Ha egy appban létre lehet/kell hozni felhasználói fiókot, annak egyszerűen törölhetőnek kell lennie.

A Google jövő év elejétől új szabályokat vezet be a felhasználói fiókokra vonatkozóan a Google Playben kínált appoknál. Mind a fejlesztők, mind a felhasználók árnyaltabb adatkezelési lehetőségeket kapnak.

Ha egy androidos app lehetővé/kötelezővé teszi felhasználói fiók létrehozását, annak törlését a lehető legegyszerűbbé kell tennie a fejlesztőnek, derül ki a az Android-appok biztonságát felügyelő egyik igazgató, Bethel Otuteye blogbejegyzéséből. Mint írja, a fejlesztőknek olyan mechanizmust kell alkalmazásukba építeni, hogy a fiókot vagy az abban tárolt adatokat az appból és az interneten keresztül is lehessen törölni. Szintén előírás, hogy a funkciót jól látható és elérhető helyen kell elhelyezni a felhasználói felületen.

Az Apple nyomdokain

Mint a TechCrunch felhívja a figyelmet, a Google lényegében ebben egy az egyben követi az Apple-t, amely 2022 júliusától vezetett be hasonló szabályt az App Store-ban kínált szoftverekre.

A Google a fejlesztőktől december 7-ig várja, hogy egy ún. adatbiztonsági űrlapon nyilatkozzanak alkalmazásadataik törlési lehetőségeiről. Ezeket a válaszok aztán majd közzé is teszik a Google Play Data Safety részében, amely részletesen tájékoztatja a felhasználókat az alkalmazások adatgyűjtési gyakorlatáról. A felhasználók abból látják majd, hogy az új szabály élesedett, hogy az annak már megfelelő appokon megjelenik egy erre utaló ikon.

Az új szabály értelmében egyébként a fejlesztő több opciót kínálhat. Az egyértelmű, hogy ha egy felhasználó kéri a fiókja törlését, az ahhoz tartozó összes adatot törölni kell (Account deletion). De a fejlesztő a jövőben felkínálhat olyan opciót is, hogy ha a felhasználó esetleg a teljes fiókját nem, csak bizonyos abban tárolt adatokat (pl. tevékenységelőzmények, képek, videók) szeretne törölni, akkor azt is megtehesse (Account cleanup). Ha a fejlesztőnek valamilyen "jogos érdekből" – biztonság, csalásmegelőzés vagy törvényi előírás miatt – meg kell őriznie bizonyos adatokat a törlési kérelem ellenére is, arról egyértelműen informálni kell a felhasználót.

Bár a szabály 2024 elején életbe lép, azoknak a fejlesztőknek, akiknek több időre van szükségük, hogy appjaikat teljes mértékben felkészítsék az új adatkezelésre, jövő év május 31-éig kapnak türelmi időt. Ez azonban nem automatikus, figyelmeztet blogbejegyzésében Otuteye, hanem külön kell kérvényezni a Google Play konzolon.

Mobilitás

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.