Itthon is forgalomba kerül a kínai gyártó két legújabb belépőszintű okostelefonja. Mindeközben Donald Trump éppen meghosszabbította a céget sújtó amerikai korlátozó rendelkezéseket.

Tekintettel a koronavírus okozta globális gazdasági krízisre, kifejezetten jó ötletnek tűnik az alsó kategóriás mobilpaletta megerősítése. A most bemutatkozott két készülék pontosan ezt a szintet bőviti a Huawei portfóliójában, de több más termékkategóriában is frissül a kínálat. Apró probléma, hogy az új termékekben már nem támaszkodhat a felhasználó a Google mobilos ökoszisztémájára.

Két ifjú tehetség

Az új mobilos párosból az Y5p képviseli az abszolút megfizethető kategóriát. A 42 ezer forintos készüléket 5,45 hüvelykes, HD+ felbontású LCD kijelzővel szerelték, a számítási feladatokról pedig a nyolcmagos Helio P22 processzor gondoskodik 2 gigabájtnyi memóriával. A háttérkapacitás alap kiszerelésben 32 GB-os.

Hátul egy HDR-módban is használható 8 megpaixeles kamerát találunk, a másik oldalon pedig egy arcfelismerő funkcióval ellátott 5 megapixeles szenzor kapott helyett. Az Y5p 3020 mAh-es akkumulátora a gyártó adatai szerint tizenhét órányi videózást és tizenhárom óra netezést is elbírnak.

A duó erősebb tagja az Y6p nevet kapta és Magyarországon 62 ezer forintos árcédulával kerülhet boltokba. 6,3-as kijelző majdnem egy hüvelykkel nagyobb a kisöccsénél, a kávája viszont vékonyabb, ami elegánsabb külsőt kölcsönöz neki. Ennél a modellnél is a Helio P22 teljesít szolgálatot, annyi a többlet, hogy a RAM 3 gigára, az alap tárhely pedig 64 GB-ra hízott. 

Az Y6p triplakamerás rendszere egy 13 megapixles főkamerából, egy 5 megapixeles széleslátószögű kamerából és egy 2 megapixeles mélységszenzorból áll. Az előlapon pedig egy 8 megapixeles kamerával készülhetnek a szelfik. Az Y6p akkumulátora lényegesen komolyabb kapacitású. Az 5000 mAh-es erőforrásra támaszkodva elvben akár napokon átívelően is biztosított a folyamatos ellátás. Így már kifejezetten érdekes a rendelkezésre álló fordított töltési technológia, amivel más telefonokat lehet kisegíteni az Y6p akkujával.

Mindkét készülék az Android 10 alapjain nyugvó EMUI 10.1-es operációs rendszerrel és a cég saját mobil ökoszisztémájával, a Huawei Mobile Services (HMS) nyújtotta lehetőségekkel érkezik. Aki viszont nem tud létezni pédául a Google Play Store kínálata nélkül, annak egy utolsó lehetőséget is előhúzott a kalapból a kínai cég. A Huawei P30 Pro New Edition még az amerikai szankciók élesedése előtt tavaly debütált modell ráncfelvarrása, így erre továbbra is megengedett a keresőóriás ökoszisztémájának telepítése.

Trump továbbra sem békül

A héten az is biztossá vált, hogy egy ideig még biztosan nem lesznek Google-ös megoldások a Huawei új modelljeiben. Az amerikai elnök ugyanis aláírta a tavaly tavasszal nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva meghozott, kínai vállalatokat célzó korlátozó intézkedések egyéves meghosszabbítását.

Így a Huawei számára tényleg nincs más hátra, mint előre és megpróbálni megkedveltetni a világ nyugati felével is saját androidos ökoszisztémáját. Ehhez persze a cég igyekszik minden lehetséges eszközt bevetni és különböző kezdeményezésekkel támogatja a külső fejlesztőket abban, hogy egyre több alkalmazás kerüljön fel a HMS kínálatába.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.