A képviselők vagy a kereskedelmi hatóság után több tucat amerikai állam főállamügyészei is rászállnak az online birodalomra.

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be róla, hogy több mint 30 amerikai főállamügyész készül trösztellenes vizsgálatot indítani a Google-lel szemben. A hírügynökség keddi riportja szerint a csoportot Texas állam vezeti, ahol a nyomozás már jövő hétfőn, szeptember 9-én megindulhat. A texasi főállamügyész még a nyár elején nyújtotta be észrevételeit a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC), amelyben arra szólítja fel a testületet, hogy fordítsa figyelmét a társaság adatkezelési és adatgyűjtési gyakorlataira a trösztellenes szabályozás feltételezhető megsértése miatt.

Az aggályok itt lényegében arról szólnak, hogy az Alphabet-Google, illetve általában a Big Tech vállalatok, annyi felhasználói adatot halmoznak fel és kezelnek, ami a kisebb piaci szereplők vagy a területre frissen belépő cégek számára önmagában is lehetetlenné teszi a versenyt. Júniusban a texasi helyettes főügyész arról beszélt az FTC egyik meghallgatásán, hogy a Google és a többi technológiai óriás egyszerűen nem mond igazat, amikor teljesen semleges platfromnak állítja be magát.

Lassan már mindenki őket vizsgálja

A Google szóvivője mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a társaság konstruktívan együttműködik az állami tisztségviselőkkel vagy a szabályozókkal, és bármilyen kérdésükre választ ad saját üzletével vagy általában a technológiai szektorral kapcsolatban. Erre biztosan szükség is lesz, mivel a Big Tech vállalatok már bőven a világ legtöbb erőforrással és legnagyobb befolyással rendelkező szervezetei között vannak, ennek megfelelően pedig az Egyesült Államokban és Európában is sorra indulnak ellenük a trösztellenes vizsgálatok a törvényhozás és a különféle illetékességű hatóságok részéről.

Az amerikai igazságügyi minisztérium (az FTC mellett a trösztellenes szabályokat kikényszerítő másik legfontosabb szervezet) szintén júniusban jelentett be a Apple-t és a Google-t, utóbbi esetében pedig az Amazont és a Facebookot érintő vizsgálatokat a nagy techvállalatok piaci fölényével való visszaéléseinek tisztázására. A szenátus trösztellenes bizottsága szeptember végére írta ki következő ülését a technológiai óriások felvásárlásaival kapcsolatban, azt a sokat emlegetett gyakorlatot tárgyalva, amelynek alapján a Big Tech cégek egyszerűen felszippantják potenciális kihívóikat, mielőtt azok versenyre kényszeríthetnék őket.

A képviselőház igazságügyi bizottságában mindettől függetlenül már javában zajlik a digitális piacokat érintő vizsgálat is. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy mindezek nyomán az amerikai törvényhozók tényleg megkísérelnék feldarabolni az egyenként sok száz milliárd dollár értékű technológiai cégeket, de a kérdés egyre többször kerül terítékre: egyrészt a következő elnökválasztási kampányban is megkerülhetetlen téma lett belőle, másrészt sorban szólalnak meg az ügyben a drasztikus lépéseket sürgető aktivisták és iparági szereplők is.

Piaci hírek

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.