A CES-en a Google beígérte: Apple-szintű lesz az átjáráshatóság az Android, valamint a Wear OS, a Chrome OS, a Windows és a Matter-eszközök között.

Mindegy, milyen eszközt használ, a lényeg, hogy a telefonon Android fusson, és nem lesz semmi gondja. Olyan módon sétálgathat a platformok között, ahogy eddig csak a kizárólag az Apple-eszközök használói tehették, ígérte be a CES-en a Google. Azaz ha valaki androidos eszközt (mindenekelőtt telefont) használ, az zökkenőmentesen együtt fog működni a Wear OS-t vagy Chrome OS-t futattó eszközökkel (még jó!) éppúgy, mint a windowsokkal vagy a nyílt forráskódú Matter okosotthon platformot használókkal.

Az androidos világnak ugyanaz az előnye, mint a hátránya (az Apple-lel szemben): széles az eszközválaszték árban és dizájnban is, de az elérhető funkciókban és az eszközök közötti együttműködési lehetőségekben (pl. szinkronizálás) is nagy volt a szórás.  Ennek a megoldása az Apple esetében (saját hardver, saját operációs rendszer) lényegesen egyszerűbb, mint az Android nyíltabb világában, ahol rengeteg gyártó eszközét kell összehangolni.

A Google a szórakoztató elektronikai show-n beígérte, ezen radikálisan javít az év során. A bejelentett részletek egyikétől sem fog leesni az állunk, írja a bejelentéseket összefoglaló cikkében a CNet, de sokat fognak egyszerűsíteni az életünkön.

Ami a legtöbb embert érintheti: bővülő Fast Pair

Aki windowsos PC-t használ, annak nagy valószínűséggel androidos telefon van a zsebében. Számukra a 2017-ben bemutatott Fast Pair funkcó megújított változata megváltás lesz. Mint a név is mutatja, a Fast Pair eszközök gyors összekapcsolását segíti: eddig elsősorban a viselhető eszközöket, fejhallgatókat, hangszórókat, autókat lehetett a telefonnal, iletve bizonyos esetekben egymással összekapcsolni. Jelenleg a Google azon dolgozik, hogy a Fast Pairrel a tévéket és az okosotthon-eszközöket is lehessen kezelni, utóbbiaknál elsősorban a Matter-kompatibilis megoldásokat támogatná a Google, derült ki a cég multi-device experiences részlegének alelnöke, Erik Kay egy blogbejegyzéséből.

A funkció továbbfejlesztésének eredményeként a Chromebook automatikusan felismeri a Fast Pair-képes fejhallgatókat, és a két eszköz egyetlen kattintással párosítható, az év során ugyanezt szeretnék megoldani a Google TV-re és az Android TV OS-re is. A következő lépésként következnek a Matter-kompatibilis okosotthon-eszközök, amiket ugyanígy lehet majd bekötni az otthoni hálózatba és pl. a Google Home-ba.

Szintén még 2022 ígérete, hogy a Fast Pairen keresztül lehet majd beállítani egy új Chromebookot, amibe így azonnal át lehet tenni a mentett információkat, például a Google-fiókhoz és a WiFi-hez a bejelentkezési adatokat.

De ugyanígy: össze lehet kötni a telefont windowsos PC-vel, akárcsak ha iPhone-t és pl. Macet használnánk: Bluetooth-kiegészítőket állíthatunk be, szöveges üzeneteket szinkronizálhatunk, fájlokat oszthatunk meg a Nearby Share segítségével stb. Már azt is lehet tudni, hogy az Acer és a HP PC-k kapják meg elsőként a Fast Pair-támogatást.

És egy kis plusz. Ez ugyan nem a Fast Pair része, de a Google megoldja azt is, hogy a Bluetooth-fejhallgatóra menő hang automatikus átkapcsoljon eszközök között. Ha például egy androidos táblagépen videót nézünk, és telefonhívást kapunk, a videó szünetel, a fejhallgató pedig a hívás idejére automatikusan átvált az androidos telefonra, majd utána visszavált a videóra.

Univerzális kulcs gépekhez és autóhoz

Azt már egy ideje megoldották, hogy egy androidos telefonról fel lehet oldani egy Chromebookot. A Google a tervek szerint ezt a funkciót átviszi a Wear OS-re. És hogy a dolog még univerzálisabb legyen, ebbe az ökoszisztémába bevonták az autót is, igaz, egyelőre csak bizonyos BMW-modelleket. Egyes Samsung- és Pixel-készülékeknél már megoldották, hogy a támogatott autókat zárni és nyitni, valamint indítani is lehetett telefonról. A funkció idén kiegészül olyan lehetőségekkel, hogy bizonyos telefonok már érintés nélkül nyitják majd az autókat, sőt a kulcs megosztható mással is, ha netán kölcsönadjuk a járművet. A Google reményei szerint a lehetőséget támogató telefonok és autók köre is bővül idén.

A Google Assistant pedig egyes Volvókhoz kap kiegészítést. Hangutasítással lehet majd nyitni-zárni az autókat, lekérni bizonyos információkat, indítani a fűtést-hűtést stb.

Egyes újdonságok heteken belül, mások az év során jelennek meg a Google tervei szerint.

Konzumer tech

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.