Nem a készülékek elkobzásával, hanem egy speciális menedzsment szoftverrel regulázzák a koreai tanulókat.
Hirdetés
 

A diákok mobilhasználati szokásai a világ minden területén megoldandó feladat elé állítják a szülőket és az oktatókat, a különbség „mindössze” abban van, hogy a fiatalokat milyen módszerekkel próbáljál leszedni a készülékekről. Akinek kiskorú gyereke van, az tisztában van azzal, hogy mennyire nehéz a mobilozás kordában tartása, a nevelési intézményekben pedig feltétlenül központi szabályozást igényel a jelenség.

Szigorúan ellenőrzött mobilok

A hazai iskolák vegyesen állnak hozzá a kérdéskörhöz, de az nagyjából mindenhol a házirend része, hogy órák alatt nem megengedett a mobilok használata. Dél-Koreában azonban tisztában vannak vele, hogy a tiltás, vagy a készülékek elkobzása nem vezet sehova, így egy teljesen új, technikai módszerrel igyekeznek kontrollt gyakorolni az iskolai mobilhasználat felett. A próbaüzem végéhez közeledő módszer lényege, hogy minden tanuló mobiljára egy menedzsment alkalmazást telepítenek, amit a tanárok távolról vezérelhetnek, és bizonyos funkciókat tilthatnak, illetve engedélyezhetnek.

Az iSmartKeeper segítségével a tanárok hat különböző módon állíthatják be a diákok mobiljait: a legszigorúbb fokozat csak segélyhívásokat engedélyez, amit a hanghívás, hívás és SMS, vagy bizonyos alkalmazások engedélyezése követ. A megoldás egyrészt megakadályozza, hogy óra alatt chateléssel, vagy játékkal foglalkozzanak a tanulók, ezzel együtt pedig garantálja, hogy az oktatási feladatokra is használt iSmartKeeper appon kívül mást ne lehessen elérni a gyerekek készülékein. A tanároknak lehetőségük van számítógépről vezérelni az alkalmazást, és azt is beállíthatják, hogy a szünetekben már oldódjon a szigor, és a különböző témájú órákra eltérő beállításokat aktiváljanak.

Forrás: The Verge

A rendszer a GPS geofencing képességét veszi igénybe, vagyis ahogy a gyerekek megérkeznek az iskolába, onnantól a telepített alkalmazás működésbe lép, ahogy azt a tanárok korábban beállították. Az app a szülőket is segíti, akiket egy olyan verzióval látnak el, ami otthon, a házi feladat megírása közben tilt le olyan funkciókat, amelyek a gyerekeket megakadályozná a feladatok elvégzésében.

Gyorsan meglettek a kiskapuk

A talán túl szigorúnak tűnő megoldás nem véletlenül Koreában kel életre elsőként, hiszen itt kiemelkedő az okostelefon ellátottság, és tulajdonképpen az összes iskolás gyerek rendelkezik mobillal. A teszteket Szöul 11 iskolájában végezték el, de ezen kívül a közelben lévő körzetek is részt vettek a kísérletben. A tapasztalatok meglehetősen vegyesek: több iskolában nem is próbálkoznak meg a rendszer éles bevezetésével, mert a gyerekek pillanatok alatt megtalálták az ellenszert.

Mivel az appnak egyelőre csak androidos verziója van (az LG és a Samsung dominanciája miatt óriási túlsúlyban vannak ezek a készülékek), a diákok egyszerűen rootolták, azaz „feltörték” a mobilokat és így könnyedén megszabadultak a kontrolltól. Máshol arról számoltak be, hogy a GPS alapú aktiválás nem működött pontosan, így az iskolából való távozás után egyes készülékek még órákig használhatatlanok maradtak. Sokan erősen kritizálják az eljárást, mivel a diákok jogainak megsértését látják az iSmartKeeper alkalmazásában. Ennek ellenére hamarosan érkezik az app iOS verziója és Gangwon tartomány 677 iskolájában hivatalosan is bevezetik a rendszert. 

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.