A képviselők vagy a kereskedelmi hatóság után több tucat amerikai állam főállamügyészei is rászállnak az online birodalomra.

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be róla, hogy több mint 30 amerikai főállamügyész készül trösztellenes vizsgálatot indítani a Google-lel szemben. A hírügynökség keddi riportja szerint a csoportot Texas állam vezeti, ahol a nyomozás már jövő hétfőn, szeptember 9-én megindulhat. A texasi főállamügyész még a nyár elején nyújtotta be észrevételeit a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC), amelyben arra szólítja fel a testületet, hogy fordítsa figyelmét a társaság adatkezelési és adatgyűjtési gyakorlataira a trösztellenes szabályozás feltételezhető megsértése miatt.

Az aggályok itt lényegében arról szólnak, hogy az Alphabet-Google, illetve általában a Big Tech vállalatok, annyi felhasználói adatot halmoznak fel és kezelnek, ami a kisebb piaci szereplők vagy a területre frissen belépő cégek számára önmagában is lehetetlenné teszi a versenyt. Júniusban a texasi helyettes főügyész arról beszélt az FTC egyik meghallgatásán, hogy a Google és a többi technológiai óriás egyszerűen nem mond igazat, amikor teljesen semleges platfromnak állítja be magát.

Lassan már mindenki őket vizsgálja

A Google szóvivője mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a társaság konstruktívan együttműködik az állami tisztségviselőkkel vagy a szabályozókkal, és bármilyen kérdésükre választ ad saját üzletével vagy általában a technológiai szektorral kapcsolatban. Erre biztosan szükség is lesz, mivel a Big Tech vállalatok már bőven a világ legtöbb erőforrással és legnagyobb befolyással rendelkező szervezetei között vannak, ennek megfelelően pedig az Egyesült Államokban és Európában is sorra indulnak ellenük a trösztellenes vizsgálatok a törvényhozás és a különféle illetékességű hatóságok részéről.

Az amerikai igazságügyi minisztérium (az FTC mellett a trösztellenes szabályokat kikényszerítő másik legfontosabb szervezet) szintén júniusban jelentett be a Apple-t és a Google-t, utóbbi esetében pedig az Amazont és a Facebookot érintő vizsgálatokat a nagy techvállalatok piaci fölényével való visszaéléseinek tisztázására. A szenátus trösztellenes bizottsága szeptember végére írta ki következő ülését a technológiai óriások felvásárlásaival kapcsolatban, azt a sokat emlegetett gyakorlatot tárgyalva, amelynek alapján a Big Tech cégek egyszerűen felszippantják potenciális kihívóikat, mielőtt azok versenyre kényszeríthetnék őket.

A képviselőház igazságügyi bizottságában mindettől függetlenül már javában zajlik a digitális piacokat érintő vizsgálat is. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy mindezek nyomán az amerikai törvényhozók tényleg megkísérelnék feldarabolni az egyenként sok száz milliárd dollár értékű technológiai cégeket, de a kérdés egyre többször kerül terítékre: egyrészt a következő elnökválasztási kampányban is megkerülhetetlen téma lett belőle, másrészt sorban szólalnak meg az ügyben a drasztikus lépéseket sürgető aktivisták és iparági szereplők is.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.