Az ITM Input Programjának kiírására a jövő hónap közepéig jelentkezhetnek a hazai startupok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Input Programja többfordulós országos versenyt hirdet infokommunikációs startupoknak, amelyek közül az előszűrést követően az öt legígéretesebbnek ítélt vállalkozás szeptemberben, a budapesti ITU Telecom World 2019 rendezvény nemzetközi zsűrije előtt mutathatja be programját. A díjak három csapat nemzetközi szakmai programokon való részvételét teszik lehetővé 30 ezer dollár értékben, ami magában foglalja a kapcsolódó felkészülést és tanácsadást, illetve B2B-találkozók szervezését is. A kiírásra július 14-ig lehet jelentkezni.

Kitörési pontokat keresnek

A verseny célja, hogy a startup vállalkozásoknak nemzetközi közegben biztosítson bemutatkozási lehetőséget, ezzel pedig hozzájáruljon külpiaci megjelenésükhöz. Az első helyezett az észak-amerikai piacon 20 ezer dollár, a második Európában 5 ezer dollár értékű csomagban részesül, a harmadik pedig részt vehet a finnországi Slush 2019 startup rendezvényen. Az első két helyezett nyereményének pontos helyszínét és időpontját a nyertesek üzleti céljaitól függően határozzák meg.

A versenyről kiadott közlemény kiemeli, hogy a zsűri tagja lesz Thore Vestby, a kínai Egy Övezet Egy Út program kulturális és oktatási együttműködéseit segítő Ichi Fund egyik alapítója is.

Maga az Input Program nagyjából 5,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kormányzat projekt, mely a hazai infokommunikációs szektor startup, mikro- és kisvállalkozásainak hatékonyságát, és jövedelemtermelő képességét hivatott erősíteni, ösztönözve azok exporttevékenységét is. Az elképzelések szerint a programba legalább 350 startup céget és innovatív IT-projekteket kezdeményező természetes személyt vonnának be, miközben 2021 áprilisáig több mint 250 ingyenes képzést és rendezvényt szerveznek majd.

Önkéntes segítség

Egy korábbi bejelentés szerint egyébként a program keretében megkezdődött egy országos önkéntes mentorhálózat kiépítése is, a mentorok első csoportja március elején vette át a szakmai képzés elvégzését elismerő okleveleket. Az ITM akkor azt közölte, hogy az aktuálisan 39 főből álló mentorhálózat 15 tagja többnapos szakmai képzést követően szerzett okleveles mentori elismerést. A tíz vidéki képviselettel rendelkező hálózat fél éven át biztosíthat térítésmentes szolgáltatást a közép-magyarországi régión kívüli vállalkozásoknak és ötletgazdáknak.

A legutóbbi hírek szerint az ENSZ Best Practice címe után Délkelet-Ázsiában is honorálták az Input Programot. A Széchenyi 2020 közleménye alapján Malajzia vállalkozásfejlesztésért felelős minisztere Kuala Lumpurban adta át a régióban végzett tevékenységért járó elismerést az egyedüli európai díjazottnak. Az elmúlt időszakban a program révén több alkalommal bemutatkozhattak hazai vállalkozások a meghatározó malajziai IKT vállalatok és startup szervezetek előtt.

Piaci hírek

A legtöbb szervezetet a frász kerülgeti a publikus felhő biztonságától

Illetve annak hiányától. A Sophos felmérése szerint tízből hét vállalatnál jegyeztek valamilyen biztonsági incidenst az elmúlt év során, összességében pedig 96 százalékuk tartja IT-biztonsági szempontból problematikusnak az általa használt szolgáltatásokat.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.