Egy indiai startup cég sikeresen hozott létre máj szövetet 3D nyomtatással.

Az otthoni, vagy tudományos körökben alkalmazott 3D nyomtatás, illetve az ahhoz kapcsolódó módszerek egyre látványosabb eredményeket érnek el. Ez év végére befutott a terület legnagyobb szenzációja, amit nem a hatalmas költségvetéssel bíró gyógyszergyárak, hanem egy mindössze pár éve létező, indiai startup szállított.

Gyorsabb, olcsóbb, jobb

A bangalore-i (India) illetőségű Pandorum Technologies szakemberei 3D nyomtatással állítottak elő olyan máj szövetet (lásd nyitókép), ami képes imitálni az emberi máj funkcióit. Az emberi sejtekből létrehozott bio máj alkalmas lehet a jövőben arra, hogy csökkentsék az embereken, illetve állatokon elvégzett kísérleteket, sőt, évek múlva akár a transzplantációkban is fontos szerepet tölthet be a találmány.

A Pandorum Technologies (balról jobbra): Dr. Abdullah Chand (vezető kutató), Arun Chandru (társalapító és ügyvezető), Dr. Sivarajan T. (vezető kutató) Fotó:  www.thehindu.com

A májfunkciókkal összefüggő kutatások a legbonyolultabb területek közé tartoznak. A Pandorum képviselői szerint a máj toxikózis veszélye, valamint az anyagcserére gyakorolt hatások miatt gyakorlatilag lehetetlen bármilyen élő májjal kísérleteket végezni, ami ugyanúgy vonatkozik az állati szervekre is. „Éppen ezért egy emberi szerv funkcióit másoló, 3D nyomtatással létrehozott bio „mini máj” létrehozása rengeteg lehetőséget biztosít a kutatás és a felfedezés területén”, nyilatkozta az indiai cég társalapítója, Arun Chandru.

A felfedezés másik jelentősége a költségekben rejlik. A Pandorum képviselői szerint a nagy gyógyszercégek egy-egy hatóanyag elkészítésére akár 10 milliárd dollárt is ráköltenek, amit egy rendkívül hosszú, 10 éves kutatási fázis követ. A 3D nyomtatással létrehozott szövetekkel e folyamatok hossza radikálisan csökkenthető, a hatékonyság növelhető és az esetlegesen fellépő mellékhatások is gyorsabban kiszűrhetők. A szóban forgó indiai találmány létrehozása összesen 150 ezer dollárnyi költséget emésztett fel.

Klinikai hatásai is lesznek

Az indiai szakemberek úgy látják, hogy az új eljárás a kutatás és a tudomány területén kívül számos klinikai előnnyel is szolgálni fog. A jövőben elképzelhető, hogy a 3D nyomtatással létrehozott szövetekkel olyan támogató rendszereket hozzanak létre, amelyek képesek segíteni azon a betegeken, akik valamilyen májbetegségben szenvednek. Az előnyök között természetesen felmerült a transzplantáció kérdése is, de ennek megvalósulására a kutatók legkorábban 5 év múlva látnak valamiféle esélyt.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.