A Gartner elkészítette a fejlett analitikai platformok szállítóinak az idei mágikus négyzetét. A SAS egyértelműen vezeti a piacot.

Két nagy név és két nyílt forráskódú megoldást szállító cég vezeti a Garner szerint a fejlett analitikai platformok piacát. Már ez is jelzi, hogy ha valamiben, a BI-ban igencsak számít az innováció, hiszen a piaci igények rendkívül gyors változása rendre előhív tehetséges, gyorsan növekvő szereplőket.

A Garner közelmúltban kiadott magic quadrantjában a SAS egyértelmű piacvezető. Mellette a mágikus négyzet Leaders térfelén játszik az IBM, valamint KNIME és a RapidMiner. A SAS vezető szerepét erősíti a több mint 40 ezer hűséges ügyfél – írja a Gartner –, így egy kiterjedt ökoszisztéma jött létre a cég termékei körül. A Gartner arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervezetek a SAS-t választották a leggyakrabban, ha fejlett elemzői környezetet kerestek. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a cég termékei borsos árúak, bonyolult a licencelési struktúra, és komoly szakértelmei kíván az elemző eszközök használata.

Az IBM egyik nagy előnye, hogy erős a piaci jelenléte, ráadásul többféle megoldást is tud nyújtani, amivel jobban igazodik a felhasználók felkészültségéhez és igényeihez. A Gartner az IBM esetében külön kiemeli az innováció szerepét, például azt, hogy intenzíven keresi a Watson helyét ezen a piacon is. A széles portfóliónak van azonban hátrányai a Gartner szerint: sok esetben ugyanis a szükséges funkciók különálló termékekben találhatók meg, bár az IBM is törekszik az integrált megoldások kialakítására.

Jönnek fel a nyílt forráskódra építők

A két másik vezető nyílt forráskodú alapokra építkezik. A svájci KNIME (Konstanz Information Miner) kínálja termékét szerveralapú on-site szoftverként és felhős szolgáltatásként is. A cégnek főleg az élettudományok terén, valamint a kormányzati, oktatási, banki és távközlési szektorban vannak tapasztalatai. A nyílt forráskód egyébként nagy rugalmasságot biztosít a testre szabhatóságban (ez többek között R és Python nyelven történik), ugyanakkor – nagyos sok nyílt forráskódú eszközhöz hasonlóan – a KNIME eszközeinek nem erőssége a felhasználóbarátság, és a dokumentáltság.

A RapidMiner, ami a hazai piacon is jobban ismert (a német cég vásárolta fel tavaly a magyar Radoop Kft.-t), egy sor előnnyel bír, például nagyon rugalmas az adatforrások felhasználása terén, és rendkívül gyorsan fejlődik. Azt is a javára írták a Garner kutatói, hogy könnyen bővíthető harmadik fél fejlesztéseivel. A KNIME megoldásával ellentétben a RapidMinert kifejezetten felhasználóbarátnak ítélik, és a licencelése is viszonylag egyszerű. Ugyanakkor a dokumentáltság és a képzési háttér a RapidMinernek sem erőssége.

Mit keres itt a Dell?

A kihívók (Challengers) térfelének közepén áll a Dell. Ez egyértelműen mutatja a cég átfanzonírozásának a sikerét. (Mint azzal többször is foglalkoztunk, a tőzsdéről történő kivezetéssel egy időben megkezdték az átalakítását hardvergyártóból megoldásszállítóvá. Ehhez cégek sorát vásárolták fel.

2014-ben vásárolta fel az analitikai piac egyik régi motorosát, az 1984-ben alapított StatSoftot. A cég Statistica nevű terméke egyetemi kutatásokban éppúgy használják, mint kormányzati és nagyvállalati környezetben. A termék fejlesztése ugyan nem mindenben követte a piaci trendeket – például a modern kezelőfelületek terén –, ám a Gartner úgy véli, a Dell forrásaival és piaci ismertsége révén új lendületet kaphatnak a fejlesztések.

A Dell-lel egy térfélen játszik az SAP. A német szoftvercég szintén erősítette felvásárlásokkal a pozícióit az analitikai piacon. 2013-ban szerezte meg a prediktív analitikára szakosodott KXEN-et, melynek InfiniteInsight termékében nagy lehetőséget látnak a Gartner elemzői, különösen ha a HANA platformmal integrálják.

Egy év alatt elég nagy mozgást regisztrált a Gartner a fejlett analitikai piacon. A tavalyi magic quadranthoz képest több cég kiesett, illetve sok új is megjelent. Kiesett az Actuate az elégtelen adatszolgáltatás miatt, az InfoCentricity, mert felvásárolta a FICO, így annak részeként értékelték, a Megaputer, szintén az elégtelen adatszolgáltatás miatt, valamint a StatSoft, amely a Dell részeként szerepel az elemzésben. Az Oracle viszont azért, mert nem önálló termékként, hanem más termékekbe integráltan kínál fejlett analitikai megoldásokat.

Új szereplő a Dell, a Predixion, a Prognoz, a Salford Systems és a Tibco Software.

Cloud & big data

Egyelőre csak maszatolnak, hogy ki kontrollálná a Facebook Libra valutáját

Az egyre erősödő politikai ellenállás szempontjából érdemes lenne rá válaszolni, hogy miként ellenőrizhetnek magánvállalatok egy általános fizetőeszközt, de a Facebook egyelőre csak a jóhiszeműségét bizonygatja.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.