A Duo-Allo páros még intelligensebb üzenetkezelést ígér.

Tegnap indult és jelenleg is zajlik a Google éves fejlesztői konferenciája, ahol a vállalat rendszerint kijelöli a jövő útját saját maga és az iparág számára. Az idei újdonságok egyik érdekes szeletét azok az új alkalmazások tették ki, amelyek egyrészt reagálnak a chat világ egyre gyorsuló fejlődésére, másrészt nem kimondva ugyan, de a Hangouts biztos nyugdíjazását vetítik előre.

Párban érkeznek

Az Allo és a Duo használatához mindössze egy mobilszám megadására van szükség, így kifejezetten telefonhoz kötöttek, pontosan úgy, mint a WhatsApp, vagy a Viber. Az Allo tölti be a hagyományosabb üzenetküldő szerepet, amiben nagy része lesz a gépi tanulásnak. Ezt a Smart Reply funkció testesíti meg, ami egy idő után alkalmazkodik szófordulatainkhoz és egy-egy bejövő üzenet esetén több, általunk rendszeresen használt kifejezést ajánl fel válaszul.

A megszokott és elvárt rajzolós, matricás lehetőségek mellett a Google Asszisztens beépítése jelentős lépés, ami sok vonatkozásában hasonlít a nemrégiben kizárólag iOS-re bemutatott Gboardhoz. Az Allo a szövegkörnyezetből kiindulva éttermet ajánl, ha az a beszélgetés során felmerül, így a partnerek anélkül tudják kiválasztani a helyet (vagy akár asztalt is foglalhatnak), hogy ki kellene lépniük az alkalmazásból.

Az Asszisztens a Google összes forrását képes lesz használni, azaz csetelés közben behívhatók YouTube videók, egy-egy Maps részlet, vagy útvonal, de például egy szöveg lefordítása is megoldható. Ugyanígy választ kap a felhasználó arra is, hogy késik-e az aznapi járata, vagy milyen elfoglaltsága van arra a napra.

Mindkét rendszerre jönnek

A másik applikáció Duo névre hallgat és első ránézésre az Apple Facetime-hoz hasonlít a legjobban. A Google szerint az app egyik nagy erőssége, hogy a 720p felbontású videóhívás még a legrosszabb minőségű hálózatokon is tökéletesen fog futni, amiből adódik, hogy ehhez is mobilszám megadására van szükség. A felépült hívás probléma nélkül vált WiFi és mobilhálózatok között, ami egyébként egy úgynevezett Knock Knock móddal, azaz a hívás előnézeti képével indul a beszélgetésben résztvevők között.

A két alkalmazás a nyáron válik elérhetővé Androidra és iOS-ra egyaránt és mindkettő esetében gondoskodtak a végpontok közötti teljes titkosításról, ami az Allo esetében a későbbiekben inkognitó móddal és diszkérét értesítési lehetőségekkel bővül majd.

A Google I/O konferenciájának további fontosabb történéseit hamarosan egy újabb cikkben foglaljuk össze.

Konzumer tech

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.