Nem a készülékek elkobzásával, hanem egy speciális menedzsment szoftverrel regulázzák a koreai tanulókat.

A diákok mobilhasználati szokásai a világ minden területén megoldandó feladat elé állítják a szülőket és az oktatókat, a különbség „mindössze” abban van, hogy a fiatalokat milyen módszerekkel próbáljál leszedni a készülékekről. Akinek kiskorú gyereke van, az tisztában van azzal, hogy mennyire nehéz a mobilozás kordában tartása, a nevelési intézményekben pedig feltétlenül központi szabályozást igényel a jelenség.

Szigorúan ellenőrzött mobilok

A hazai iskolák vegyesen állnak hozzá a kérdéskörhöz, de az nagyjából mindenhol a házirend része, hogy órák alatt nem megengedett a mobilok használata. Dél-Koreában azonban tisztában vannak vele, hogy a tiltás, vagy a készülékek elkobzása nem vezet sehova, így egy teljesen új, technikai módszerrel igyekeznek kontrollt gyakorolni az iskolai mobilhasználat felett. A próbaüzem végéhez közeledő módszer lényege, hogy minden tanuló mobiljára egy menedzsment alkalmazást telepítenek, amit a tanárok távolról vezérelhetnek, és bizonyos funkciókat tilthatnak, illetve engedélyezhetnek.

Az iSmartKeeper segítségével a tanárok hat különböző módon állíthatják be a diákok mobiljait: a legszigorúbb fokozat csak segélyhívásokat engedélyez, amit a hanghívás, hívás és SMS, vagy bizonyos alkalmazások engedélyezése követ. A megoldás egyrészt megakadályozza, hogy óra alatt chateléssel, vagy játékkal foglalkozzanak a tanulók, ezzel együtt pedig garantálja, hogy az oktatási feladatokra is használt iSmartKeeper appon kívül mást ne lehessen elérni a gyerekek készülékein. A tanároknak lehetőségük van számítógépről vezérelni az alkalmazást, és azt is beállíthatják, hogy a szünetekben már oldódjon a szigor, és a különböző témájú órákra eltérő beállításokat aktiváljanak.

Forrás: The Verge

A rendszer a GPS geofencing képességét veszi igénybe, vagyis ahogy a gyerekek megérkeznek az iskolába, onnantól a telepített alkalmazás működésbe lép, ahogy azt a tanárok korábban beállították. Az app a szülőket is segíti, akiket egy olyan verzióval látnak el, ami otthon, a házi feladat megírása közben tilt le olyan funkciókat, amelyek a gyerekeket megakadályozná a feladatok elvégzésében.

Gyorsan meglettek a kiskapuk

A talán túl szigorúnak tűnő megoldás nem véletlenül Koreában kel életre elsőként, hiszen itt kiemelkedő az okostelefon ellátottság, és tulajdonképpen az összes iskolás gyerek rendelkezik mobillal. A teszteket Szöul 11 iskolájában végezték el, de ezen kívül a közelben lévő körzetek is részt vettek a kísérletben. A tapasztalatok meglehetősen vegyesek: több iskolában nem is próbálkoznak meg a rendszer éles bevezetésével, mert a gyerekek pillanatok alatt megtalálták az ellenszert.

Mivel az appnak egyelőre csak androidos verziója van (az LG és a Samsung dominanciája miatt óriási túlsúlyban vannak ezek a készülékek), a diákok egyszerűen rootolták, azaz „feltörték” a mobilokat és így könnyedén megszabadultak a kontrolltól. Máshol arról számoltak be, hogy a GPS alapú aktiválás nem működött pontosan, így az iskolából való távozás után egyes készülékek még órákig használhatatlanok maradtak. Sokan erősen kritizálják az eljárást, mivel a diákok jogainak megsértését látják az iSmartKeeper alkalmazásában. Ennek ellenére hamarosan érkezik az app iOS verziója és Gangwon tartomány 677 iskolájában hivatalosan is bevezetik a rendszert. 

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.