A vállalat korábban már közel 25 milliárd forintot ölt abba a belső vizsgálatba, amelyet balkáni terjeszkedésével kapcsolatos, vitatott kifizetések kapcsán folytatott. Most hasonló nagyságrendű büntetést kaphat az amerikai bíróságokon.
A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával (DOJ) és az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelettel (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatok egyezség útján történő lezárásáról – derül ki a Budapesti Értéktőzsde oldalán csütörtökön megjelentetett közleményből. Mint arról augusztus elején beszámoltunk, a Magyar Telekom már korábban céltartalékot képzett a várható költségekre, amely a tegnapi bejelentés szerint lefedi a most kilátásba helyezett, összesen 90,8 millió dolláros (körülbelül 21,8 milliárd forintos) büntetést.

Próbaidő A DOJ vesztegetéssel és a pénzügyi nyilvántartások rendelkezéseinek megsértésével vádolja a céget, ami alapján vádiratot nyújtott be az USA illetékes körzeti bíróságán. A Magyar Telekom az egyezség értelmében elismerte felelősségét a vonatkozó ügyekben, és vállalta, hogy 59,6 millió dolláros (14,3 milliárd forintos) pénzbírságot fizet. Amennyiben a társaság tartja magát a megállapodás feltételeihez, az igazságügyi minisztérium két év múlva elejti a vádakat.

4,36 millió
dolláros bírság megfizetésében állapodott meg az amerikai igazságügyi minisztériummal a Magyar Telekom német anyavállalata, a Deutsche Telekom is, amely ellen szintén vádat emeltek a pénzügyi jelentések elkészítésére vonatkozó és a belső kontrolling szabályok megsértése miatt.
A vállalat közleményéből az is kiderül, hogy a SEC ugyancsak keresetet és egy javasolt végleges ítéletet nyújtott be a társasággal szemben, amelyekhez a Magyar Telekom hozzájárult a vizsgálat lezárásának érdekében. Ebben az esetben is vesztegetésről, illetve a pénzügyi nyilvántartásokkal és a belső kontrollal kapcsolatos rendelkezések magánjogi megsértéséről van szó, az ítélet pedig 25,2 millió dollár (6,1 milliárd forint) vagyoni előny elvonására, illetve 6 millió dollár (1,4 milliárd forint) kamat megfizetésére kötelezné a társaságot.

Balkáni kaland A vádak szerint a Magyar Telekom egykori vezetői (Straub Elek elnök-vezérigazgató, Balogh András külföldi akvizíciókért felelős stratégiai igazgató és helyettese, Morvai Tamás) egyrészt macedón hivatalnokok több millió eurós megvesztegetésében játszottak szerepet 2005 és 2006 között, megakadályozva egy új versenytárs megjelenését a piacon, és megvásárolva a kedvezőbb szabályozói elbánást. Másrészt ugyanezek a vezetők 2005-ben, Montenegróban is eurómilliókat folyósíthattak négy hamis szerződéssel az állami telekommunikációs vállalat privatizálásakor.

Fékez, de még mindig lejtmenetben a Telekom
Vietnami szolgáltató is fantáziát lát a magyar mobilpiacban
Jövőre minden budapestinek lesz 4G-s elérése

Az MTI beszámolója a SEC osztályvezetőjét idézi, aki a szervezet közleményében úgy fogalmazott: a Magyar Telekom vezetői szándékosan úgy építették fel a csalást, hogy megkerüljék a belső ellenőrzést. Később, amikor kérdések merültek fel a szóban forgó tanácsadói szerződéseket illetően, marketingszerződésekké alakították azokat, hogy elkerüljék a kivizsgálást, és meghosszabbítsák az ügyletet. A DOJ és az SEC egyébként értékelte a társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, alapos
belső vizsgálatát, javító intézkedéseit és együttműködését, amelyet a régóta húzódó egyezkedés során tanúsított.

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.