Jack Dorsey tavaly ilyenkor még a Twitter vezérigazgatója volt, most egy ott elindított kísérletéből lehet tényleges alkalmazás.

Aki alternatívát keres az Elon Musk tulajdonába került Twitter helyett, annak nem kell messzire mennie, ugyanis a Twitter alapítója és korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey pont ilyesmit próbál létrehozni. A Bluesky Social nevű platform egy új, decentralizált közösségi hálózat lenne, ami állítólag a "felhasználói adatok visszaszerzésére" törekszik majd. Erre azonban még várnunk kell valamennyit, mert az alkalmazás jelenleg akkor is zárt béta formában alatt fut, ha a cég hivatalos blogján megjelent bejegyzés szerint hamarosan nyilvánossá teszik a Bluesky appot. (A bétás várólistára addig is ezen az oldalon lehet jelentkezni.)

A Futourism tegnapi beszámolója alapján magáról az alkalmazásról nem sokat tudunk, legyen szó a legfontosabb funkcióiról vagy a tényleges bevezetés ütemezéséről. A fenti bejegyzésben szereplő AT Protocolt viszont már előrelépésnek tartják a korábban bemutatott technológiákhoz képest, amennyiben "a legújabb decentralizált technológiai ötleteiket integrálja egy egyszerű, gyors és nyílt hálózatba." Ennek fő jellemzői lennének a hordozható felhasználói fiókok vagy az "algoritmikus választást”, vagyis az AT Protokoll "nyitott algoritmus módja", amely a megszokottnál erősebb kontrollt biztosít a felhasználóknak.

Minden a Twitternél kezdődött

Ha mindehhez hozzávesszük az interoperábilitásról és a javuló teljesítményről szóló ígéreteket, akkor lényegében egy olyan általános böngészőről beszélünk, amelyik lehetővé teszi a közösségi platformok közötti váltást és annak szabályozását, hogy ki mit láthat és milyen adatait kívánja rábízni az adott platformokra. Maga a Bluesky projekt egyébként 2019-ben éppen a Twitternél indult Dorsey irányítása alatt (a felvázolt problémákról és azok megoldásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben), és egy olyan nyílt, decentralizált szabvány kifejlesztését célozta meg a közösségi médiában, amelyet a Twitter is vevezethetett volna saját üzletében.

A dolgok azóta többször is a fejük tetejére álltak, kezdve Dorsey tavaly novemberi félreállításával, majd legutóbb a Twitter és Elon Musk hosszú vergődés után nyélbe ütött üzletével. A mostani beszámolók kiemelik, hogy a Bluesky lényege elvileg nem a többi közösségi oldallal való versengés, de Dorsey már egyértelművé tette, hogy mindenkit a versenytársának tekint, aki megpróbálja maga alá gyűrni a közösségi média alapjait jelentő rendszereket vagy az azt használó emberek adatait. Mivel ez nagyjából minden iparági szereplőre ráhúzható, a következő kérdés az lesz, hogy hogyan viszonyul majd egymáshoz a Bluesky és a Musk alatt minimum érdekes irányba induló Twitter.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.