Április 21-től már Microsoft 365-ként hívják Redmond irodai alkalmazáscsomagját. A váltás mögött egyszerűsítési és újrapozícionálási szándék húzódik.
Hirdetés
 

A tegnap nyilvánosságra hozott terv tulajdonképpen nem hoz új brandet a cég portfóliójába, mivel jelenleg is van Microsoft 365 elnevezésű, nagyvállalatok számára kínált ajánlata a vállalatnak (amely tartalmazza többek között az Office 365 alkalmazásokat is). A bejelentés szerint viszont ugyanezt a nevet fogják viselni az otthoni és kisvállalati használatra szánt csomagok is.

Kinőtték az irodát

Április 21-től egy sor eddigi ajánlat neve változik meg. A legolcsóbb üzleti csomagból, az Office 365 Business Essentialsből Microsoft 365 Business Basic lesz. A középkategóriás, helyben telepíthető alkalmazásokat is tartalmazó Office 365 Businessből Microsoft 365 Apps válik. Az előbbieknél sokkal szélesebb szolgáltatási portfóliót nyújtó Office 365 Business Premium csomagot pedig Microsoft 365 Business Standard néven nevezik majd. A nagyvállalatok számára eddig is elérhető, különleges funkciókat tartalmazó Microsoft 365 Business pedig megkapja a Premium jelzőt, hogy megkülönböztethető maradjon a névváltási hullám után. 

Az átállás érinti az otthoni felhasználóknak szánt ajánlatokat is. Három hét múlva az Office 365 Personal és Office 365 Home csomagok rendre Microsoft 365 Personal és Microsoft 365 Home változatra váltanak.

Mivel sok ember fejében a Windows mellett az Office jelenti a Microsoftot, így meglehetősen bátor elhatározásnak tűnik a jól csengő márka elhagyása. A dolog mögött azonban van racionalitás. A hivatalos magyarázat szerint az egyik szándék az, hogy a név jobban lefedje, mit is kínál egy adott csomagban a cég. A Microsoft álláspontja szerint az eddigi irodai alkalmazások – a mesterséges intelligencia erőteljes használatának köszönhetően – munkahelyi és életvezetési tanácsadókká lépnek elő.

Szintén nem elhanyagolható cél az egyszerűsítés. Ebben valóban lehet mit fejlődni, mert valóságos szakértőnek kell lenni ahhoz a témában, hogy a sokféle célközönségnek, számos fokozatban, eltérő funkciókkal és szolgáltatásokkal kínált csomagok között név alapján eligazodjon az ember. Mindez egyébként a mostani névváltásokkal sem fog teljesen megoldódni, ugyanis egy csokornyi Office 365-ös (például a kormányzatoknak és az oktatási intézeteknek szánt) ajánlat továbbra is megtartja majd "leánykori nevét".

Érkezik az erősítés

Az átnevezések egyelőre nem érintik sem a csomagok árát, sem a bennük foglalt tartalmat, de a Microsoft folyamatos fejlesztést ígért ezekhez a szolgáltatásokhoz. Ezek egy része már most beépül, mint amilyen a már emlegetett mesterséges intelligencia megjelenése több területen. Mások fokozatosan élesednek, mint például a mostani bejelentéskor belengetett Microsoft Family Safety app, amely a felnőtteknek segít a gyerekek képernyő előtt töltött idejének szabályozásában, de egyéb hasznos biztonsági funkciókat is tartalmaz.

A másik, később érkező újdonság a Microsoft Teams bevetése különböző magán jellegű célokra. A felhasználók így családtagokkal, barátokkal kooperálhatnak majd mondjuk egy kirándulás, vagy ünnepség megszervezésekor. De olyan hétköznapi dolgokra is használható lesz a csoportmunkát és kommunikációt támogató Teams, mint mondjuk egy bevásárlólista megosztása. Mindezekhez persze nem árt majd, hogy a világ is normalizálódjon kicsit, de ha szerencsénk van, az "elkövetkező hónapokban" érkező fejlesztésekkel egy időben a krízishelyzet is csillapodni fog a világban.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.