A Gartner elkészítette a fejlett analitikai platformok szállítóinak az idei mágikus négyzetét. A SAS egyértelműen vezeti a piacot.

Két nagy név és két nyílt forráskódú megoldást szállító cég vezeti a Garner szerint a fejlett analitikai platformok piacát. Már ez is jelzi, hogy ha valamiben, a BI-ban igencsak számít az innováció, hiszen a piaci igények rendkívül gyors változása rendre előhív tehetséges, gyorsan növekvő szereplőket.

A Garner közelmúltban kiadott magic quadrantjában a SAS egyértelmű piacvezető. Mellette a mágikus négyzet Leaders térfelén játszik az IBM, valamint KNIME és a RapidMiner. A SAS vezető szerepét erősíti a több mint 40 ezer hűséges ügyfél – írja a Gartner –, így egy kiterjedt ökoszisztéma jött létre a cég termékei körül. A Gartner arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervezetek a SAS-t választották a leggyakrabban, ha fejlett elemzői környezetet kerestek. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a cég termékei borsos árúak, bonyolult a licencelési struktúra, és komoly szakértelmei kíván az elemző eszközök használata.

Az IBM egyik nagy előnye, hogy erős a piaci jelenléte, ráadásul többféle megoldást is tud nyújtani, amivel jobban igazodik a felhasználók felkészültségéhez és igényeihez. A Gartner az IBM esetében külön kiemeli az innováció szerepét, például azt, hogy intenzíven keresi a Watson helyét ezen a piacon is. A széles portfóliónak van azonban hátrányai a Gartner szerint: sok esetben ugyanis a szükséges funkciók különálló termékekben találhatók meg, bár az IBM is törekszik az integrált megoldások kialakítására.

Jönnek fel a nyílt forráskódra építők

A két másik vezető nyílt forráskodú alapokra építkezik. A svájci KNIME (Konstanz Information Miner) kínálja termékét szerveralapú on-site szoftverként és felhős szolgáltatásként is. A cégnek főleg az élettudományok terén, valamint a kormányzati, oktatási, banki és távközlési szektorban vannak tapasztalatai. A nyílt forráskód egyébként nagy rugalmasságot biztosít a testre szabhatóságban (ez többek között R és Python nyelven történik), ugyanakkor – nagyos sok nyílt forráskódú eszközhöz hasonlóan – a KNIME eszközeinek nem erőssége a felhasználóbarátság, és a dokumentáltság.

A RapidMiner, ami a hazai piacon is jobban ismert (a német cég vásárolta fel tavaly a magyar Radoop Kft.-t), egy sor előnnyel bír, például nagyon rugalmas az adatforrások felhasználása terén, és rendkívül gyorsan fejlődik. Azt is a javára írták a Garner kutatói, hogy könnyen bővíthető harmadik fél fejlesztéseivel. A KNIME megoldásával ellentétben a RapidMinert kifejezetten felhasználóbarátnak ítélik, és a licencelése is viszonylag egyszerű. Ugyanakkor a dokumentáltság és a képzési háttér a RapidMinernek sem erőssége.

Mit keres itt a Dell?

A kihívók (Challengers) térfelének közepén áll a Dell. Ez egyértelműen mutatja a cég átfanzonírozásának a sikerét. (Mint azzal többször is foglalkoztunk, a tőzsdéről történő kivezetéssel egy időben megkezdték az átalakítását hardvergyártóból megoldásszállítóvá. Ehhez cégek sorát vásárolták fel.

2014-ben vásárolta fel az analitikai piac egyik régi motorosát, az 1984-ben alapított StatSoftot. A cég Statistica nevű terméke egyetemi kutatásokban éppúgy használják, mint kormányzati és nagyvállalati környezetben. A termék fejlesztése ugyan nem mindenben követte a piaci trendeket – például a modern kezelőfelületek terén –, ám a Gartner úgy véli, a Dell forrásaival és piaci ismertsége révén új lendületet kaphatnak a fejlesztések.

A Dell-lel egy térfélen játszik az SAP. A német szoftvercég szintén erősítette felvásárlásokkal a pozícióit az analitikai piacon. 2013-ban szerezte meg a prediktív analitikára szakosodott KXEN-et, melynek InfiniteInsight termékében nagy lehetőséget látnak a Gartner elemzői, különösen ha a HANA platformmal integrálják.

Egy év alatt elég nagy mozgást regisztrált a Gartner a fejlett analitikai piacon. A tavalyi magic quadranthoz képest több cég kiesett, illetve sok új is megjelent. Kiesett az Actuate az elégtelen adatszolgáltatás miatt, az InfoCentricity, mert felvásárolta a FICO, így annak részeként értékelték, a Megaputer, szintén az elégtelen adatszolgáltatás miatt, valamint a StatSoft, amely a Dell részeként szerepel az elemzésben. Az Oracle viszont azért, mert nem önálló termékként, hanem más termékekbe integráltan kínál fejlett analitikai megoldásokat.

Új szereplő a Dell, a Predixion, a Prognoz, a Salford Systems és a Tibco Software.

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.