Az IBM negyedéves eredményei hosszú ideje először maradtak el a piaci várakozásoktól, elsősorban a hardverrészleg teljesítményének köszönhetően. A PC-üzletág után a vállalat olcsó, általános célú x86-os szerverei is könnyen a Lenovónál köthetnek ki.

Pénteken az IBM részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt 8 százalékot csökkent, miután a világ legnagyobb informatikai szolgáltatója első negyedéves jelentésében a piaci várakozásokat alulmúló teljesítményről számolt be. A vállalat a március végéig tartó pénzügyi időszakban 23,4 milliárd dolláros bevételt termelt, ami éves összehasonlításban 5 százalékos csökkenésnek felel meg; a 3 milliárdos nyereség ennél kisebb mértékben, 1 százalékkal zsugorodott tavaly óta.

Apró fennakadás?  A visszaesést az IBM elnök-vezérigazgatója, Virginia Rometty azzal magyarázta, hogy a vállalatnak a bíztató évkezdés és az erős kereslet ellenére sem sikerült lezárnia egy sor tranzakciót a szoftverek és nagygépek (mainframe) szállításában, amelyek így a második negyedévre tolódtak. A társaság pénzügyi vezetője szerint nagyjából 400 millió dollár van az ablakban, ami reményeik szerint mindenképpen bejön, így hozzáadódik majd a következő három hónap eredményeihez.

A legjobb teljesítményt az IBM szoftveres üzletága nyújtotta, amely nagyjából változatlan forgalom mellettműködött, míg a visszafogott negyedévet hardveres üzletág sínylette meg leginkább: a Systems & Technology Group 17 százalékkal alacsonyabb bevételt jegyzett az egy évvel korábbinál. A cég különféle kezdeményezései ezzel együtt most is ígéretesen fejlődtek: a Smarter Planet például 25, az üzleti analitika 7, a cloud szolgáltatások pedig 70 százalékkal többet hoztak a konyhára.

Szabadulnak a balaszttól  A becsapódást némileg tompítja az IBM bejelentése, amely szerint a következő negyedévben egymilliárd dollárt szán működésének elbocsátásokkal is járó átalakítására, sőt a karcsúsítás jegyében egész üzletágaktól szabadulhat meg: a Bloomberg forrásai szerint a vállalat már tárgyalásokat folytat a Lenovóval az x86-os szerverek eladásáról. Az üzlet értékét az elemzők 2,5 és 4,5 milliárd dollár közé teszik attól függően, hogy pontosan mit is vásárolna meg a Lenovo.

Ezzel kapcsolatban a kommentárok megállapítják, hogy az olcsó, általános célú (commodity) x86-os szerverek valóban egyre inkább ballasztot jelentenek az IBM-nek, amelyeket a harmadik legnagyobb piaci szereplőként egyelőre nyereségesen visz, de folyamatosan csökkenő megtérülést ígérnek a rájuk fordított befektetések. Az x86-os blade rendszerekkel és specializált megoldásokkal azonban más a helyzet, így a várakozások szerint a társaság első körben semmiképpen sem szabadul meg teljes x86-os portfóliójától.

Felerősödő kábelpiaci konszolidáció Európában
HP Moonshot: új szervercsalád a cloud igényeire szabva

Mint ismeretes, a kínai gyártó az előző évtized közepén már megszerezte az IBM PC-üzletét, és eddig sikerrel sáfárkodik az örökséggel. Így a két tranzakció közötti párhuzamot nem csak az jelentheti, hogy az IBM még idejében kiszáll egy olyan, leszálló ágban lévő szegmensből, amely hosszabb távon veszteségbe fordulhat – a vállalat a múltban sem volt szívbajos az üzletágak "elengedésében", legyen szó a PC-kről, a nyomtatásról vagy a lemezes tárolókról. A Lenovo szemében a konkrét termékek mellett most is az a kompetencia és kapcsolati tőke lehet vonzó, amely biztosítaná, hogy sikeres betörhessen az észak-amerikai vállalati piacokra, ahol az ázsiai vállalatoknak eddig nem sok babér termett.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.