A balesetek elkerüléséhez minden pillanatban a lehető legfrissebb adatokra van szükség.

A drónok és az önvezető járművek mozgásában alapvető szerepet játszik a hálózaton keresztül érkező információ, például abban az esetben, ha forgalmi torlódásokat kell leküzdeniük. Az urbanizált környezetben gyakorlatilag minden helyzetben erről van szó, és sokszor a milliszekundumos tartományban mozog annak az érzékenysége, hogy a megfelelően friss szenzoradatok alapján az egymással kommunikáló gépek elkerülnek-e valamilyen ütközést.

A jelenlegi hálózatok ugyan a megfelelő sebességgel szállítják a szóban forgó adatokat. Arra azonban nem képesek, hogy az információt annak alapján is kezeljék, hogy az mennyire aktuális, vagy mennyire megbízható forrásból származik, ráadásul a folyamatosan ömlő adatok könnyen túlterhelik a hálózatokat. Az amerikai MIT kutatói is beleásták magukat a problémába, és a MIT News oldalon hétfőn tettek közzé egy ismertetőt az általuk javasolt megoldásról.

Ami fontosabb, annak elsőbbséget adnak

A beszámoló alapján az áprilisi IEEE Infocom konferencián is bemutatott elképzelés (amely egyébként elhozta a Best Paper Award díjat, és nemsokára publikusan is elérhetővé válik) lényege, hogy a hálózatok adatmennyiséget és átviteli sebességet optimalizáló működését egy olyan algoritmussal egészítik ki, amely folyamatosan indexeli a csomópontokat azok általános prioritása, az adatok keletkezésének ideje és a kapcsolatok megbízhatósága szerint.

Feltételezve, hogy a sávszélesség adott, és a megfelelő pillanatban, csak egyetlen csomópont küldhet adatokat a vezeték nélküli hálózaton keresztül, az algoritmus a pillanatnyilag legmagasabb értékkel rendelkező csomópontot utasítja rá, hogy információt küldjön a célállomásnak. Ez pedig a hálózat túlterhelése nélkül biztosíthatja, hogy a vevő (a drónok esetében mondjuk egy központi irányító rendszer) mindig a lehető legjobb minőségű szenzoradatokhoz jusson.

A kutatók a kísérletek során olyan korlátfeltételt határoztak meg, amelynél elméletileg sem igen lehet frissebb információkat célba juttatni, és a cikk szerint az új algoritmussal ezt sikerült is megközelíteniük – vagyis majdnem elérték az optimális működést. Ezt egyszerű rádióhálózatokon tesztelik, ahol a vevő több forrásból fogadja az időérzékeny adatokat. A későbbiekben azonban túlhaladnák mindezt, és egy sokkal jelentősebb feladatot oldanának meg a több célállomással rendelkező hálózatok optimalizálásával.

Cloud & big data

Újabb szűk negyedévet zárt az IBM

Szinte minden szegmensben elmaradtak a bevételek az elemzők által várttól. A Red Hat azonban erős pozitívban zárta a negyedévet.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.