platform segítségével írók, művészek és nem utolsó sorban podcasterek voltak képesek direkt előfizetőket gyűjteni, amit jellemzően számukra készített exkluzív tartalmakkal hálálhattak meg. Mostantól egy Apple-felhasználó számára sokkal kényelmesebb lesz "házon belül" lebonyolítani ezeket az ügyleteket, azaz a Patreon jelentős bevételtől eshet el. (Utóbbinál egyébként 5-12 százalék között mozog a jutalék, amire még jön az átutalás közvetlen költsége.)

M1-es sortűz

Rátérve a tényleg egyedinek tekinthető megoldásokra, a bemutató egyik gyakran emlegetett eleme a cég tavaly debütáló saját csipje volt. Az M1-es processzorok elsőként a vállalat laptopjainál tűntek fel, azonban ez immár kibővül az asztali számítógépekkel. A most bejelentett, 24 hüvelykes iMac-ben már szintén a korábbi modellekben használt csipeknél kisebb, ám azoknál lényegesen jobb telejesítményű M1 dolgozik. A kedvező paraméterek tették lehetővé, hogy a gép formaterve egyszerre legyen merész és kompakt. A gyakorlatilag egy monitornak tűnő teljes számítógépes rendszer kevesebb mint 5 kilót nyom, és vadabbnál vadabb színekben rendelhető.

 

Megújult ezen kívül az iPad Pro is. A vállalat legfelsőbb szintre pozícionált táblagépe szintén bekerült az M1 processzorral szerelt Apple-modellek egyre bővülő táborába. Az új csip mellett újdonságként említhető a Liquid Retina XDR kódnevű kijelző, amely mini-LED technológiát takar, valamint az is, hogy immár a tabletek is kérhetők 5G-modemmel.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.