A sorozatra már amúgy is nagyon ráfért egy alapos frissítés, a rendezőnek pedig nem kell messzire mennie a témáért.

James Cameron a BBC tavaly februárban készített interjújában már a "hamisított médiáról" és a vele összefüggő eszközök fejlődéséről beszélt. Ebben egyebek mellett kifejtette, hogy ha a Terminátor-filmekből ismert, öntudatra ébredő mesterséges intelligencia el akarná törölni az emberiséget, akkor valójában felesleges lenne atomfegyverekkel lövöldöznie. Sokkal könnyebb lenne és kisebb befektetést igényelne, ha készítene egy csomó minőségi mélyhamisított (deepfake) anyagot, nagy felhajtást mellett az egészet kiszórná a felhasználók közé, a többit pedig az emberi természetre bízná.

Időközben kiderült, hogy a rendező már dolgozik a Terminátor következő részének forgatókönyvén, amit tényleg az olyan MI-alkalmazások térnyerése ihletett a valós világban, mint amilyen az OpenAIChatGPT programja. Cameron a héten rendezett Dell Technologies World 2023 rendezvényen azt mondta a '84 óta élő Terminátor-franchise folytatásáról , hogy néhány kérdést még tisztázni kell a feltörekvő technológiával kapcsolatban, mielőtt készen állna az új anyag lezárására, vagyis arra vár a forgatókönyv befejezésével, hogy a mesterséges intelligencia fejlődési iránya letisztuljon.

Az MI nem magától válik veszélyessé

A kommentárok szerint a ténylegesen létező MI-technológia villámgyors térnyerése olyan téma lehet, amiből könnyen lehet majd a moziban is kasszasikert csinálni, főleg, hogy a Skynet szuperintelligenciára a média is rendszeresen hivatkozik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tudósításaiban. Igaz, a veszélyekről szóló figyelmeztetések már nem a Terminátor világát idézik: az emberiség elpusztítására trenírozott modell, a Chaos GPT például inkább vicces, mint ijesztő, de ez nem jelenti, hogy az MI-alkalmazások nem hordoznak komoly egzisztenciális kockázatokat az emberiségre nézve.

Legutóbb a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt is arra figyelmeztetett a The Wall Street Journal egyik rendezvényén, hogy a jelek szerint önmagunk elpusztításával igyekszünk megelőzni az ellenünk lázadó MI fellépését, utalva többek között egyre nyilvánvalóbb demográfiai válságra. Szerinte hamarosan eljön az ideje a nulladik napi szoftveres sérülékenységeket vagy biológiai felfedezéseket termelő MI-rendszereknek, és nagyon jól tennénk, ha felkészülten várnánk az ilyen forgatókönyvek bekövetkeztét, tekintettel arra, hogy az ilyesmivel egészen biztosan megpróbálnak majd visszaélni.

Konzumer tech

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.