Sőt a vendégeket is kezelik, szükség szerint elénekelve nekik, hogy boldog szülinapot. Az emberi munkaerőt valószínűleg sosem fogják teljesen kiváltani, de olcsón tehermentesíthetik a túlhajszolt személyzetet.

Az éttermek világszerte munkaerőhiánnyal küzdenek, és ahol erre lehetőségük van, ott egyre inkább a technológia és az automatizálás felé fordulnak személyzeti problémák megoldására – derül ki a Business Insider hét eleji riportjából. A lap ebben az észak-amerikai piacra koncentrál, ahol a világjárvány nyomán ugyancsak rekordszámú alkalmazott adta fel állását a jobb bérek, juttatások és munkakörülmények reményében. Ez különösen érzékenyen érintette a vendéglátóipart, ahol sokan a munkaidő csökkentésével vagy a nyitvatartási idő rövidítésével próbálkoznak az egyre drágább és nehezen hozzáférhető munkaerő miatt.

A BI szerint általános jelenség, hogy az étteremtulajdonosok szerint a kiszolgálás is egyre lassabb, ahogy a megmaradt személyzet túlterheltté válik. Bár a megoldás nyilván elképzelhetetlen a béremelés és a vonzóbb juttatások nélkül, ez önmagában még nem tehermentesíti a túlhajszolt alkalmazottakat, így néhányan már a technológiai fejlesztéseket hívják segítségül – köztük a felszolgálók munkáját végző robotokkal.

Nem helyettesít, hanem kisegít

A cikk az American Robotech nevű gyártó négyféle modelljét is bemutatja, amelyek az ételek asztalokhoz hordására, a mosatlan edények eltakarítására vagy a vendégek helyükzöz kísérésére is bevethetők, sőt igény szerint még a "boldog születésnapot" dalt is elénekelhetik. A vállalat a gépek értékesítését már 2021 elején megkezdte, vagyis akkor, amikor a vendéglátó vállalkozások elkezdtek panaszkodni a létszámhiányra.
 


A beszámolóban megszólaló egyik étterem-tulajdonos szerint akkora gondok vannak, hogy gondolkodás nélkül élt a lehetőséggel, amikor bérelhetett magának három ilyen robotot napi 15 dollárért. Ahogy itt is kiderül, a gépek nem képesek teljes mértékben kiváltani az emberi munkát, de nem is ez a céljuk: inkább azokat a viszonylag egyszerű, ismétlődő feladatokat végzik, amelyeket egy-egy éttermi alkalmazott naponta több százszor is kénytelen elvégezni. Ezeket ráadásul hatékonyabban oldják meg, mint a túlterhelt emberi munkaerő.

Bejátszik a menőségi tényező

A hangfelismerő szoftverrel felszerelt robotok nem képesek például az asztalokra, a vendégek elé helyezni a tányérokat, de ki tudják oszatni egy menetben tíz tálca tartalmát is az asztalok között úgy, hogy azokról a vendégeknek kell maguk elé pakolniuk a nekik címzett ételeket. Amikor pedig befejezték, a robotok ugyanilyen módon a romokat is eltakarítják, és visszagurulnak az edényekkel a konyhába. A gépek ugyanolyan elven navigálják magukat, mint az önvezető autók, ami azt is jelenti, hogy képesek azonnal megállni, amikor valami vagy valaki hirtelen az útjukba kerül.

Ahogy a fenti példából is kiderül, az éttermeknek nem feltétlenül kell megvásárolniuk a robotokat, mivel ki is bérelhetik a máskülönben 11-18 ezer dollár értékű gépeket, amelyek árához édemes hozzáadni még a velük kapcsolatos szolgáltatások nehezen meghatározható költségeit is. Jelenleg az ügyfelek legnagyobb része a 180-260 négyzetméteres, közepes és nagy területű éttermek közül kerül ki, amelyek általában még csak egy robotot alkalmaznak. Az American Robotech vezetője szerint egyébként a bevezetéseknek hiába az a legfőbb oka, hogy az éttermek munkaerőhiánnyal küzdenek, bizonyos ügyfeleik a márkaépítés lehetőségét is megláttáak a különféle kiszolgáló robotokban, vagyis ezzel próbálják magukat megkülönböztetni a versenytársaiktól.

Közösség & HR

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.